– Han vet ikke alltid hvor han skal. Han legger bare ut på eventyr!

Joel Matip har vært meget offensiv og eventyrlysten med ball denne sesongen.

– Han burde ha 98 i dribling. Han vet ikke alltid hvor han skal. Han legger bare ut på eventyr!

– 68 i dribling? Kødder dere? Jeg vil starte en kampanje for at Joel Matip skal minst ha 85 i dribling!

Ordene tilhører Virgil van Dijk fra dagen han og Andy Robertson gikk rundt på treningsanlegget i Kirkby og fortalte Liverpool-spillerne hva de hadde fått i rating på den nyeste utgaven av spillet FIFA, der spillerne blir rangert i ulike kategorier, der 99 er høyeste mulige score.

Ut på eventyr

Det har lenge vært åpenbart at van Dijk er en stor tilhenger av sin stoppermakker, og denne sesongen har det vært tydelig også for seere og supportere at Matip liker å ta med seg ballen frem i banen. Det gir en ekstra dimensjon i Liverpools angrepsspill og har så godt som direkte ført til mål denne sesongen. 

Men det kan også føre til farlige situasjoner. 

Her har vi funnet frem stillbilder fra fire situasjoner der Matip har dratt ut på eventyr denne sesongen. Vi begynner med den som fikk best utfall, nemlig mot Leeds United, da Matip spilte vegg med Mohamed Salah og befant seg helt oppe på 16-meterstreken. Derfra spilte han ballen ut til Trent Alexander-Arnold, som la inn til Salah, som scoret. Matip fikk notert seg for en hockey-assist: 

Også mot AC Milan ble det scoring etter at Matip dro seg frem i banen og igjen var oppe i motstanders 16-meter i åpent spill. Denne gangen endte det med et lite dribleraid før ballen til slutt havnet hos Diogo Jota. Jota avsluttet, Liverpool fikk corner, og fra den scoret Jordan Henderson vinnermålet. 

Her ser vi hvilken posisjon Matip hadde inntatt i situasjonen som førte til corneren.

Men det kan også gå litt galt når Matip går seg vill med ballen. Ikke alltid ender eventyret godt, slik som i følgende situasjon mot Manchester City. 

Matip hadde gjort gode forseringer i forkant av bildet vi ser her, men til slutt mistet han ballen og City kunne sette i gang en farlig kontring.

Tirsdag så vi igjen en situasjon der et Matip-raid kunne endt i en farlig situasjon for Liverpool. Like etter bildet vi ser her, havner ballen hos en Atletico-spiller, og de kan kontre. Her ser vi for øvrig også at Fabinho blir igjen for å dekke opp når Matip legger ut på et av sine raid.

Hva sier tallene? 

Før kampen mot Manchester City var Matips offensive sesongstart tema da LFCTV ladet opp til kampen, og de hadde funnet frem tall som viste at Matip hadde vært involvert i å skape flere sjanser for Liverpool denne sesongen. 

Matip står bak to såkalte «secondary assists» i Premier League denne sesongen. Det er situasjoner der han er tredje sist på ballen, en såkalt hockey-assist, slik vi så mot Leeds. Og det kunne vært mer - ifølge LFCTV har Matip vært tredje sist på syv målsjanser for Liverpool i ligaen denne sesongen. 

Han har også vært aktiv når det gjelder touch inne i motstanders 16-meter. Før City-kampen var tallet for Matip 13 - nok til å være på topplisten i Premier League. Her må han imidlertid se seg slått av makker van Dijk, som stod med 17. 

Ser vi på ytterligere tall fra vårt analyseverktøy Instat, kan vi se at Matip er en meget trygg pasningsspiller. Han treffer på 92 prosent av pasningene - det samme som van Dijk. 

Matip er for øvrig en mer ivrig takler og duellspiller, og han gjenvinner også ballen noe oftere enn det kollegaen gjør. På målpoengfronten har det vært stille fra begge to denne sesongen. Begge venter på sin første scoring, mens van Dijk står med én målgivende pasning.

Hylles på flere fronter

I september ble manager Jürgen Klopp spurt om prestasjonene til Matip etter den imponerende sesongstarten.

– Jeg kan ikke hjelpe deg om du ikke ser kvalitetene til Joel Matip, sier Klopp.

STERKT STOPPERPAR: Joel Matip og Virgil van Dijk.

STERKT STOPPERPAR: Joel Matip og Virgil van Dijk.

– Han har vært uheldig med skader tidligere, men han er en utrolig spiller, og det har han vært helt siden han kom hit, sier Klopp.

Også Joe Gomez, mannen som nå må finne seg i å være backup, mener Matip er en fantastisk spiller.

– Joel er utrolig. Han har så mange egenskaper at jeg ikke tror han får nok hyllest. Måten han har startet sesongen på viser hvor god han er, sier engelskmannen.

Gomez legger til at Matip ikke er den som stjeler mest oppmerksomhet.

– Han liker å holde seg i bakgrunnen, men han fortjener all skryt han kan få fordi han er en flott person og en veldig god spiller. Som med Virgil er han en jeg kan lære mye av, sa Gomez.

Alisson uttalte tidligere i høst at han hadde fått med seg at Matip også har tatt rollen som playmaker. Også der mener Gomez at 30-åringen er undervurdert.

– Ved første øyekast tenker du at han ikke har smidigheten eller evnene til å drible som han gjør. Men det er en fantastisk egenskap å ha, sa Gomez.