Mo Salah har hatt sin beste seriestart i rødt – er han best i verden akkurat nå?

Mohamed Salah har startet 2021/22-sesongen på så godt vis at han har startet en diskusjon i Fotball-Europa.

Tirsdag 28. september, under flomlysene, var Lionel Messi tilbake. Barcelona-legendens fyrverkeri hadde latt vente på seg, men i sitt fjerde forsøk introduserte han seg med et klassisk Messi-mål. Det ble hans første for hans nye arbeidsgiver i Frankrikes hovedstad.

Samtidig, et annet sted i Europa – Liverpool var nok en gang på tur til Portugal, og Mohamed Salah la til to nye mål i statistikken. Det har startet en diskusjon.

– Ingen bedre

Det er få som følger Liverpool tett som noen gang har tvilt på egypterens evner, men etter det fantastiske målet mot Manchester City virker han å endelig få den anerkjennelsen han fortjener også utenfor den røde halvdelen av Merseyside og Fantasy Premier League-entusiaster.

– Jeg tror ikke det er noen i verden som spiller bedre fotball enn Salah akkurat nå, sa Jamie Carragher i TV-studioet etter Manchester City-kampen, til en nikkende Micah Richards.

MAGISK: Salahs mål mot Manchester City var av det fantastiske slaget.

MAGISK: Salahs mål mot Manchester City var av det fantastiske slaget.

Richards stemte i da han var på BBC Radio 5 Live mandag kveld.

– Jeg har sagt at Salah er verdensklasse i mange år. Alle lo av meg. Jeg har skrytt av ham siden vi spilte sammen i Fiorentina.

Tidligere Blackburn-spiss Chris Sutton er enig.

– For øyeblikket er han bedre enn Messi og Ronaldo.

Mest effektive sesongstart

Tallenes tale er klare: Mohamed Salah har sin beste ligastart for Liverpool siden han kom til Merseyside før 2017/18-sesongen. Med ni mål og tre målgivende på ni kamper, scorer han oftere enn noen gang før. Tallene betyr et mål per 86,7 minutt – 97,6 hvis man ikke teller med det ene straffesparket. Tar man med målgivende i regnestykket, så scorer eller serverer Salah hvert 65. minutt.

Tallene viser at egypteren aldri har vært så effektiv i den røde drakta.

Da Salah kom til Liverpool i 2017 tok han Premier League med storm (på sitt andre forsøk). Men han kom ikke like kjapt i gang som i år, selv om det var lite å utsette på prestasjonene etter de første ni kampene. Han scoret seks mål og hadde én målgivende pasning, som betyr at det gikk 99,6 minutter mellom hver scoring eller assist. Egypteren har altså kommet bedre i gang enn i sesongen han endte på vanvittige 44 mål.

Våren 2018 var han enda mer effektiv. På ni kamper, fra Watford-kampen 17. mars 2018 til og med Roma-kampen 2. mai, scoret han elleve mål. Fire av de kom mot Watford. Det ble et gjennomsnitt på ett mål per 68. minutt. Samtidig hadde han fire målgivende pasninger, som betyr at han scoret et mål eller assisterte et mål hvert 50. minutt.

Mange var spent på Salahs andre sesong i Liverpool, og om han kunne klare å følge opp den sensasjonelle debuten. Da han bare scoret tre mål på sine første elleve kamper i 2018/19 var det noen tvilere som fikk vann på mølla, men utover i sesongen satt han skapet på plass. Han endte sesongen på mer enn godkjente 31 mål på 59 kamper.

Mohamed Salah

Innkjøp: £36.9m+£7.03m

Debut: Watford 12.08.2017

Kamper og mål: 212/134

Ligakamper og mål: 152/101

Følgende statistikk er basert på tall fra Transfermarkt.

2017/18

Kamper: 9

Mål: 6

Målgivende: 1

Minutter per mål: 116,5

Minutter per mål eller målgivende: 99,8

2018/19

Kamper: 9

Mål: 3

Målgivende: 1

Minutter per mål: 224

Minutter per mål eller målgivende: 168

2019/20

Kamper: 9

Mål: 4

Målgivende: 3

Minutter per mål: 207,2

Minutter per mål eller målgivende: 118,4

2020/21

Kamper: 9

Mål: 6

Målgivende: 0

Minutter per mål: 125,1

Minutter per mål eller målgivende: 125,1

2021/22

Kamper: 9

Mål: 9

Målgivende 3

Minutter per mål: 86.7

Minutter per mål eller målgivende: 65

Mer enn mål

Store eller små kamper, høyt eller lavt i banen, det har ingenting å si – Salah har knyttet støvlene på og har regjert gressmatter over hele England og Europa som Ramses den store hersket i Oldtidens Egypt.

Liverpool FC skjøt gullfuglen da de hentet han i 2017. Målene forteller bare en del av historien, som jo er ganske vesentlig. Men Salah leverer målene til en spiss samtidig som han jobber ustanselig, opp og ned høyresiden som den vingen han er. Han skaper sjanser om ingen andre på laget, er stabil som få i prestasjonene og blir sjeldent skadet.

Ingen Liverpool-spillere har flere målgivende pasninger, men Curtis Jones har like mange (3). Ingen har heller slått flere nøkkelpasninger enn Salah denne sesongen (21) – på andreplass finner man Trent Alexander-Arnold (19). Begge er dog like presise, med 11 hver, ifølge tall fra InStat.

Sadio Mané troner øverst i laget med antall dueller, fulgt av Jota og så Salah.

Ingen av Klopps trio på topp er redd for å jobbe hjemover, eller for å sette inn taklinger der det er nødvendig.

Rivalene i Europa

Det har vært populært å sammenligne Salah med to av tidenes beste spillere, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Salah er inne i en mer effektiv periode enn de to, med flere nettkjenninger enn begge. Han har også flere assists enn Ronaldo og like mange som Messi. Sistnevnte er bare fem kamper inn i sin nye karriere på Parc des Princes og har naturlig nok trengt litt tid på å finne seg til rette.

"NYE" LAGKAMERATER: Det er ingen dårlig gjeng Lionel Messi nå spiller med i PSG. Her med Neymar og Kylian Mbappe.

"NYE" LAGKAMERATER: Det er ingen dårlig gjeng Lionel Messi nå spiller med i PSG. Her med Neymar og Kylian Mbappe.

Ronaldo fortsatte der han slapp på Old Trafford for 12 år siden, og har scoret imponerende seks mål på seks kamper.

Det er vanskelig å sammenligne Salah, Ronaldo og Messi da de ikke spiller i akkurat samme posisjoner. Diskusjonene på sosiale medier sklir fort ut i den ene eller andre retninger, men i skrivende stund er det ikke helt feil å hevde at Salah – akkurat nå – leverer bedre og mer stabilt enn United- og PSG-angrepsspillerne, og ikke minst bidrar med mer i laget totalt.

Salah troner ikke alene på toppen av toppscorer-tabellen i Premier League – den deler han med Jamie Vardy, begge med seks mål hver. Leicester-mannen har dog ikke vært like effektiv i Europa.

En annen spiller som leverer gode tall på kontinentet er Karim Benzema. Real Madrid-spissen har scoret ti mål på ti kamper, og registrert syv målgivende pasninger i La Liga og Champions League. Erling Braut Haaland har scoret 11 mål og registrert fire målgivende på åtte kamper. Uten å ta noe vekk fra nordmannen; tre av målene kom i en DFB-Pokal-cupkamp mot Wehen Wiesbaden på tredje nivå i tysk fotball.

MÅLMASKIN: Braut Haaland fortsetter å hamre inn mål for Borussia Dortmund. Her feirer nordmannen nettkjenning mot Bayer Leverkusen.

MÅLMASKIN: Braut Haaland fortsetter å hamre inn mål for Borussia Dortmund. Her feirer nordmannen nettkjenning mot Bayer Leverkusen.

Også er det Robert Lewandowski, da. Polakken har scoret 13 mål på ti kamper for Bayern München – og registrert én målgivende pasning.

Ingen av “rivalene” gjør dog det samme som Salah i det som har blitt kåret til den «vanskeligste ligaen i Europa» – Premier League.

Tall forteller som sagt bare én del av historien, men likevel: ifølge analyseverktøyet InStat er Salah rangert over de andre akkurat nå.

InStat har en automatisk algoritme som ser på spillernes bidrag i laget, tar høyde for nivået på motstanderne og ligaen de spiller i for å rangere spillerne de har i sin database. Der kommer Salah best ut (med 401 "poeng"), foran Lewandowski (385), Haaland (385), Benzema (349), Messi (343) og Ronaldo (308). Dette er basert på statistikken fra spillernes offisielle kamper på klubbnivå i 2021/22.