Det gode forholdet mellom Liverpool og Southampton raknet da Klopp møtte van Dijk i Blackpool

Etter å ha hentet spillere fra Southampton tre somre på rad, trodde Liverpool de hadde sikret seg Virgil van Dijk. I stedet fikk de røde en skjennepreken fra Southampton.

Liverpool og Southampton har hatt et godt forhold de senere årene, og flere spillere har gått frem og tilbake mellom de to klubbene. Men alt holdt på å rakne da Liverpool jaktet ny midtstopper.

Tok «alle» Southamptons spillere

Sommeren 2014 hentet Liverpool hele tre spillere fra Southampton. Rickie Lambert, Adam Lallana og Dejan Lovren flyttet nordover og sluttet seg til Brendan Rodgers sitt lag sommeren Luis Suarez ble solgt til Barcelona. Liverpools storhandling fikk Southampton-manager Ronald Koeman til å legge ut et bilde av et tomt treningsfelt med kommentaren «Klar for trening!».

Året etter kom også Nathaniel Clyne fra Southampton til Liverpool, og året etter der fulgte også Sadio Mané etter.

FSGs sterke mann på Merseyside, amerikanske Mike Gordon hadde direktenummeret til sin landsmann i samme posisjon i Southampton, Ralph Krueger. Etter kjøpene mellom klubbene de tidligere årene hadde det vært mye kommunikasjon mellom de to partene, og forholdet var godt. Supporterne til Southampton var kanskje frustrert over at Liverpool stadig plyndret deres spillerstall, men i styret var de tilsynelatende fornøyd med den tette kontakten og forhandlingen med Anfield-klubben.

Liverpool trodde de hadde hentet en spiller fra Southampton for fjerde sommer på rad i 2017, men så skar alt seg.

Drama rundt van Dijk

Sommeren 2017 trodde Liverpool at de hadde sikret seg sin drømmesignering i Virgil van Dijk. Gjennom samtaler mellom Liverpool og midtstopperen og hans representanter, var klubben trygg på at van Dijk ønsket overgangen og det var Liverpool som var hans drømmedestinasjon. Van Dijk hadde til og med møtt med Klopp i Blackpool og det var klart at de to ønsket å jobbe sammen. Problemet var at Southampton ikke hadde blitt informert om samtalene, og lærte om det gjennom pressen.

Samtaler mellom spillere og potensielle kjøpere er relativt vanlige, selv om det er et regelbrudd. Van Dijks klubb var rasende da de ble klar over samtalene som hadde foregått bak deres rygg, og nå ville de si ifra. De klaget inn Liverpool til Premier League for å ha pratet med deres spiller uten å ha kommet med en formell henvendelse.

Liverpool måtte trekke seg stille tilbake.

«Vi beklager til eieren, styret og supporterne i Southampton for eventuelle misforståelser rundt Virgil van Dijk. Vi respekterer Southamptons posisjon og kan bekrefte at vi har sluttet all interesse for spilleren,» skrev Liverpool i en pressemelding.

Premier League så på Southamptons klage og fikk Liverpool sin versjon av hendelsene. Southampton skal ha hatt beviser som kunne ha vist at Liverpool var skyldige, men de valgte å ikke legge de frem. Ligaen regnet situasjonen som avklart.

Van Dijks transfer request

Liverpool gjorde som lovet og la interessen på is – for en stund. En transfer request fra van Dijk var ikke nok til å få Southampton til å la han gå. Nederlenderen uttalte seg om situasjonen et par uker senere. 

– Jeg er frustrert over klubbens posisjon og at jeg ikke er til salgs og jeg er skuffet over at forespørsler fra flere toppklubber konsekvent har blitt avvist.

SOUTHAMPTONSPILLER: Van Dijk i en av sine siste kamper som Southampton-spiller, mot Liverpool i november 2017.

SOUTHAMPTONSPILLER: Van Dijk i en av sine siste kamper som Southampton-spiller, mot Liverpool i november 2017.

Southampton var så irriterte på Liverpool at det ble sagt at de ønsket å selge van Dijk til hvilken som helst annen klubb, og Chelsea så ut som en mulig kjøper men Antonio Conte valgte å lene seg på sine egne midtstoppere.

Klarte ikke skremme vekk Liverpool

Liverpool ønsket fortsatt å sikre seg underskriften til van Dijk. Ifølge Paul Joyce i the Times, følte Klopp «et nivå av lojalitet overfor spilleren, til tross for at de aldri hadde jobbet sammen, og midtstopperen ville fortsatt komme til Liverpool.» De røde måtte være forsiktige for å ikke risikere en formell klage. Gordon tok etterhvert kontakt med Krueger igjen, og begynte å bygge broer.

Gordon forklarte Liverpools posisjon: de ville betale det Southampton ønsket for å kapre midtstopperen. Krueger og co skal da ha satt en prislapp på 75 millioner pund på van Dijk, med mål om å skremme vekk Liverpool.

Til sammenligning var Liverpools daværende overgangsrekord de 36,9 millioner pundene de hadde betalt for Mohamed Salah. Etter litt nøling, bestemte Liverpool seg. Van Dijk var verdt den vanvittige prisen. Overgangen var klar 1. januar 2018.

GOD JUL: Van Dijk kom med litt av en julegave til Liverpools supportere i romjulen 2017 da det ble klart at han var Liverpool-spiller fra og med 1. januar 2018.

GOD JUL: Van Dijk kom med litt av en julegave til Liverpools supportere i romjulen 2017 da det ble klart at han var Liverpool-spiller fra og med 1. januar 2018.

– Det har vært mange gode spillere fra det området. Kanskje vi burde ha vår speideravdeling der nede, fleipet Klopp etter overgangen.

Den sjette spilleren siden 2014

Van Dijk ble den sjette spilleren til å flytte fra St Mary’s til Anfield siden 2014. Interessant nok har Liverpool aldri sikret seg en akademi-spiller fra Southampton. Lallana og Alex Oxlaide-Chamberlain er de eneste spillerne Liverpool har signert som har kommet fra akademiet til Southampton, men det var ikke før de allerede var godt integrert i førstelagsfotball for henholdsvis Southampton og Arsenal.

Overgangen gjorde van Dijk til den dyreste midtstopperen, frem til Harry Maguires overgang fra Leicester til Manchester United for 80 millioner pund i august 2019.

At Liverpool punget ut kan ha reddet forholdet til klubben fra sørkysten. Sommeren 2018 ble det nok en gang gjort business mellom de to lagene, da Danny Ings flyttet sørover. Takumi Minamino var på utlån til Southampton halve fjorårssesongen, så det meste tyder på at kontakten mellom de to klubbene har tatt seg opp igjen.