Southampton har gjort mange endringer siden sist, men sliter med effektiviteten

Liverpool har både tapt og vunnet mot Southampton i 2021. Nå er det klart for et nytt møte.

Forrige sesong var Liverpool ligamestere til jul, men resultatene begynte å gå nedover med uavgjort hjemme mot West Bromwich tredje juledag, og uavgjort borte mot Newcastle dagen før nyttårsaften. Det første tapet i den vonde tapsrekken kom mot lørdagens motstander, da de røde dro til St. Mary’s 4. januar.

Da var det vår tidligere spiss Danny Ings som scoret kampens eneste mål, med en fantastisk lobb etter to minutter. Ralph Hasenhüttl gikk ned på kne i tårer etter at dommeren blåste av kampen, og det var starten på en rekke i ligaen der Liverpool gikk fra å være ligaleder, til at topp fire plutselig ikke lenger så veldig realistisk ut.

TOK TIL TÅRENE: Ralph Hasenhüttl måtte sette seg ned og gråte etter at laget hans slo Liverpool i januar.

TOK TIL TÅRENE: Ralph Hasenhüttl måtte sette seg ned og gråte etter at laget hans slo Liverpool i januar.

Heldigvis snudde det i midten av mars, og de røde leverte en sterk sluttspurt som gjorde at det til slutt ble tredjeplass. I femte siste serierunde var det nytt møte med Southampton, og denne gang vant Liverpool 2-0 etter scoringer av Sadio Mané og Thiago Alcantara.

Sliter med effektiviteten

Hasenhüttl kommer til Anfield med nesten skadefri tropp. Kun midtbanespilleren Stuart Armstrong er regnet som uaktuell, fortalte den østerrikske manageren på pressekonferansen sin på tirsdag.

Southampton er nummer 13 på tabellen, med 14 poeng på 12 kamper. Sørkystklubben har vunnet tre kamper i Premier League denne sesongen, og var frem til tapte mot Norwich City med ny manager sist i god form. Seirene har kommet mot Leeds, Watford og Aston Villa.

Det store problemet til Southampton denne sesongen har vært effektiviteten. Det er kun Norwich (7 mål) som har scoret færre mål i Premier League denne sesongen, enn Southamptons 11. Men det forteller ikke hele historien. Det er kun sju lag som har flere avslutninger enn Southampton i hver kamp – men de får rett og slett ikke ballen i mål.

Liverpool skyter oftest, med 19,5 skudd per kamp, etterfulgt av Manchester City (17,7 skudd). Southampton har 12,8 skudd per kamp, men altså kun 11 mål så langt, ifølge WhoScored.com

Dette er nytt

Målvakt:

Forrige sesong var det Fraser Forster som sto kampene mot Liverpool – to av de åtte ligakampene han fikk. Denne sesongen er Alex McCarthy tilbake som lagets klare førstevalg, og han har stått alle 12 kampene. Det har kun blitt 14 baklengs – færrest av lagene på nedre halvdel av tabellen.

Forsvaret:

Jannik Vestergaard er solgt til Leicester, og den plassen i midtforsvaret har Mohammed Salisu fått. Den unge ghanesteren har Jan Bednarek ved siden av seg.

MIDTSTOPPER: Mohammed Salisu er fast i Southamptons midtforsvar.

MIDTSTOPPER: Mohammed Salisu er fast i Southamptons midtforsvar.

Kyle Walker-Peters kom fra Tottenham for noen sesonger siden, og er lagets førstevalg på venstrebacken. På høyrebacken er det et spennende navn. Tino Livramento har vært en åpenbaring for «the Saints» denne sesongen, og har storspilt etter overgangen fra Chelsea. Chelsea har for vane å lage gode høyrebacker – Tariq Lamptey, Reece James og Tino Livramento i samme generasjon. Det var kun plass til James på Stamford Bridge. En veldig offensiv høyreback.

Midtbanen:

James Ward-Prowse er lagets kaptein, og spiller på midtbanen. Der spiller han fortsatt sammen med Oriol Romeu. Ibrahima Diallo har vært inne sentralt, men det var da Ward-Prowse var suspendert etter sitt direkte røde kort mot Chelsea i oktober. Diallo startet på høyrekanten i forrige kamp.

På venstrekanten har den norske landslagsspilleren Mohamed Elyounoussi spilt, og han har tatt vare på sjansen etter utlånet til Celtic forrige sesong. Moussa Djenepo er tilgjengelig igjen, og det samme er Nathan Redmond som sto over sist etter at han var blitt far. De kan begge være aktuelle for spilletid, og det kan også Theo Walcott være.

Angrepet:

I sommer ble Danny Ings solgt til Aston Villa for 30 millioner pund, så denne gang slipper vi at han skal lobbe inn noe ledermål.

Che Adams, som Andy Robertson spiller med på landslaget, vil trolig starte i angrep. Han scoret i forrige kamp mot Norwich, men har ikke vært veldig gift så langt i sine to sesonger i Premier League. Han scoret også mot Manchester United tidligere i sesongen.

LAGKAMERATER I FJOR: Harvey Elliott og Adam Armstrong fikk god kjemi på banen for Blackburn.

LAGKAMERATER I FJOR: Harvey Elliott og Adam Armstrong fikk god kjemi på banen for Blackburn.

Ings ble erstattet med Adam Armstrong – et navn mange kanskje vil kjenne igjen fra liverpool.no. Han hadde nemlig et strålende samarbeid med Harvey Elliott i Blackburn forrige sesong, og var mottaker av mange av Elliotts målgivende. Han har spilt 11 av 12 kamper denne sesongen, og står så langt med to mål.

Et alternativ kan være Armando Broja, som er på lån fra Chelsea. Han har to mål på åtte ligakamper denne sesongen, og har stort sett blitt brukt som innbytter.

Liverpool - Southampton spilles lørdag kl. 16.00, og vises på TV 2 Sport Premium.