«Se for deg at han bare skulle bli en høyreback som er god defensivt. Hvor kjedelig ville ikke det vært?»

Trent Alexander-Arnold viste seg fra sin beste side onsdag kveld og ga Gareth Southgate mye å tenke på.

Liverpool vant oppskriftsmessig 2-0 over Atletico Madrid onsdag kveld etter mål fra Diogo Jota og Sadio Mané. Men det var Trent Alexander-Arnold som imponerte mest.

Vi ga ham en nier på spillerbørsen, og hadde 23-åringen som banens beste spiller.

– Fremragende

Trent Alexander-Arnold skinte under flomlysene på Anfield onsdag kveld. 54 000 mennesker var tilstede for å se den unge mannen fra Toxteth dominere og dirigere spillet fra høyrebacken. Da kampen var over og Liverpool var kvalifisert til utslagsrundene i Champions League, hadde Alexander-Arnold registrert 112 pasninger, skapt fire sjanser, gjenvunnet syv baller, vunnet tre dueller og ikke minst levert to målgivende.

Det første målet kom etter finspill mellom Jordan Henderson, Mo Salah og Trent Alexander-Arnold. Etter at Henderson og Salah hadde lokket Atletico-spillerne, holdt Alexander-Arnold tilbake på 20 meter hvor han var helt alene og ventet på pasningen fra Henderson som han visste ville komme. Han hadde ladet støvelen og møtte ballen med et utsøkt innlegg som svingte seg ekkelt gjennom statiske Atletico-forsvarere og fant Diogo Jota på femmeteren.

– Han er en god spiller, flirte Klopp etter kampen.

– Han har en god høyrefot og overblikket hans er strålende. Når han er på sitt beste er han fremragende. Måten vi satt opp det første målet med trekanten med Hendo og Mo på den siden som ga Trent all tid i verden til å legge innlegget

– Trent sine innlegg er så gode som de kan bli. Men er det ingen mottaker i midten ser det ikke så bra ut, så det er en god miks.

«Alexander-Arnold er en taktikk»

«Se for deg at han bare skulle bli en høyreback som er god defensivt. Hvor kjedelig ville ikke det vært?» twitret Guardians Barney Ronan i innsalget sitt til en sak der han tok for seg Liverpools høyreback fra onsdagens kamp.

«Han er en merkelig selvlaget fotballspiller, en morsom, snertent, lekent men dødelig angrepsvåpen», skriver Ronay. «Han rusler. Han sniker seg rundt. Når du ser ham løpe for å stenge ned en snikende venstreving, forventer man nesten å se ham løpe med et surfebrett under armen. Men han har også en tilstedeværelse nå, en følelse av hans kvaliteter. Å velge ham i laget ditt er å velge å spille på en bestemt måte. Alexander-Arnold er en taktikk. Bare gå for det.»

I Liverpool har Alexander-Arnold redefinert rollen til en høyreback. Totalt har han 50 målgivende pasninger på 190 kamper for Liverpool på høyrebacken.

Scouserens briljanse går likevel ikke sømløst inn i England.

Landslagsfotball venter rundt hjørnet, Liverpool skal bare en tur til London og møte West Ham før spillerne bryter opp og slutter seg til sine respektive landslag. For Alexander-Arnold betyr dette en retur til Three Lions når Gareth Southgates menn møter Albania og San Marino i VM-kvalifiseringskamper den 12. og 15. november. England trenger fire poeng fra de to kampene for å allerede være klare for VM i Qatar.

Kampen mot Albania kan bli scouserens 15. landskamp, dersom han får spilletid. Det er det ingen garanti for – Alexander-Arnold-taktikken har ikke vært en foretrukket spillestil for Southgate.

MESTEROPPVISNING: Alexander-Arnold hadde kontroll og kreativitet på høyrekanten.

MESTEROPPVISNING: Alexander-Arnold hadde kontroll og kreativitet på høyrekanten.

Utelatt i mars

Det ble baluba tidligere i år da Alexander-Arnold ble utelatt fra landslagstroppen i VM-kvalifiseringskampene i mars. Southgate foretrakk Kyle Walker, Kieran Trippier og Reece James i stedet.

Southgate mente da at Alexander-Arnold ikke har klart å spille på det samme nivået for landslaget som han har gjort for Liverpool.

– Jeg føler at jeg må se på meg selv også når det gjelder Trent. Jeg føler at han ikke har nådd det samme nivået for England som han har gjort for Liverpool, sa landslagssjefen da.

Alexander-Arnold var sist på banen for England den 5. september, da Andorra ble slått 4-0. En skade holdt han ute fra landslagssamlingen tidlig oktober.

Det var omsider en hamstringskade som knuste EM-drømmen denne sommeren, men det så ut til å bli Southgate selv som valgte vekk høyrebacken, før ham ombestemte seg kort tid før turneringen.

Landslagssjefen har ikke funnet ut hvordan han best bruker han i laget, og i kampen mot Andorra spilte Alexander-Arnold på midtbanen.

Mener Trent må få mer spilletid på landslaget

På onsdag kveld var Trippier på motsatt banehalvdel og med det kunne man direkte sammenligne de to høyrebackene. Det var neppe noen som tvilte på hvem som var den bedre spilleren onsdag kveld, og Chris Bascombe kalte situasjonen «flau» på Trippiers vegne. Og kanskje har Southgate begynt å se klart, da det er Alexander-Arnold som er tatt ut sammen med Walker og James til kampene neste uke.

Bascombe i the Telegraph mener at Southgate risikerer å bli anklaget for å la være å avfyre et dødelig våpen dersom han ikke lar høyrebacken få mer jevnlig spilletid for landslaget.

«Jo lenger han ikke klarer å låse han opp, jo mer ser de virkelige problemene ut som begrensningene til England-manageren og hans trenerteam og deres manglende evne til å gjenkjenne og utnytte det ekstraordinære, kampdefinerende talentet de har til rådighet; en spiller som er i stand til å låse opp de mest solide forsvarene i fotballen.»