– Jeg synes ikke vi skal synge navnet hans

Gareth Roberts fra The Anfield Wrap forteller om stemningen blant Liverpools supportere før gjenforeningen med klubbens tidligere manager Rafael Benitez – denne gangen som manager for erkerival Everton.

Liverpool-supporterne gjenforenes med Rafa Benitez onsdag kveld, men denne gangen er spanjolen manager for erkerivalen og gjenforeningen blir neppe like vennlig som ved tidligere anledninger.

Ansettelsen ga mening

Da Rafael Benitez, Liverpool-helten fra Istanbul, ble ansatt som Everton-manager var det mange i Liverpool som ble oppkavet og engasjert.

– Selv var jeg litt delt. Jeg tenkte at det ga mening, logistisk sett, sier Gareth Roberts fra The Anfield Wrap, som aldri har lagt lokk på sine følelser når det gjelder den blå naboen.

– Han er en god manager, en fin fyr, og hvis man trenger noen til å redde et lag så gir det mening å hente inn noen som han. Men det er litt annerledes når det er Everton. En del av meg syntes det var litt komisk også, siden han en gang beskrev dem som en liten klubb og de ble veldig opprørt, ler han.

Roberts konkluderer med at det ga mening for Evertons del å ansette Benitez, og for Benitez å ta jobben, men at det er litt rart.

– Han er jo vår, på en måte. Jeg vet at det er lenge siden han var Liverpool-manager men jeg forbinder han med så mange gode minner. Dette har ikke helt ødelagt hans Liverpool-arv, jeg liker han fortsatt altså, men det er en merkelig situasjon.

– En giftig oppgave

Benitez tok over jobben etter Carlo Ancelotti, men har ikke fått det enkelt i sitt nye kapittel. Everton ligger på en 14.plass på tabellen etter å ha tapt fem av sine seks siste kamper. De har ikke vunnet en kamp siden seieren over Norwich 25. september. Etter helgens tap mot Brentford, raste Evertons supportere.

– Managerjobben i Everton er en giftig oppgave. Men Rafa bryr seg ikke om sånt. Han ignorerer støyen. Han ser det som en utfordring og kaster seg selv uti det. Det var det samme i Chelsea, supporterne der ønsket han ikke men han tok jobben likevel.

– Det blir et problem når han taper kamper. Da vil de vende ham ryggen kjapt. Men han må ha forventet det da han tok jobben.

– Mange av supporterne deres var i mot han før han i det hele tatt fikk jobben. De hang jo opp et laken med en trussel utenfor huset hans med «vi vet hvor du bor». Men så hang de det på feil hus, flirer Roberts, før han stempler det som «typisk Everton».

– For noen har synet på Rafa ødelagt for alltid

I likhet med supportere i Everton-leiren har også byens røde supportere vært todelt til situasjonen.

– Jeg kjenner folk som er rasende over at han tok jobben, at han burde funnet seg en annen jobb. Jeg ser på det litt mer logisk. Han og familien bor i området, han har tilbragt mye tid borte fra familien, og med tanke på selve jobben så gir det mening.

Benitez og familien har aldri flyttet fra Merseyside etter at han var ferdig på Anfield i 2010. Selv om han har arbeidet i Italia, Spania og til og med Kina siden den tid, har familiens base vært Caldy, Wirral.

TAKKET ANFIELD: Benitez som Newcastle-manager takket for hyllesten fra Anfield-publikummet etter at lagene møttes i desember 2018.

TAKKET ANFIELD: Benitez som Newcastle-manager takket for hyllesten fra Anfield-publikummet etter at lagene møttes i desember 2018.

– Han er en fotballavhengig mann og han ønsker å jobbe. Det er tre klubber på Merseyside og Tranmere-jobben var ikke ledig.

– For noen har nok synet på Rafa blitt ødelagt for alltid. Andre har kanskje lagt forholdet på is, de har snudd bildene av han, lagt de vekk i skuffen og kan ta de fram igjen når han er ferdig på Goodison.

Selv ser Roberts fortsatt på Benitez som en som forstod Liverpool som klubb. En som hjalp laget til Champions League- og FA-cup-triumf, og som donerte en stor sum til de etterlatte etter Hillsborough-tragedien da han var ferdig i jobben. At familien har blitt boende i området er kanskje det største komplimentet.

Benitez har kommet tilbake til Anfield som både Chelsea- og Newcastle-manager og har alltid fått navnet sitt sunget av the Kop. Mange lurer nok på hvilken mottakelse spanjolen vil få fra borteseksjonen på onsdag.

– Jeg synes ikke vi skal synge navnet hans‚ sier Roberts.

– Det jeg håper er at vi drar til Goodison Park og knuser dem, og kan vi synge navnet hans, bare for å irritere Everton-supporterne litt ekstra, ler han.

Han frykter ikke motstanderen, selv om kampen skal spilles på Goodison Park foran et iltert hjemmepublikum.

– Det er så mye jobb som må gjøres før de kan være med i samme samtale som oss. Vi er langt, langt foran dem. De har brukt masse penger uten å forbedre seg nevneverdig. De har en lang vei å gå, så nei, jeg er ikke bekymret.

Everton - Liverpool spilles kl. 21.15, og vises på TV 2 Sport Premium.