Matips renessanse - den skadeplagede midtstopperen har ikke spilt mer siden 2018/19

Joel Matip har startet og fullført tolv av Liverpools 16 ligakamper denne sesongen, og nå vurderer han også et comeback på landslaget.

Da Liverpool i sommer betalte 35 millioner pund for Ibrahima Konate, trodde nok mange at det var skriften på veggen for Joel Matip, og at tysk-kameruneren ville få en rolle som back-up for Konate og Virgil van Dijk. Isteden har Matip befestet sin posisjon som nederlenderens makker i midtforsvaret, og den hengslete afrikaneren ble kåret til Liverpools bestemann av Liverpool.no da Aston Villa ble slått 1-0 på Anfield i helgen.

«Helt sjef hele kampen gjennom. Rydder opp både i lufta og langs bakken og har full kontroll. Bidrar i tillegg med et par av sine signaturraid og noen strøkne pasninger gjennom Villas midtbaneledd. Konaté var god mot Milan, men skal slite med å ta plassen fra Matip», var vår dom etter Villa-kampen, hvor 30-åringen ble belønnet med en 8-er på børsen.

Som stopperkollegaene Joe Gomez og van Dijk var Matip ute med langtidsskade forrige sesong. Han spilte bare 691 minutter med Premier League-fotball i 2020/21 før han fikk en stygg ankelskade som førte til at sesongen var over allerede i januar.

Da Liverpool vant ligaen i 2019/20 fikk Matip heller ikke mer enn 703 minutter i Premier League, på grunn av kne- og ankelproblemer.

Har holdt Konate ute av laget

Matip hadde en imponerende start på sin Liverpool-karriere etter gratisovergangen fra Schalke i 2016, men har siden slitt med en rekke skader, og mange hadde avskrevet ham foran denne sesongen.

Men tysk-kameruneren har ikke lest til det manuset, og har isteden holdt Konate ute av laget. Mot Aston Villa på lørdag viste 30-åringen hvorfor han er førstevalg som makker til van Dijk. 

Av hans 61 pasninger fant 57 en medspiller, noe som gir en treffsikkerhet på 93 prosent. Han vant alle de seks hodeduellene han var involvert i, gjorde tre klareringer, to taklinger og gjenvant ballen to ganger. Han traff også tverrliggeren med en heading i første omgang.

Liverpool-supporterne elsker når Matip kommer på sine karakteristiske raid fremover på banen, noe han også gjorde i andre omgang mot Villa. For den eldre garde av Liverpool-supportere minner han da svært mye om Alan Hansen i sine glansdager.

Mens van Dijk er lederen og den som hever stemmer i midtforsvaret, gjør stillferdige Matip ryddejobben uten å heve stemmen. Slik er han utenfor banen også.

– Virgil er en utrolig fotballspiller, som alltid får meg til å føle meg bedre når jeg spiller sammen med ham, siteres Matip av The Athletic.

Matip har allerede fått 1080 minutter på banen i Premier League denne sesongen, noe som altså er betydelig mer enn i de to foregående sesongene. Han har startet og fullført tolv av Liverpools 16 ligakamper. Han har ikke spilt mer siden 2018/19-sesongen - sesongen som endte med Champions League-triumf da Tottenham ble slått i Madrid.

Matip har utvilsomt hatt godt av en hel preseason, og med erstattere som Konate og Gomez har også Klopp hatt muligheten til å hvile ham når den medisinske avdelingen har ment at dette er nødvendig. 

Konate har på grunn av Matips gode form blitt avspist med bare fire Premier League-kamper. 22-åringen vil få sine sjanser i ukene som kommer, da torsdagens kamp mot Newcastle blir den første av fem kamper i løpet av 13 dager.

Gomez har bare spilt tolv minutter i Premier League så langt denne sesongen, men det er heller ikke lenge siden han kom tilbake fra skade.

Vurderer comeback på landslaget

Liverpool er nå så godt forspent på stopperplass at Nathaniel Phillips trolig får lov til å forlate klubben i januar. West Ham viser interesse, og et brukket kinnbein ser ikke ut til å skape noe problem for en eventuell overgang.

– Du må vise deg fra din beste side for å få spilletid, konkluderer Matip.

– Det både motiverer deg og hjelper laget. Du vet at du ikke kan hvile på laurbærene.

Matip har ikke spilt for Kamerun siden 2015, men nå vurderer han et comeback på landslaget nesten sju år senere, i en alder av 30 år, Grunnen til dette skal være at Samuel Eto'o er valgt som ny president i fotballforbundet til Kamerun, melder African Insider.

Liverpool har holdt buret rent i ti av sine 16 ligakamper, og i de tre siste ligakampene til sammen, mot Villa, Wolves og Everton, har målvakt Alisson bare måtte håndtere tre avslutninger på mål. Det sier litt om godt forsvarsspill av de foran keeperen på banen.

De røde har vunnet sine to siste ligakamper 1-0, og dette er første gangen siden desember 2015 at Liverpool har vunnet 1-0 i to ligakamper på rad.