To kamper er allerede blitt utsatt, og omikron er en trussel for flere matcher

For første gang denne sesongen er Premier League-kamper blitt utsatt på grunn av koronapandemien.

Den nye omikron-varianten av koronaviruset sprer seg som ild i tørt gress i Storbritannia, og lørdagens kamp mellom Tottenham og Brighton ble utsatt etter et smitteutbrudd blant Tottenhams spillere og stab. Dette var første gang denne sesongen at en Premier League-kamp ble utsatt på grunn av viruset.

Spurs risikerer å bli kastet ut av Europa Conference League etter at deres kamp mot Rennes måtte utsettes. Åtte Tottenham-spillere og fem medlemer av staben i London-klubben har avlagt positive tester. Tottenham-spillerne som ikke har testet positivt var tilbake i trening søndag, og London-klubben skal nå prøve å stable et lag på beina til torsdagens kamp mot Leicester.

Brentford - Manchester United er utsatt

Søndag måtte Manchester United endre sine treningsplaner, etter et smitteutbrudd i sin tropp i etterkant av kampen mot Norwich. Dette setter nå en stopper for Uniteds kamp mot Brentford, som skulle ha vært spilt tirsdag.

Aston Villa måtte avlyse sin treningsøkt helt dagen etter at de ble slått 1-0 på Anfield, etter flere positive koronatester i klubben. De fleste som er smittet skal være stab ved klubbens treningsanlegg. Det er bare to spillere som har avlagt positiv test. Det forventes derfor at Villas bortekamp mot Norwich går som planlagt i kveld. 

The Athletic melder at internasjonale TV-selskaper nå internt diskuterer om de skal kreve penger tilbake fra Premier League om det blir flere utsettelser.

Den britiske regjeringen har allerede skjerpet sine koronaregler, og ansiktsmaske er nå påbudt innendørs under alle offentlige arrangmenter. Vaksinepass eller negativ koronatest kreves for å kunne gå på Premier League-kamper og andre arrangementer med mer enn 10 000 tilskuere fra og med onsdag.

Innfører trolig daglige tester

Etter regjeringens innstramninger har Premier League gitt beskjed til sine 20 klubber at de skal innføre strengere koronatiltak på sine treningsfelt igjen. Det betyr at massasje ikke skal utføres i mer enn et kvarter uten godkjennelse av klubblegen, og medisinsk stab må ha fullt verneutstyr når de er i kontakt med spillere. Som et minimum må ansiktsmaske og engangshansker bli brukt. Det oppfordres også til å gjøre undersøkelser av bløtvevsskader og foreta massasje før trening utendørs dersom det er mulig.

Ved klubbkantinene er det igjen innført regler om sosial distansering, og det oppfordres til minst mulig sosial omgang mellom spillerne, både på treningsfeltet og andre steder. Spillerne oppfordres også til å begrense juleselskap og andre familieselskap i høytiden.

Til nå har spillere og stab tatt tre hurtigtester og en PCR-test i uken, men det ventes at Premier League-klubbene vedtar å innføre daglige hurtigtester og to PCR-tester i uken under sitt møte i dag, melder The Athletic. Testene tas før spilleren går ut av bilene sine ved ankomst treningsfeltet.

Premier League har også oppfordret klubbene til å begrense besøk fra familie av spillere og stab på treningsfeltene.

Britiske myndigheter forventer at omikron-varianten er den dominerende virusvarianten i Storbritannia innen utangen av uken. Man frykter at den nå skal føre til flere sykehusinnleggelser og dødsfall enn da smitten var på sitt verste i fjor. Alle oppfordres nå til å bruke ansiktsmaske, og jobbe hjemmefra.

Oppfordrer til å ta en tredje vaksinedose

Hovedforskjellen fra da klubbene måtte spille uten publikum på tribunene er at de fleste briter allerede har fått to vaksinedoser, og regjeringen oppfordrer nå folk til å ta en tredje dose. 

Da koronapandemien kom til Storbritannia i mars 2020 ble det ikke spilt toppfotball på 100 dager, da landet ble stengt ned. Et begrenset antall supportere fikk komme tilbake på tribunene i begynnelsen av desember det året, men så ble tribunene helt stengt for publikum igjen fra slutten av samme måned. 

Dersom en klubb får spillere eller stab som blir smittet av viruset, blir de som tester positivt sendt hjem umiddelbart og må følge regjeringens retningslinjer for ytterligere testing og isolasjon. Klubbene informerer Premier League om dette umiddelbart. 

Enn så lenge ønsker Premier League å holde showet gående, og de håper at strengere tiltak skal redusere smittespredningen. Ligaen er desperat etter å unngå en ny økonomisk smell som følge av pandemien, og vil forsøke å balansere sitt sosiale ansvar med økonomiske realiteter.

Da Premier League ble stoppet i 2019/20-sesongen måtte klubbene i ligaen betale tilbake totalt 330 millioner pund til TV-selskapene. Noen internasjonale TV-selskaper skal ifølge The Athletic være bekymret for at det kan bli endringer i kampoppsettet i ukene som kommer, og også et scenario der det tillates færre fans på tribunene.

Mandag meldte Premier League om 42 nye positive koronatester blant spillere og stab i klubbene. Dette er det høyeste antallet på en uke siden testingen startet i mai i fjor.