Liverpools merkelige tradisjon med å kjøpe to spillere i samme posisjon samtidig

Mange fikk nok en følelse av deja vu da Liverpool hentet inn midtstopperne Ben Davies og Ozan Kabak samtidig på transfervinduets siste dag.

Dette er nemlig slett ikke første gang at Liverpool kjøper to spillere som spiller i samme posisjon på samme dag, og det er heller ikke første gang at Liverpool kjøper to midtstoppere på under ett døgn.

John Scales og Phil Babb

Roy Evans hentet inn midtstopperne Phil Babb og John Scales i løpet av ett døgn den 1. og 2. september 1994. Liverpool betalte totalt 7,1 millioner pund for stopperduoen, og Babb ble da Liverpools dyreste spiller gjennom tidene. Han hadde imponert for Irland under VM i USA, og Coventry solgte ham for rekordsummen 3,6 millioner pund. Dermed ble han Storbritannias dyreste forsvarsspiller. 

– Han er en god spiller, men det gjenstår å se om han vil bli en god Liverpool-spiller. Nå er han bare en god spiller, men jeg håper virkelig han vil være her i mange år, sa en forsiktig Roy Evans etter at avtalen var i boks.

Babb var fast på laget i sine to første sesonger, og var med på å vinne ligacupen i  1995. Men han ble aldri den Liverpool-spilleren som Evans hadde håpet på, og Gerard Houllier sendte ham på dør da franskmannen tok over manageransvaret alene.

Evans hadde holdt øye med John Scales i over ett år, og mente Wimbledon-forsvareren ville bli en perfekt makker til Babb.

– John er en stor, sterk idrettsmann. Han har vært den mest stødige forsvarsspilleren i ligaen i lang tid, og vil være en flott tilvekst for oss, sa Evans.

VANT LIGACUPEN I 1995: Phil Babb og John Scales sammen med Rob Jones.

VANT LIGACUPEN I 1995: Phil Babb og John Scales sammen med Rob Jones.

Scales ble imidlertid på Anfield i bare to år etter at Liverpool betalte Wimbledon 3,5 millioner pund for ham.

– Laget hadde et fenomenalt potensial, men manglet disiplin. Jeg må holde opp hendene og innrømme at jeg var en av dem som manglet disiplin, og når du mangler disiplin i en klubb blir det vanskelig, har Scales senere sagt om sin Liverpool-karriere.

Alle trodde at Evans kom til å benytte de to sammen i en forsvarsfirer, men manageren gikk for en 3-5-2 formasjon med Scales og Babb sammen med Neil Ruddock. Evans komponerte et lag som spilte underholdende fotball, men forsvaret var ikke den beste lagdelen og han hadde trengt bedre midtstoppere.

Sami Hyypiä og Stephane Henchoz

Da Gerard Houllier tok over eneansvaret for laget etter at samarbeidet med Roy Evans hadde brutt sammen, var nøkkelen å få orden på Liverpools svake defensive prestasjoner. De røde hadde sluppet inn 49 mål i 1998/99-sesongen, noe som var flere baklengsmål enn åtte av de ti lagene på øverste tabellhalvdel den sesongen.

Mange stusset da valget falt på to relativt ukjente spillere i Sami Hyypiä fra Willem II og Stephane Henchoz fra Blacburn. Finnen ble hentet fra Nederland for 2,6 millioner pund i mai 1999, mens Houllier betalte 3,5 millioner pund for sveitseren noen uker senere. For å sette ting i perspektiv betalte Leeds 18 millioner pund for Rio Ferdinand bare ett år senere.

Det ble raskt klart at Liverpool hadde gjort to røverkjøp. Hyypiä var en klippe, dominerende i lufta og god på bakken, og plutselig hadde Liverpool en midtstopper som kunne både forsvare seg og score mål på dødballer.

SIKRE SOM BANKEN: Mark Viduka var blant dem som fikk merke at det var vanskelig å ta seg forbi både Sami Hyypiä og Stephane Henchoz.

SIKRE SOM BANKEN: Mark Viduka var blant dem som fikk merke at det var vanskelig å ta seg forbi både Sami Hyypiä og Stephane Henchoz.

Sveitseren Henchoz kom litt i bakgrunnen som den stødige ryddegutten som alltid gjorde jobben sin uten å klage. Pålitelig og pliktoppfyllende. 

De to forsvarsspillerne handlet på billigsalg ble en skikkelig solid stopperduo, og i 1999/2000 slapp Liverpool inn bare 30 mål. Grunnlaget var lagt for The Treble i 2000/01, hvor Henchoz ble redningsmannen i FA-cupfinalen mot Arsenal.

Hyypiä ble en sann Liverpool-legende, som spilte over 300 kamper for klubben, og var en nøkkelspiller da Liverpool vant Champions League i 2005. Henchoz sin Liverpool-karriere ble etter hvert ødelagt av skader, og han forsvant på gratisovergang samme år som Liverpool triumferte i Istanbul. Men i de to første sesongene sammen var duoen briljant, og trolig den beste stopperduoen Liverpool hadde hatt på 10 år.

Chris Kirkland og Jerzy Dudek

Fredag 31. august 2001 signerte Liverpool sensasjonelt to keepere på samme dag. Chris Kirkland ble hentet fra Coventry og Jerzy Dudek fra Feyenoord. Det var skriften på veggen for Sander Westerveld. Hans Anfield-karriere var over.

Aldri tidligere hadde det blitt betalt mer for en britisk keeper enn Liverpool gjorde da de la 6 milloner pund på bordet for Kirkland, mens Dudek kostet 4,85 millioner pund.

HELTEN FRA ISTANBUL: Øyeblikket da Jerzy Dudek fikk legendestatus i Liverpool.

HELTEN FRA ISTANBUL: Øyeblikket da Jerzy Dudek fikk legendestatus i Liverpool.

Det var imidlertid Dudek som overlegent vant kampen om å bli klubbens nye førstekeeper, og ble en sann Liverpool-legende med sin opptreden både i ekstraomgangene og under straffespark-konkurransen da Liverpool vant Champions League-finalen i Istanbul i 2005.

«The Big Pole in Our Goal» spilte nesten 200 kamper for Liverpool, og var også med på å vinne ligacupen i 2003 og FA-cupen i 2006, selv om Pepe Reina da hadde tatt over som lagets førstekeeper.

SKADETPLAGET: Chris Kirklands karriere ble ødelagt av skader.

SKADETPLAGET: Chris Kirklands karriere ble ødelagt av skader.

Kirklands Liverpool-karriere ble preget av den ene skaden etter den andre, og han klarte bare å utkonkurrere Dudek i kortere perioder av sitt opphold på Anfield. Totalt spilte han 45 kamper for de røde, hvorav 25 var i Premier League. Han hadde sin lengste sammenhengende periode som Liverpools førstekeeper fra oktober til desember 2004. 

Milan Baros og Nicolas Anelka

Milan Baros og Nicolas Anelka ble presentert som nye Liverpool-spillere på selveste julekvelden i 2001. Baros kom for en beskjeden sum, mens Anelka var en høyprofilert spiss som kom på lån fra Paris Saint-Germain. Franskmannen var en kvalitetsspiller med rykte på seg for å være en urokråke.

Anelka spilte bare 22 kamper for Liverpool, og gjorde fem mål på disse. Han bidro også med tre målgivende pasninger. Med det hjalp han Liverpool til andreplass i Premier League bak hans tidligere klubb Arsenal i 2001/02. Da sesongen var omme virket det bankers at Liverpool ville gjøre overgangen permanent, men Gerard Houllier valgte isteden å satse på omstridte El-Hadji Diouf.

JULEGAVEN: Milan Baros og Nicolas Anelka ble presentert som nye Liverpool-spillere den 24. desember 2001.

JULEGAVEN: Milan Baros og Nicolas Anelka ble presentert som nye Liverpool-spillere den 24. desember 2001.

Baros skulle få mer ut av sin Liverpool-karriere enn mannen ved sin side den julekvelden i  2001. Han vant ligacupen med Liverpool i 2003, og ikke minst var han med på Champions League-triumfen i Istanbul to år senere. Totalt spilte tsjekkeren 108 kamper og gjorde 27 mål for de røde.

Ryan Babel og Yossi Benayoun

Vingene Yossi Benayoun og Ryan Babel ble introdusert for Liverpoolfansen 13. juli 2007.

Benayoun fikk trøye nummer 11 etter at han kom fra West Ham for 5 millioner pund, mens Liverpool betalte Ajax hele 11, 5 millioner pund for Babel.

ARM I ARM: Vingene Benayoun og Babel ble presentert som nye Liverpool-spillere samme dag, og hadde relativt like karrierer i Anfield-klubben..

ARM I ARM: Vingene Benayoun og Babel ble presentert som nye Liverpool-spillere samme dag, og hadde relativt like karrierer i Anfield-klubben..

Benayoun var en populær spiller som blant annet ble matchvinner borte mot Real Madrid i utslagsrunden i Champions League 2009. Israeleren ble den første som gjorde hat-trick i både Premier League, FA-cupen og Champions League, før Harry Kane og Sergio Agüero klarte det samme senere.

– Å være den eneste Liverpoolspilleren med de tre hat-trickene er unikt. Jeg må si det, at disse målene var spesielle, men det mest spesielle for meg var at jeg var så privilegert som kunne ta på meg Liverpooldrakten i tre år, sa Benayoun til LFCTV i mai.

Totalt spilte han 134 kamper og gjorde 29 mål for Liverpool frem til han forlot klubben sommeren 2010.

Babel, som var den tredje dyreste spilleren i Liverpools historie da han signerte for Anfield-klubben, spilte flere kamper enn Beanyoun, 146 totalt, men gjorde færre mål enn israeleren, med 22 nettkjenninger. Det var stilt store forveninger til nederlenderen, som han aldri helt innfridde. Han forlot klubben i januar 2011.

Andy Carroll og Luiz Suarez

Januarvinduet i 2011 er et av overgangsvinduene som Liverpool-supportere husker best. Fernando Torres knuste mange røde hjerter ved å velge en overgang til Chelsea, og Andy Carroll ble kjøpt inn som erstatter. Luis Suarez var allerede i planene før «El Nino» ønsket seg vekk, og det ble noen hektiske dager og timer før vinduet stengte i 2011. 

Tidligere sportsdirektør i Liverpool, Damien Comolli, har fortalt om det som skjedde til The Athletic.

– Jeg husker den dagen godt, men det startet tidligere. Jeg hadde hatt flere dager med diskusjoner sammen med Fernando Torres og agenten hans, og jeg sa «Du kan ikke dra, du kan ikke dra. Vi har ikke råd til å miste deg, vi holder på å hente Suarez til å spille sammen med deg»

– Og han fortalte det også sent i vinduet at han ville dra. Vi sa hele veien til Chelsea at han ikke var til salgs, men Chelsea bare fortsatte å by høyere og høyere. Til slutt var beløpet så høyt at vi ikke kunne si nei, fordi det var en klausul i kontrakten til Torres med det beløpet. 

– Vi hadde også en muntlig avtale som ble gjort da han kom til Liverpool, at hvis noen la inn et slikt bud så måtte vi la ham gå. Alle i klubben ble overrasket over at Chelsea var villige til å betale en slik sum.

Det at den spanske storscoreren forlot klubben, betød at Liverpool ønsket å erstatte ham, men tiden var knapp. 

– Jeg tror det var dagen før Deadline Day, jeg fikk en telefonsamtale fra en som ikke hadde noe med overganger å gjøre. Han sa at Newcastle så på mulighetene for å selge Andy Carroll. Vi var malt inn i et hjørne på det tidspunktet, fordi vi visste ikke hvem vi skulle erstatte Torres med. Så jeg avtalte med Newcastle den kvelden, men de leste om Torres i avisen dagen etter og økte summen for Carroll. 

– Samtidig som dette skjedde, så hadde jeg Suarez på kontoret mitt for å fullføre overgangen hans. Jeg gikk inn på kontoret til Kenny Dalglish, og vi ringte eierne for å snakke om situasjonen. Vi oppdaterte dem, og så stemte vi over avgjørelsen rundt Carroll. «Hvis det slår feil ut så selger vi ham for 20 millioner pund til West Ham eller noe», sa jeg. 

– Jeg ringte Newcastle, men de ønsket å presse prisen opp. Jeg sa at det er siste dag av overgangsvinduet, og dette er det vi byr. Så vi sendte et helikopter, og resten er historie.

EN SUKSESS OG EN FIASKO: Januarvinduets siste dag i 2011 ble en travel dag for Liverpool.

EN SUKSESS OG EN FIASKO: Januarvinduets siste dag i 2011 ble en travel dag for Liverpool.

Carroll ble en total fiasko i Liverpool, etter at Anfield-klubben betalte rekordsummen 35 millioner pund for ham. Det gjorde ham til den dyreste britiske spilleren i historien. Carroll trengte en måned for komme seg til hektene igjen etter en skade, og scoret ikke før i sin sjette kamp for klubben, mot Manchester City på Anfield. Selv om han gjorde to mål i den nevnte City-kampen, ble det bare elleve mål på 58 kamper i helrødt. Det var Kenny Dalglish som hentet Carroll og Suarez, og geordien ble også inkludert i etterfølger Roy Hodgson sine planer. Men da Brendan Rodgers tok over som manager på Anfield ble Carroll sendt på dør, og West Ham ble som spådd av Comolli klubben som tok i mot fyrtårnet med åpne armer.

Luis Suarez ble nærmest Carrolls rake motsetning. Sør-amerikaneren må betegnes som et av Anfield-klubbens beste kjøp noensinne etter at han kom fra Ajax for 22,8 millioner pund.

Etter at urugayaneren kom inn som innbytter mot Stoke, tok det et kvarter før han fant nettmaskene. 82 mål på 133 kamper ble fasiten på Suarez sin Liverpool-karriere før han ble solgt til Barcelona for 75 millioner pund.

Suarez vant ligacupen med Liverpool i 2012, han ble kåret til årets spiller både av spillerne og journalistene i 2014, og samme år ble han også toppscorer i Premier League.