Polsk juvel, «spesiell» tysk spiller og Alissons brasilianske arvtager - slik har de nye akademisigneringene bemerket seg

Liverpool signerte tre talentfulle unggutter før 2020/21-sesongen. Flere av talentene har allerede gjort seg bemerket.

Da det ble klart at de nye Brexit-reglene ville gjøre det forbudt å hente U18-spillere fra utlandet fra første januar 2021, sørget Liverpool for å sikre seg noen ettertraktede talenter før det var for sent. 

I høst ble 17 år gamle Mateusz Musialowski hentet fra polske UKS SMS, 17-åringen Melkamu Frauendorf hentet fra Hoffenheim og den gang 17 år gamle Marcelo Pitaluga hentet fra Fluminense. I tillegg sikret Liverpool seg 16 år gamle Stefan Bajcetic like før nyttår. Det vil være de siste U18-spillerne Liverpool henter fra utlandet på lang tid. 

Vi har sett nærmere på de tre spillerne som ble hentet i høst.

Teknisk vidunderbarn

Det var ikke mye tilgjengelig informasjon om Mateusz Musialowski da han ble hentet til Liverpool i høst. 

Etter rapportene hadde han scoret 130 mål på 80 kamper i den polske fjerdedivisjonen, og ble snakket om som en arvtager til Robert Lewandowski, men det var vanskelig å vite om det var sannhet i ordene. 

Det tok ikke lang tid før 17-åringen viste at han er et spesielt talent. 

Musialowski har en utrolig nærteknikk, og nær ukentlig kommer det ut videoer av polakken som herjer med motstandere på trening og i kamper. De raske tyngdeoverføringene har fått enkelte til å sammenligne ham med Eden Hazard. 

Så langt står 17-åringen med to mål og to målgivende på 444 minutter, nesten ett målpoeng per kamp for Liverpool U18.

Det er ikke bare tekniske finesser uten mål og mening unggutten leverer. Flere ganger kan han forsere flere spillere før han med godt overblikk kan spille fri lagkamerater i gode posisjoner eller gå på skudd dersom muligheten byr seg. 

Klippet under viser godt hvilke enorme kvaliteter Musialowski innehar. Polakken mottar en liten lobb, før han med en mann i ryggen legger ballen død med den neste berøringen.

Deretter tar han ballen med innover i 16-meteren, og med en mann hengende i trøya og i ubalanse finter han ut den neste forsvareren med en tyngdeoverføring. Likevel oppfatter han at målvakten kommer rusende ut av buret, og klarer akkurat å tuppe ballen i nettmaskene. 

17-åringen har levert tilsvarende raid nærmest ukentlig på akademinivå. Det er bare å merke seg navnet Mateusz Musialowski først som sist.

«Spesielt» tysk talent

Melkamu Frauendorf ble beskrevet som et av Hoffenheim-akademiets største talenter da han ble hentet i høst. 

Tyskeren med røtter i Ethiopia ble beskrevet som en intelligent spiller som var god i pasningsspillet og presspillet. I tillegg ble det skrytt av farten hans og evnen til å frakte ballen i høyt tempo. 

Sett bort fra et mål i hans første treningskamp, så 17-åringen ut til å trenge litt tid med å tilvenne seg et nytt land og ny liga. Etter hvert har vi begynt å se hva Liverpool så i unggutten. 

KAPTEIN: Frauendorf leder Tysklands U16-lag ut på gressmatta.

KAPTEIN: Frauendorf leder Tysklands U16-lag ut på gressmatta.

Frauendorf står i skrivende stund med to mål og to målgivende på 853 minutter, omlag ett målpoeng per andre kamp. 

Han fikk sitt første mål i lokalderbyet mot Everton da han på kontrollert vis bøyde ballen i lengste hjørne etter å ha fått den inne i 16-meteren.

I et intervju med Liverpool Echo ga Danny Galm, som trente Frauendorf i to år, et innblikk i hva vi kan forvente oss av ham videre. 

– Melkamu er en fleksibel spiller. Han har god teknikk og ekstremt god utholdenhet. Han scoret ikke flest mål, men var involvert i omtrent alt offensivt. Han var en veldig viktig spiller, som ofte startet avgjørende situasjoner med hans dynamiske dribleferdigheter. 

– Jeg liker å sammenligne spillere, men Melkamu er spesiell. Han er rask og har god utholdenhet. Han vil utvikle seg fysisk og få større ansvar i Liverpool. 

Den unge tyskeren skal være en reservert og stille person utenfor banen, som er opptatt av familien sin. Det kan være en forklaring bak den noe svake starten at unggutten var borte fra sin bror, som også var tilknyttet Hoffenheims akademi, for første gang i livet. 

– Han er en veldig interessant person. Vennlig, høflig og rolig, men veldig fokusert og lærevillig. Han er absolutt en familiemann. Han har alt som skal til for å nå målene sine, understreket Galm i intervjuet.

Alissons svenn

John Achterberg la merke til Marcelo Pitaluga for første gang under U17-VM i 2019. 

Brasilianeren fikk fantastiske skussmål fra Alisson, hvis bror Muriel trente med unggutten på tidspunktet. De tre ble avbildet sammen da Alisson var innom hjemlandet og trente med brorens klubb. 

TREKLØVER: Marcelo Pitaluga med to blad Becker på hver side.

TREKLØVER: Marcelo Pitaluga med to blad Becker på hver side.

Pitaluga har flere ganger vist fram sin gode rekkevidde - han har lange armer som gjør han godt egnet til å være målvakt.

En av hans store styrker skal være at han får vanskelige redninger til å se enkle ut, i likhet med sin læremester Alisson. Han spiller ikke for å imponere TV-kameraene, men løser oppgavene på best mulig vis. 

På tre kamper for U18-laget har han sluppet inn to mål og holdt buret rent ved en anledning. 18-åringen har spilt med U23-laget tre ganger, hvor det har blitt hele ni baklengs. Man sitter med en følelse av at brassen kunne ha gjort det bedre med noen av målene, men ingen av de kan karakteriseres som keepertabber. 

I en artikkel av The Athletic beskrives Pitaluga som en rolig og kaldblodig spiller, som kommuniserer kort og presist i stedet for å kommunisere konstant. Språkbarrieren mellom brasilianeren og lagkameratene samt at han trener med førstelaget gjør imidlertid at han ikke har den beste kjemien med resten av akademilagene. 

Hans beste styrke skal være at han lærer fort og har stor konsentrasjon. Han har allerede blitt merkbart tryggere med ballen i beina, og skal allerede ha blitt sterkere fysisk for å bedre kunne takle engelsk fotball.