Disse Liverpool-spillerne kjemper om en plass i sommerens EM

Noen kjemper om å komme tilbake fra skade, mens andre må overbevise for å bli tatt ut til sommerens europamesterskap.

Til sommeren spilles Europamesterskapet i fotball. Turneringen ble utsatt fra 2020 til 2021 som følge av koronapandemien, og nå ser det ut til at det kommer til å bli gjennomført i sommer. Men hvor mesterskapet skal spilles er foreløpig usikkert. UEFA skal i utgangspunktet teste ut det nye formatet der turneringen spilles i tolv forskjellige land, før det hele avgjøres på Wembley.

Men dersom pandemien fører til at så mye bevegelse over landegrensene ikke lar seg gjøre, har statsminister Boris Johnson i England sagt seg villig til å være vertskap for hele turneringen. Mesterskapet skal spilles fra 11. juni til 11. juli, og 24 landslag deltar. På ni av landslagene kan det bli representanter fra Liverpool FC. Vi har sett på sjansene spillerne har til å komme med i sine respektive landslagstropper til sommeren.

Vi har rangert spillernes muligheter til å komme med fra usikker, ganske usikker, ganske sikker og sikker

England

I gruppe D med Kroatia, Skottland og Tsjekkia.

Trent Alexander-Arnold: Plassen i England-troppen trodde mange var helt trygg fram til han denne gangen ble vraket av landslagstrener Gareth Southgate. Konkurransen på høyreback på det engelske landslaget er knallhard, med spillere som Kyle Walker, Kieran Trippier, Reece James og Aaron Wan-Bissaka i tillegg til Alexander-Arnold. Men det vil overraske stort om ikke Southgate finner plass til 22-åringen i EM-troppen, og vi anser derfor sjansen for å se Trent i VM som ganske sikker.

Jordan Henderson: Selvskreven på midtbanen når han er skadefri. Ble nødt til å melde forfall til landskampene i mars grunnet skade, men det er ingen tvil om at Liverpool-kapteinen er med i Southgates tropp om han er frisk når juni kommer. En sikker plass i troppen.

Joe Gomez: Er i utgangspunktet en viktig spiller i England-forsvaret, men skaden han pådro seg på landslagssamlingen i november gjør at det er usannsynlig at vi får se Gomez i sommerens mesterskap. Det har også Jürgen Klopp signalisert. Gomez håper nok fortsatt å bli frisk, men på grunn av skaden er plassen i troppen i høyeste grad usikker.

Alex Oxlade-Chamberlain: Har fått meget begrenset med spilletid for Liverpool denne sesongen, og må trolig spille fast de siste kampene for å bli vurdert til en plass i Englands EM-tropp, der kampen om plassene på midtbanen er hard. Derfor er det usikkert om vi får se Ox i aksjon i sommer.

Curtis Jones: Spiller fast på U21-landslaget og nærmer seg nok tankene til Southgate, men må finne seg i å være bak mange midtbanespillerne i rekkefølgen til tross for godt spill og mye spilletid for Liverpool denne sesongen. EM kommer nok litt for tidlig, og Jones' plass i troppen er i beste fall usikker.

De øvrige engelske seniorspillerne i Liverpools tropp er James Milner, Ben Davies og Nat Phillips. Førstnevnte har lagt opp på landslaget, mens det nok skal et mirakel til før en av Davies eller Phillips skal bli vurdert.

Skottland

I gruppe D med England, Kroatia og Tsjekkia.

Andy Robertson: Skottlands landslagskaptein var svært viktig da laget tok seg til sitt første mesterskap på over 20 år, og venstrebackens plass i troppen er selvfølgelig helt sikker. Et møte med rivalene England allerede i gruppespillet frister nok godt for Robbo og de andre skottene.

Wales

I gruppe A med Tyrkia, Italia og Sveits.

Neco Williams: I ferd med å bli fast innslag i Wales-troppen. Fikk debuten sin for Wales i september, og har nå seks landskamper og ett mål. Dersom Liverpool tar seg videre i Champions League kan det bli muligheter til å styrke plassen gjennom spill i ligaen når Jürgen Klopp roterer på laget. Plassen i troppen anser vi som ganske sikker.

Harry Wilson: Er utlånt til Cardiff i Championship, og der spiller han stort sett fast. Det eneste som ser ut til å kunne hindre spill i EM er om det skulle skje en skade. Plassen til Wilson er derfor sikker.

Ben Woodburn: Var del av landslagstroppen så sent som i høst, men den samme høsten ble spolert blant annet av koronasmitte da han var på utlån i Blackburn. Kan fremdeles spille seg inn i Wales sin EM-tropp, men må i så fall gjøre det gjennom godt spill for Liverpools U23-lag i Premier League 2. Landslagsplassen er ganske usikker.

Sveits

I gruppe A med Tyrkia, Italia og Wales.

Xherdan Shaqiri: 29-åringen er kjent for å ha litt skadetrøbbel, men er selvskreven i Sveits-troppen når han er frisk. Et sikkert kort i sommerens EM.

I forrige EM vartet Shaqiri opp med denne lekre scoringen:

Tyrkia

I gruppe A med Italia, Wales og Sveits.

Ozan Kabak: Var allerede etablert i den tyrkiske landslagstroppen som Schalke-spiller. Utlånet til Liverpool, der han spiller fast, har neppe svekket sjansene til å spille i EM. Plassen i troppen er sikker, og det er gode muligheter for noen røde dueller i gruppe A.

Belgia

I gruppe B med Danmark, Finland og Russland.

Divock Origi: Har mistet plassen sin på landslaget, og var uaktuell til mars-samlingen på grunn av skade. Må håpe på at Klopp roterer på laget så han får spilletid resten av sesongen, ellers kan det se mørkt ut. Romelu Lukaku er førstevalg på topp for Belgia, men Origi har gode sjanser til å spille seg inn i troppen i kamp med blant andre Michy Batshuayi og Christian Benteke. Likevel tyder de siste uttakene på at plassen til Origi er ganske usikker.

Nederland

I gruppe C med Ukraina, Østerrike og Nord-Makedonia

Gini Wijnaldum: Har levert fantastiske bidrag for landslaget de siste årene, og har blitt en målmaskin i sin mer offensive rolle. Kan forsvinne fra Liverpool i løpet av EM-sluttspillet, men plassen i Nederlands tropp er likevel helt sikker.

Virgil van Dijk: Hadde vært selvskreven i troppen uten kneskaden han fikk i oktober. Jürgen Klopp har varslet at EM kommer for tidlig for stopperkjempen. Landslagstrener Frank De Boer er mer håpefull, men det er meget usikkert om vi får se Virgil i EM.

Spania

I gruppe E med Polen, Sverige og Slovakia.

Thiago Alcantara: Når midtbaneeleganten ikke er skadet eller smittet av koronaviruset, er han selvskreven i landslagstroppen til Luis Enrique. Vi satser på at han er ferdig med både smitte og skader og anser derfor plassen i troppen for å være sikker.

Lagkamerat Adrian har neppe ambisjoner om å komme med i troppen.

Portugal

I gruppe F med Ungarn, Frankrike og Tyskland.

Diogo Jota: Har storspilt for Liverpool denne sesongen, og ser ut til å fortsette å levere igjen etter det lange skadeavbrekket. Kan glede seg til EM, der plassen i Portugal-troppen er sikker.

Utlånte Loris Karius får lite med spilletid i Union Berlin og kan nok se langt etter en plass i Tyskland-troppen.

Kunne vært aktuelle

De fleste europeiske spillerne til Liverpool har altså en sjanse til å komme med i EM-sluttspillet. To spillere som nok hadde vært å se i EM om landslaget hadde kvalifisert seg, er Caoimhin Kelleher (Irland) og Kostas Tsimikas (Hellas). Men de må dessverre se på denne turneringen fra sofaen.

Copa America

Liverpool har i tillegg tre spillere som sannsynligvis skal spille det søramerikanske mesterskapet Copa America i sommer. Turneringen avholdes i Argentina og Colombia, men storfavorittene til å vinne er Brasil. I den troppen er det tre Liverpool-spillere som kan regne med en sikker plass - Alisson Becker, Fabinho og Roberto Firmino. Copa America avholdes samtidig som EM.