Firminos skrekktall

Roberto Firmino er blant ligaens minst effektive spisser.

Roberto Firmino fyrer for ofte med løskrutt. Det viser tallenes tale helt klart. Vi har sett på brasilianerens tall opp mot kollegene i samtlige Premier League-lag, og som målscorer viser det seg at Firmino denne sesongen er blant ligaens minst effektive spisser. 

Det må være sagt at Firmino selvsagt er en langt bedre fotballspillere enn de fleste spillerne i sammenlikningen, og han står i tillegg til sine seks scoringer med fem målgivende pasninger, men i denne saken har vi utelukkende valgt å se på tall for scoringer og avslutninger og effektivitet - ting som tross alt er viktige for spisser. 

Vi har brukt analyseverktøyet Instat til å se på Firminos leveranser sammenliknet med Mohamed Salah og Sadio Mané i tillegg til førstevalget på topp eller toppscoreren til samtlige lag i Premier League. 

Mål

Firmino har scoret seks mål i Premier League denne sesongen og er for øyeblikket på delt 25. plass på toppscorerlisten, sammen med blant andre Jack Grealish, James Maddison, Edinson Cavani, Tammy Abraham og Richarlison. Liverpools nummer ni har spilt samtlige 27 ligakamper denne sesongen. 

Av de 22 spillerne vi har sett på i denne sammenlikningen er Firmino på en delt 14. plass sammen med Sheffield Uniteds David McGoldrick og Manchester Citys Gabriel Jesus, som begge har spilt færre minutter. 

Mohamed Salah har som kjent flest mål i Premier League med sine 17. 

SCORING: Firminos forrige mål kom mot Tottenham.

SCORING: Firminos forrige mål kom mot Tottenham.

Avslutninger

Firmino har så langt fyrt av 58 avslutninger denne Premier League-sesongen. Seks av de har altså gått i mål. Av de 22 spillerne vi har sett på er det kun fem som har flere avslutninger enn Firmino. Aller flest har Harry Kane med hele 88. 

24 av Firminos avslutninger har gått på mål. Dette er 9. flest av spillerne i sammenlikningen. Her er det Mohamed Salah og Patrick Bamford som har flest, med 37 avslutninger på mål hver. 

Den treffsikkerheten gjør at Firmino kun er 14. best av spillerne i sammenlikningen når det gjelder å treffe mål med avslutningene. Her er Dominic Calvert-Lewin og Michail Antonio best, som treffer mål med halvparten av sine avslutninger.

LØSKRUTT 1: Firmino sleiver en avslutning i kampen mot Burnley.

LØSKRUTT 1: Firmino sleiver en avslutning i kampen mot Burnley.

LØSKRUTT 2: Her kunne Firmino utliknet mot Everton.

LØSKRUTT 2: Her kunne Firmino utliknet mot Everton.

Minutter per mål

Det er på denne oversikten man ser hvor lite effektiv Firmino er som målscorende spiss. Han er blant de som har spilt aller flest minutter, men likevel har målene uteblitt. Her er «minutter per mål»-statistikken for alle de 22 spillerne vi har sett på, rangert fra best til verst (antall scoringer i parentes):

  1. Mohamed Salah (17), Liverpool, 135 min per mål.
  2. Hary Kane, Tottenham (14), 160 min per mål.
  3. Dominic Calvert-Lewin (13), Everton, 162 min per mål.
  4. Jamie Vardy, Leicester (12), 165 min per mål.
  5. Alexandre Lacazette, Arsenal (9), 166 min per mål.
  6. Patrick Bamford, Leeds (13), 182 min per mål.
  7. Michail Antonio, West Ham. (7), 184 min per mål.
  8. Callum Wilson, Newcastle (10), 193 min per mål.
  9. Wilfried Zaha, Crystal Palace (9), 199 min per mål.
  10. Raul Jimenez, Wolves (4), 218 min per mål.
  11. Danny Ings, Southampton (8), 223 min per mål.
  12. Gabriel Jesus, Manchester City (6), 233 min per mål.
  13. Ollie Watkins, Aston Villa (10), 241 min per mål.
  14. Neal Maupay, Brighton (7), 271 min per mål.
  15. David McGoldrick, Sheffield United (6), 278 min per mål.
  16. Sadio Mané, Liverpool (7), 313 min per mål.
  17. Bobby Decordova-Reid, Fulham (5), 333 min per mål.
  18. Matheus Pereira, West Bromwich (5), 364 min per mål.
  19. Anthony Martial, Manchester United (4), 369 min per mål.
  20. Roberto Firmino, Liverpool (6), 377 min per mål.
  21. Timo Werner, Chelsea (5), 409 min per mål.
  22. Chris Wood, Burnley (4), 472 min per mål.

Kun to av de utvalgte spillerne leverer altså svakere enn det Firmino gjør når det kommer til minutter per mål. Heller ikke for Sadio Mané er det lystig lesning, med scoring kun hvert 313. minutt.

Tallene underbygges hvis vi ser på såkalt «xG conversion», som er en indikator på hvor gode spillere er til å sette sine sjanser. Blant de 22 spillerne vi her har sett på er det kun Burnleys Chris Wood som leverer svakere enn Firmino på dette punktet, mens spillere som Salah og Bamford igjen ligger høyt på lista.

Tallenes tale er med andre ord ganske klar når det gjelder Firmino som målscorer – han viser gang etter gang hvor vikitg han er for press og angrepsspill, men for et lag som sliter med å finne veien til nettet for tiden, hadde det nok hjulpet med en mer effektiv spiss. Kanskje Diogo Jota igjen kan ta seg av det når han nå er tilbake fra skade.

TILRETTELEGGER: Firmino er vel så tilrettelegger som spiss - det så vi i kampen mot Sheffield United, da han valgte å sentre selv om målet nesten var åpent.

TILRETTELEGGER: Firmino er vel så tilrettelegger som spiss - det så vi i kampen mot Sheffield United, da han valgte å sentre selv om målet nesten var åpent.