Liverpools avgjørende møter med Chelsea

Liverpools møte med Chelsea i kveld kan bli svært avgjørende for kampen om topp fire, for begge lag.

Liverpool og Chelsea jobber mot samme mål; en plassering innenfor de ettertraktede topp fire-plassene.

Onsdag kveld tapte de andre topp fire-konkurrentene poeng. Manchester United klarte ikke å finne nettmaskene mot Crystal Palace så det ble en målløs poengdeling på Selhurst Park. Leicester City gikk under mot Burnley men fant utligningsmålet. Det ble 1-1 på Turf Moor.

Dermed ligger Manchester United på en andreplass med 51 poeng og Leicester City på en tredjeplass med 50 poeng. West Ham holder fjerdeplassen med 45 poeng og én kamp mindre spilt enn de foran dem på tabellen. Chelsea ligger på femteplass med 44 poeng, Liverpool på sjetteplass med 43 poeng og begge lag har én kamp mindre spilt enn Manchester United og Leicester City.

Everton ligger på syvendeplass, med like mange poeng som Liverpool men har i tillegg to kamper til gode. Hvis Liverpool ikke vinner mot Chelsea, og Everton vinner sin kamp mot West Bromwich, ramler Liverpool ned på en syvendeplass.

Hvis tre poeng deles ut på Anfield i kveld vil vinneren ta seg inn på en fjerdeplass. Det er med andre ord en meget viktig kamp.

Det er ikke første gang Liverpool og Chelsea har møttes hvor en seier har føltes helt nødvendig. Vi har tatt en titt på tidligere, avgjørende møter mellom de to rivalene.

Supercupen 2019

Liverpool og Chelsea møttes i Istanbul i 2019 i Supercupen – Liverpool som Champions League-vinnere og Chelsea som Europaligavinnere.

Det sto 2-2 etter 120 minutter, og kampen gikk til straffer. Alisson hadde skadet seg i ligakampen mot Norwich fem dager tidligere, og dermed kom nysigneringen Adrian inn fra start for første gang i Liverpool-trøya, og for en introduksjon.

Liverpool scoret samtlige sine straffer, og Chelsea fulgte samme mønster helt til Tammy Abraham skulle ta den siste. Adrian reddet forsøket fra Abraham, Liverpool vant Supercupen for fjerde gang, og Klopp kom med det ikoniske Adrian-brølet.

STRAFFEHELTEN: Adrian ble den noe overraskende helten i Supercupen 2019, da Liverpool slo Chelsea på straffer.

Knuste ligadrømmer i 2014

Det mest hjerteskjærende oppgjøret mot det blå hovedstadslaget kom i april 2014. Liverpool lå an til å endelig vinne det etterlengtede Premier League-trofeet, og en seier over Jose Mourinho og hans «anti-fotball» hadde tatt Liverpool et godt steg på veien.

Men Mourinho ville det annerledes, han ville ikke være klovnen i sirkusteltet på Anfield, og insisterte på at laget hans skulle ødelegge den røde festen. Men den største rivningskulen kom fra Liverpool selv. Da kaptein Steven Gerrard lot en ball glippe under foten, og han skled i forsøket på å hente seg inn igjen, lot det Demba Ba komme alene mot keeper Simon Mignolet og der var Chelsea-spissen iskald.

Mourinhos disipler kunne legge seg dypt og forsvare inn en seier, men rakk å legge på til 2-0 før Liverpools titteldrømmer gikk i tusen knas.

INNE ELLER UTE?: I FA-cupfinalen i 2012 fikk Chelsea sin revansje for «spøkelsesmålet» i 2005 da Andy Carrolls heading ble bokset ut av Cech.

FA-cup-finalen 2012

Liverpool møtte Chelsea i FA-cup-finalen i 2012. Noen måneder tidligere hadde Kenny Dalglish og Liverpool vunnet Ligacupen på Wembley, nå håpet de på en reprise.

Det ble med drømmen. Ramires scoret etter 11 minutter, Didier Drogba la på til to etter 52 minutter.

Da Chelsea doblet ledelsen tok Dalglish grep. Han tok av en Spearing som aldri klarte å komme inn i kampen, og erstattet ham med Andy Carroll som supporterne hadde ropt etter en god stund allerede. Og fra da av handlet det meste om Liverpool.

Ti minutter senere fikk det full uttelling da Carroll satt ballen i mål fra kort hold. Det var fullt fyr i kampen og Liverpool fortsatte å komme til enorme sjanser. Ekstremt nære var de i det 82. minuttet da Carrolls glimrende heading gikk rett mot krysset. Petr Cech sto inne i målet og bokset ut. Selv fra reprisene kunne man ikke si om ballen var inne eller ikke, men det ble i hvert fall ikke gitt.

Det ebbet ut uten flere mål, og Chelsea hadde til slutt mest å feire i hovedstaden.

FIRE VAR IKKE NOK: Dirk Kuyt scoret Liverpools fjerde mål for dagen – men det holdt ikke.

Champions League 2009

Det gikk ikke Liverpools vei i Champions Leagues kvartfinale våren 2009. Først tapte de røde 3-1 for Gus Hiddinks Chelsea på Anfield, noe som gjorde utgangspunktet før returmøtet på Stamford Bridge nærmest umulig. Men det betydde også at de rødkledde ikke hadde noen verdens ting å tape, så da de kom til London var det duket for baluba.

Liverpool feis ut av startblokkene og scoret to mål i førsteomgang. Men da svarte Hiddink med å introdusere Nicolas Anelka og vipps hadde Chelsea snudd til 3-2. De røde var ikke ferdig. Lucas Leica og Dirk Kuyt ga Liverpool ledelsen, men 4-3 var nære men ikke nok. Så satt Frank Lampard spikeren i kista på Liverpools videre Champions League-eventyr. Kampen endte 4-4.

Champions League 2008

John Arne Riises selvmål helt på tampen av første semifinale i Champions League 2008 gjorde at Chelsea hadde et godt utgangspunkt før returmøtet på Stamford Bridge.

1-1 på Anfield, og det samme var resultatet etter 90 minutter på brua. Det måtte ekstraomganger til, og der trakk Chelsea det lengste strået.

Champions League 2007

Lagene møttes i semifinalen for andre gang på tre sesonger, og igjen var det Rafa Benitez og Liverpool som trakk det lengste strået etter en tett og jevn duell mot Jose Mourinhos mannskap.

Chelsea ledet 1-0 etter det første møtet på Stamford Bridge, men tidlig i returoppgjøret på Anfield scoret Daniel Agger etter en frekk frisparkvariant.

Flere mål ble det ikke på 120 minutter, og semifinalen måtte avgjøres på straffesparkkonkurranse. Der viste Pepe Reina seg som en meget god straffekeeper, og Liverpool vant hele 4-1 og gikk til finalen i Athen. Også der var motstanden den samme som i 2005, men resultatet ble ikke det de med røde øyne håpet på.

Champions League 2005

I mai 2005 skjedde det som har sørget for at Luis Garcia har hatt Halloween-kostymet sitt bestemt for resten av livet – og som har gitt Mourinho mareritt.

Første semifinale på Stamford Bridge endte målløst og nervene var i høyspenn før returen på Anfield. Bare tre minutter inn i kampen scoret Luis Garcia målet – men ballen var kanskje aldri inne i mål. Det fantes ikke mållinjeteknologi på den tiden. Dommer Lubos Michel valgte å gi Liverpool målet. Hadde han valgt annerledes, kunne han ha gitt Petr Cech rødt kort og Liverpool straffespark.

Mourinho døpte målet «ghost goal».

Garcia-målet ble kampens eneste mål, Liverpool gikk til finalen i Istanbul og resten er historie.

SPØKELSESMÅLET: Luis Garcia scoret kampens eneste mål, men hvorvidt hele ballen var over linja eller ei, vet ingen.

Ligacup-finalen 2005

John Arne Riise scoret etter 45 sekunder i Ligacup-finalen 2005 på Millennium Stadium i Cardiff. Det så lenge ut til å bli kampens eneste mål, men i det 79. minuttet scoret Steven Gerrard selvmål. Tre mål ble scoret i ekstraomgangene – to av dem til Chelsea.

Jose Mourinho sørget for å yppe på seg Liverpool-supporterne ytterligere ved å hysje på dem.

Ligatittelen i 1986

Det var spennende helt til slutt, i Kenny Dalglish sin første sesong som spiller/manager. Hvor tittelen havnet ble ikke bestemt før siste ligakamp, da Liverpool møtte Chelsea på Stamford Bridge.

Der tok Dalglish saken i egne hender. King Kenny scoret kampens eneste mål, og kunne feire gull i sin første sesong i sjefsstolen.