Det blir konsekvenser for «superligaklubbene» – men ikke milliardbøter

Etter Real Madrid-presidentens uttalelser har det blitt spekulert i at det kan bli dyrt for klubbene.

Real Madrid-president Florentino Perez skulle bli president også for The Super League. Etter at de fleste klubbene har trukket seg, sitter han fortsatt igjen og gir intervjuer om ligaen.

Nylig uttalte han at klubbene ikke har mulighet til å trekke seg, og antydet at brudd på kontraktene kunne medføre en bot på 300 millioner euro. Journalisten Guillem Balague tok opp akkurat den problemstillingen på Twitter, og lurte på om det kunne være en av grunnene til at Barcelona formelt ikke har meldt seg ut, slik Liverpool og de engelske klubbene gjorde 20. april.

Lekkede dokumenter som Der Spiegel i Tyskland har publisert, viser at klubbene som trekker seg kan måtte betale store bøter. I det samme dokumentet sto det at Barcelona og Real Madrid ville bli betalt 52 millioner pund mer enn de andre klubbene som var med som grunnleggere. Det kan være en annen grunn til at nettopp de klubbene fortsatt står igjen. 

Skylder ikke J.P. Morgan noe

Balague får svar fra Tariq Panja, som var en av de aller første som rapporterte om superligaen, og fulgte saken tett for New York Times.

Det var banken J.P. Morgan som hadde garantert for 3,5 milliarder pund i superligaprosjektet. Panja skriver på Twitter at klubbene ikke skylder banken noe.

«De skylder ikke JP Morgan et øre. Så vidt jeg forstår har banken fått dekket utgiftene sine, og avskrevet dette som en avtale som gikk i vasken», skriver han.

«I kontraktene var det fastsatte straffer når eller dersom lag droppet ut etter at ligaen var satt opp og i gang, og etter at pengene var blitt betalt ut av utlåner eller kringkaster. Ingenting av det skjedde. Det hele kollapset etter 48 timer», skriver han videre.

Frist 10. juli

The Athletic har fått innsyn i dokumenter som viser hvordan «avhoppere» faktisk kunne blitt straffet – dersom superligaen ble realisert.

Om en klubb hadde vært med i noen år, og så ønsket å hoppe av, ville de måtte betale tilbake halvparten av summen de fikk for deltakelse den siste sesongen de spilte i superligaen. I tillegg skulle 150 millioner euro tilbakebetales for å kjøpe seg ut.

I kontraktene skal det også stå at 70 prosent av klubbene som er med som grunnleggere av superligaen, må melde fra om sine intensjoner om videre deltakelse i prosjektet før 10. juli. Nå kollapset prosjektet allerede 20. april, under 48 timer etter at det ble presentert.

– Det vil komme konsekvenser

Torsdag kom meldingen om at Liverpools styreformann Tom Werner vil miste sin rolle i Premier League. Der han han sittet i en ledergruppe for TV-rettigheter og kringkasting, og behandler saker før de kommer opp til avstemning mellom de 20 Premier League-klubbene.

Også ledere fra Manchester City, Manchester United, Chelsea og Arsenal mistet sine roller i de tre komitéene. Tottenham hadde ingen representanter.

TIDLIGERE PREMIER LEAGUE-SJEF: Richard Scudamore var Premier League-sjef fra 1999 til 2018.

TIDLIGERE PREMIER LEAGUE-SJEF: Richard Scudamore var Premier League-sjef fra 1999 til 2018.


Richard Scudamore var sjef for Premier League siden 1999, og var en veldig mektig mann i engelsk fotball frem til han ga seg i 2018. Han er fortsatt involvert som rådgiver. Han tror topp seks-klubbene er svekket og vil ha en lang vei å gå etter superligafiaskoen.

– Jeg tror ikke livet vil bli det samme igjen etter forrige søndag. Jeg tror det vil komme endringer. Jeg tror handlingene til de seks har endret noe av dynamikken for alltid. Jeg vil like å tro at de seks vil komme tilbake til bordet, men ikke med en gang. Det er for mye sinne til det akkurat nå. Men det vil komme en konstruktiv dialog, der det kan komme endringer. Det kan være selvregulering, eller regulering som kommer utenfra, sier han i et intervju med Gary Neville på YouTube-kanalen The Overlap.

– Du bruker ordet «straff». Der vil jeg ikke gå, men det må komme noen konsekvenser. Det kan ikke bare skje uten konsekvenser. Ting må endres. Noe må tas av det de har gjort. Jeg vil ikke involvere meg og si hva de bør være, sier Scudamore videre.