Villarreal vant: Nå er det kun en mikroskopisk mulighet for at fjerdeplassen ikke får Champions League

Scenariet som kan føre til at fjerdeplassen blir degradert til Europa League er nå fullstendig urealistisk.

Liverpool kjemper en innbitt kamp om å komme seg inn blant de fire beste i Premier League, men har havnet på etterskudd. For øyeblikket er Jürgen Klopps lag nummer syv på tabellen, med syv poeng opp til Chelsea på fjerdeplass. Men de røde har en kamp til gode på lagene over seg, og kan derfor knappe inn forspranget til fire poeng om de vinner den. 

Onsdag ble det klart at det blir en hel-engelsk finale i årets utgave av turneringen. Chelsea og Manchester City møtes i Istanbul 29. mai.

Torsdag kunne det blitt det samme i Europa League, men Arsenal klarte ikke slå ut Villarreal. Hadde Arsenal tatt seg til Europa League-finale, ville det begynt å se skummelt ut med tanke på fjerdeplassen og hvorvidt den vil gi Champions League-spill. Men Villarreal holdt unna og tok seg til finale. 

Det mulige scenariet der fjerdeplass i Premier League ikke gir Champions League-spill ser nå helt umulig ut. I så fall må både Manchester United og Chelsea havne utenfor topp fire samtidig som begge vinner hver sin europeiske turnering. Det må minst ett mirakel til for at det skal skje, for United er mer eller mindre sikret topp fire, og Chelsea innehar fjerdeplassen for øyeblikket, selv om den er noe mer utsatt. 

Vi kan nå med nesten hundre prosent sikkerhet si at fjerdeplass vil gi spill i Champions League. Men så lenge det ikke er fullstendig bekreftet, kan vi gå gjennom scenariet som kan skape kaos. 

Disse plassene deles ut

Først og fremst må vi se hva de forskjellige tabellposisjonene gir, og hva seiere i cupturneringer gir. 

Champions League

Vinneren får automatisk plass i gruppespillet i neste års Champions League. Manchester City og Chelsea skal møtes i finalen.

Europa League

Vinneren får automatisk plass i gruppespillet i neste års Champions League. Manchester United og Villarreal møtes i finalen.

Premier League

Under normale omstendigheter gjelder følgende:

 • 1. til 4. plass gir plass i gruppespillet i Champions League (med ett forbehold, se under)
 • 5. plass gir plass i gruppespillet i Europa League. 

Forbehold: England får maksimalt fem plasser i Champions League. Det vil si at hvis både Champions League-vinneren og Europa League-vinneren er fra Premier League, og begge havner utenfor topp fire i ligaen, vil fjerdeplassen bli degradert til Europa League neste sesong. England får KUN fem plasser i Champions League dersom vinneren av minst en av de to europeiske turneringene havner utenfor topp fire i ligaen. 

Manchester City er sikret topp fire i Premier League, så hvis de vinner Champions League, går fjerdeplassen uansett til Champions League neste sesong. 

Manchester United er så godt som sikret topp fire i Premier League, hvis de vinner Europa League, går fjerdeplassen uansett til Champions League neste sesong. Med mindre de skulle rakne fullstendig i ligaen. 

Det er altså kun hvis Manchester United vinner Europa League, Chelsea vinner Champions League, og BEGGE havner utenfor topp fire i ligaen, at fjerdeplass blir degradert til Europa League.

Hvis kun det ene skjer, at Chelsea vinner Champions League og de havner utenfor topp fire, får England fem lag med i neste sesongs turnering.

FA-cupen

Vinneren får automatisk plass i gruppespillet i neste års Europa League. Hvis vinneren havner blant de fem beste i ligaen, vil plassen gå til det høyest rangerte laget i ligaen som ikke er kvalifisert til en europeisk turnering (normalt 6. plass).

Chelsea og Leicester skal møtes i finalen i FA-cupen. Begge lagene befinner seg for øyeblikket blant de fem beste i ligaen.

Ligacupen

Vinneren får i utgangspunktet plass i siste kvalifiseringsrunde til UEFAs nye klubbturnering, European Conference League. Hvis vinneren av ligacupen kvalifiserer seg til Europa gjennom ligaen, vil plassen gå til det høyest rangerte laget i ligaen som ikke er kvalifisert til en europeisk turnering. 

Men siden Manchester City vant cupen og de allerede er klare for Champions League, vil plassen gå til et annet lag. Dette blir høyst sannsynlig laget som blir nummer syv - plassen Liverpool innehar for øyeblikket.

Det mest ryddige scenariet

La oss være optimister og si at Premier League-tabellen ender som følger (det er ikke så altfor lenge siden det ble sett på som det mest sannsynlige utfallet ifølge Stats Perform-kalkulatoren):

 1. Manchester City
 2. Manchester United
 3. Leicester
 4. Liverpool
 5. Chelsea
 6. West Ham
 7. Tottenham
 8. Arsenal

For å gjøre det enkelt sier vi at Manchester City gjør en fantomsesong og vinner Champions League i tillegg til ligacupen og Premier League, Leicester vinner FA-cupen og Manchester United vinner Europa League. Da vil følgende skje: 

 • Topp fire (City, United, Leicester, Liverpool) går til Champions League som vanlig.
 • 5. og 6. plass (Chelsea, West Ham) går til Europa League.
 • 7. plass går (Tottenham) til European Conference League. 

Samme utfall vil det bli om Leicester tar FA-cupen (gjelder også høyst høyst sannsynlig Chelsea), og et utenlandsk lag vinner Europa League.

Kaos-scenariet: «Worst case»

Først og fremst må vel «worst case scenario» være at Liverpool ikke kommer seg inn blant de fire beste. Da finnes det ingen måte å komme seg inn i Champions League på, all den tid de er ute av årets turnering. Femteplassen kommer ikke under noen omstendigheter inn i det gjeveste selskap, med mindre noe ekstraordinært utenomsportslig skjer.

Men worst case om Liverpool kommer seg inn topp fire vil utspille seg som følger. Nå tar vi utgangspunkt i en ekstremt usannsynlig Premier League-tabell: 

 1. Manchester City
 2. Leicester
 3. West Ham
 4. Liverpool
 5. Manchester United
 6. Chelsea
 7. Tottenham
 8. Arsenal

Nå sier vi i stedet at Chelsea vinner Champions League, mens Manchester United vinner Europa League og Chelsea vinner FA-cupen. Da blir det kaos, og følgende vil skje:

 • Topp tre (City, Leicester, West Ham) går til Champions League som vanlig. 
 • Chelsea og Manchester United går til Champions League som vinnere av sine turneringer. 
 • Ettersom England bare får fem plasser i den gjeveste turneringen, må noen ut. Da ryker fjerdeplassen, altså Liverpool, ned i Europa League sammen med West Ham.
 • Tottenham vil kvalifisere seg til European Conference League.

Lettelses-scenariet

Et annet scenario som kan gjøre Liverpool-supporterne nervøse er et liknende av kaos-scenariet vi nevnte ovenfor. 

Hvis vi tar høyde for samme tabell, men bare sier at enten Chelsea eller Manchester United står igjen som vinner sine turneringer. Da vil det laget ta seg til Champions League sammen med de som havner topp fire i ligaen. 

Hva bør Liverpool gjøre?

Den eneste måten å være helt sikker på en plass i neste års Champions League er ved å komme seg inn blant de tre beste i årets Premier League. Men med fem kamper igjen, ni poeng opp til Leicester og tre lag som ligger mellom, begynner det å bli vanskelig.

Oppsummert:

 • Topp tre gir garantert Champions League.
 • Topp fire gir Champions League med mindre Chelsea vinner Champions League OG Manchester United vinner Europa League OG begge vinnerne havner utenfor topp fire i ligaen.
 • Utenfor topp fire gir ingen Champions League.

Det ligger an til å bli en vår med mye spenning for oss som følger Liverpool.