City vant ligacupen - dermed kan Liverpool fremdeles havne i UEFAs nye turnering

UEFA Conference League kan bety et nytt tilskudd til troférommet, men trolig vil Liverpool helst unngå den nye turneringen.

Champions League og Europa League får en ny lillebror neste sesong når UEFA Conference League blir født. Det europeiske fotballforbundet har for første gang siden Intertoto-cupen lansert en tredje klubbturnering, og nå skal representanter fra alle 55 medlemsland få være med. 

Turneringen skal bare ha plass til ett lag fra hver av de fem toppligaene i Europa. Gruppespillet skal totalt bestå av 32 lag, som alle må gjennom kvalifisering. Noen blir degradert fra Europa League-kvalifisering, mens andre lag, for eksempel tre fra Norge, vil gå inn i kvalifiseringen til Conference League fra en tidlig fase.

Skal inkludere alle

UEFA-president Aleksander Čeferin er klar på at den nye turneringen er skapt så alle skal få muligheten til å være med på leken i Europa.

– Den nye klubbturneringen gjør UEFAs turneringer mer inkluderende enn før. Det blir flere kamper for flere klubber, med flere medlemsland representert i gruppespillet, sier han til UEFAs hjemmesider.

34 medlemsland skal nå være garantert en plass i en av de tre europeiske turneringene neste sesong. Hele 96 lag skal delta i gruppespill på tvers av turneringene. Europa League reduseres fra 48 til 32 lag.

Kampene skal i likhet med Europa League spilles på torsdagskvelder, og den første finalen skal også spilles på en torsdag - 25. mai 2022, på Arena Kombetare i Tirana i Albania. Der er det plass til drøyt 20.000 tilskuere.

Ett engelsk lag

Flere kamper, attpåtil på torsdager, er neppe det Jürgen Klopp og Liverpool ønsker seg til høsten. I utgangspunktet er det vinneren av ligacupen som går inn i European Conference League. Men Manchester City, som slo Tottenham 1-0 i ligacupfinalen søndag, er allerede klare for neste sesongs Champions League.

Dermed går plassen til laget som havner på sjetteplass i Premier League. Skulle et lag fra topp seks imidlertid vinne FA-cupen, slik det ser ut nå, går plassen til lag nummer syv i Premier League. 

Ettersom det er Chelsea og Leicester som skal møtes i finalen, ser det dermed ut som det blir lag nummer sju i Premier League som havner i UEFA Conference League og må ut i kvalifisering til turneringen til august. Liverpool er på sjetteplass nå, men faller ned til sjuendeplass om Everton vinner sin hengekamp. 

Får innpass i Europa League

Der Europa League kan friste med at vinneren får innpass i neste sesongs Champions League, er ikke premien for Conference League like lukrativ. Der får vinneren nemlig kun plass i Europa League som belønning. 

Hvis Liverpool vil unngå torsdagsfotball i Europa neste sesong har de to alternativer: 

  • Klatre til topp fire i Premier League
  • Ikke havne blant de syv beste i Premier League

Femte- og sjetteplassen ligger an til å få Europa League-spill neste sesong, med mindre både Chelsea vinner Champions League og Arsenal vinner Europa League denne sesongen - og begge havner utenfor topp fire.