Han har gitt Klopp mye å tenke på

Hva skjer med Ozan Kabak etter denne sesongen? Det er spørsmålet mange vil ha svar på, men trolig vet ikke engang Jürgen Klopp svaret ennå.

Ozan Kabak har ikke spilt foran en eneste tilskuer for Liverpool ennå, og er tyrkeren riktig uheldig vil hele hans Liverpool-karriere ha utspilt seg foran tomme tribuner. Likevel har Liverpool-fansen rukket å lage en sang for å hylle den unge midtstopperen.

Kabak kom på lån fra Schalke på transferdeadline-dagen i vinter, samtidig med Ben Davies, og tanken var at duoen skulle fylle hullet som skadene på Virgil van Dijk, Joe Gomez og Joel Matip hadde skapt i Liverpools midtforsvar.

Mens Davies fortsatt venter på sin Liverpool-debut, har den unge tyrkeren spilt 1197 minutter for de røde. Spørsmålet nå er om 21-åringen med 10 landskamper for Tyrkia på baken har gjort nok til å fortjene en permanent kontrakt hos Anfield-klubben.

Konate er førstevalget

The Athletic antyder at Liverpool kun kommer til å signere en ny midtstopper i sommer, og det ene alternativet vil da være å kjøpe Kabak fra Schalke for de på forhånd avtalte 18 millioner pund. Men samtidig virker det som RB Leipzig-forsvarer Ibrahima Konate er Klopps førstevalg når Liverpool-manageren skal styrke midtforsvaret. Den snart 22 år gamle franskmannen vil koste et sted mellom 35 og 40 millioner pund.

Vi har sammenlignet tallene til de to unge midtstopperne ved hjelp av analyseverktøyet InStat, og konklusjonen er at de kommer ganske likt ut denne sesongen.

De har spilt nesten nøyaktig like mange minutter for sine respektive klubber, om vi kun teller kampene Kabak har for Liverpool. Vi ser at Kabak slår litt flere pasninger enn Konate, og også har en litt høyere treffprosent på pasningene. Antall nøkkelpasninger viser at Konate er litt dristigere i sine pasningsvalg.

Kabak mister ballen litt oftere enn RB Leipzig-forsvareren, men vinner den også hyppigere tilbake. Tyrkeren vinner marginalt flere dueller, men franskmannen kommer litt bedre ut i hodeduellene. Det virker som Kabak er litt bedre til å takle, men Konate er nok en spiller som kan stole mer på farten sin enn den utlånte Schalke-spilleren.

GANSKE LIKE TALL: Ozan Kabaks prestasjoner for Liverpool sammenlignet med Ibrahima Konate i RB Leipzig denne sesongen.

GANSKE LIKE TALL: Ozan Kabaks prestasjoner for Liverpool sammenlignet med Ibrahima Konate i RB Leipzig denne sesongen.

Har vist hva han duger til

Kabak har utvilsomt gitt Klopp mye å tenke på. Tyrkeren virker å finne seg mer og mer til rette i Liverpool-forsvaret, og synes å ha blitt mer vant til Klopps høye forsvarslinje. Men har han gjort nok til å overbevise tyskeren om at han er en mann å satse på i årene som kommer?

– Ozan og Nat har gjort det veldig bra sammen. Jeg er veldig godt fornøyd med dem. Ozan var bare 20 år gammel da han kom fra Tyskland. Han er et stort talent, men han har ikke vært heldig med lagene han har spilt for. Det ene laget rykket ned, og det andre laget vil trolig rykke ned, kommenterte Kliopp tidligere denne måneden.

– Ingen har tvilt på hans kvaliteter. Han har tatt store steg etter at han kom hit, og har vært med på å vinne flere kamper, noe som gjør underverker for ham, og det vises. Vi var overbevist om hans kvaliteter, selv om du aldri kan være helt sikker på forhånd, men han har virkelig vist hva han duger til.

Kabak har uten tvil gjort en del feil i løpet av sine 13 Liverpool-kamper. The Athletic trekker frem misforståelsen med keeper Alisson i kampen mot Leicester den 13. februar, som gjorde at Jamie Vardy fikk servert et mål på sølvfat. I Merseyside-derbyet en uke senere ble han lurt av Richarlison, slik at Everton tok ledelsen. Mot Newcastle sist helg klarte han ikke å holde følge med Callum Wilson da spissen fikk scoringen sin kontroversielt annulert av VAR på overtid, og han kom heller ikke tett nok opp i Joe Willock da utligningen ble et faktum et par minutter senere.

Tyrkerens største svakhet synes å være manglende hurtighet på de første metrene. Som midtstopper er han en type som gjør ting enkelt, og det er sjelden han slår pasninger over 10 meter i lengderetningen. På den måten sørger han for å holde ballen i laget. Som regel velger han å slå ballen til Andy Robertson på venstrebacken, eller inn til sin stopperpartner, som i de fleste kampene har vært Nat Phillips. Eventuelt slår han ballen til en av midtbanespillerne, når disse kommer dypt i banen for å motta ballen. Det er svært sjelden han forsøker seg på ambisiøse fremspill.

Kabak har prestert bra i duellspillet, både langs bakken og i lufta. Ofte forsøker han å lede spillerne han markerer bort fra mål, isteden for å kaste seg inn i risikofylte taklinger.

«Ja, takk begge deler»?

Spørsmålet alle venter på svaret på, er om Jürgen Klopp sier som Ole Brumm: «Ja, takk begge deler». Eller sender han Kabak tilbake til Schalke, og går kun for førstevalget, den dobbelt så dyre Konate?