Derfor takket Klopp nei til Manchester United

Hadde Ed Woodward fått viljen sin hadde Klopp valgt Manchester United fremfor Liverpool.

Det er ingen hemmelighet at Jurgen Klopp ble tilbudt Manchester United-jobben.

«Disneyland»

Jürgen Klopps Borussia Dortmund vant Bundesligaen i 2010/11 og 2011/12, og tok seg til Champions League-finalen i 2013 hvor de tapte for Bayen München. Klopp var et av de heteste navnene i fotball-Europa.

Samtidig, på en øy uti nord-Atlanteren kom nyheten om at Alex Ferguson skulle gi seg som Manchester United-manager, klubben hvor han hadde vært manager siden 1986. Ferguson plukket selv ut sin arvtager, Everton-manager David Moyes. Det var en av skottens dårligere avgjørelser. Moyes holdt ikke én sesong, engang, før United-styret med Ed Woodward i spissen, så seg om etter en ny mann. Woodward så til Tyskland, til Dortmund, til Klopp.

Han fløy for å møte med Klopp, som var Manchester Uniteds foretrukne valg til å ta over.

I boka Bring The Noise skrevet av Raphael Honigstein skriver han:

«Woodward fortalte Klopp at Drømmenes Teater var som en voksenutgave av Disneyland, et mytisk sted hvor underholdningen var førsteklasses og drømmer ble sanne. 

Klopp var ikke helt overbevist av salgstalen, han syntes den var litt usexy, skal han ha fortalt en venn. Samtidig så avviste han ikke forslaget helt heller. Etter nesten seks år i Dortmund-jobben var tiden kanskje moden for å bytte scene.»

Klopp sa «danke» men «nein danke›. Likevel stanset ikke spekulasjonene og da det ble offisielt at David Moyes var ferdig i United, var Klopp bookmakernes favoritt til å ta over. Spekulasjonene var så voldsomme at han måtte gå ut og avkrefte det selv, i en pressemelding via avisa The Guardian. «Manchester United er en flott klubb og jeg føler med deres vidunderlige supportere. Men min forpliktelse til Borussia  Dortmund og klubbens supportere er ubrytelig.»

KUNNE VÆRT KONTORET HANS: Klopp på sidelinjen på det som kunne ha vært "kontoret" hans, Old Trafford. Jose Mourinho hadde United-jobben fra mai 2016 til desember 2018.

KUNNE VÆRT KONTORET HANS: Klopp på sidelinjen på det som kunne ha vært "kontoret" hans, Old Trafford. Jose Mourinho hadde United-jobben fra mai 2016 til desember 2018.

Ett år senere ble bruddet med Dortmund kjent, og noen måneder senere befant han seg i Premier League med Liverpool.

– Feil timing

I januar var Klopp en del av «A Team Talk With Legends» – en livestream som fungerte som en innsamlingsaksjon for Alzheimer Society sin Sport United Against Dementia-kampanje. Også Kenny Dalglish, Alex Ferguson og Gareth Southgate var en del av praten.

Der spiller han ned historien litt.

– Man United-historien, folk har snakket mye om det, men timingen var bare ikke riktig. Jeg hadde en treårskontrakt med Dortmund, og jeg ville ikke bryte den, sa han.

– Med Liverpool var det en helt annen situasjon, det føltes riktig fra første sekund.

Han snakket om United-interessen også i 2016.

– Vi snakket. Vi snakket ikke mye, men for meg å være så var det mye.

– Det var en stor ære, hele samtalen, for å være ærlig. Men jeg kunne ikke forlate Dortmund. Det var i april, og vi var i midten av planleggingen for neste sesong. Du har den og den spilleren på vei inn, og så skal jeg ikke være der lengre? Det funker ikke. Ikke for meg.

Ullas påvirkning

Da Liverpool-legende Phil Thompson snakket med TV2 i fjor sommer, kom han med litt mer informasjon om hva som stanset Klopp i å ta United-jobben.

– Klopp fortalte meg at han kunne ha tatt over Manchester United, men kona hans sa at det ikke var riktig valg da, sa Liverpool-legenden Phil Thompson til TV 2.

Thompson intervjuet Klopp den gang på jobb for Sky Sports.

I denne videoen fra paraden etter Champions League-seieren ser man Klopps kone, Ulla, på en søppelbøtte, som feirer med å slå knyttnevene i lufta i typisk Klopp-stil (etter ca. 15 sekunder):

– Da Liverpool kom på banen i 2015 sa hun at det var riktig timing. Det er noe rart der, det er som om han ble skapt for Liverpool, spekulerte Thompson.

Læreren og forfatteren Ulla Sandrock giftet seg med Jürgen Klopp i desember 2005. Paret skal ha møttes under Oktoberfest i München mens hun jobbet som servitør. Sandrock var lærer og har jobbet på den tyske skolen i Nairobi. I 2008 skrev hun en barnebok om en elleve år gammel gutt som finner en magisk fotball på loftet, som gjør han til en fantastisk fotballspiller. Klopp har kalt boken for Harry Potter, men med fotball.