Liverpool har fått dårlig betalt - for kveldens motstander har det vært motsatt

Med normal uttelling for alle lag, hadde topp fire-kampen sett annerledes ut.

13. mai 2021 kl 14.33Jens Bessesen

The xG Philosophy har gjennom sesongen stadig kommet med en oppdatert versjon av «Expected Points»-tabellen (xP), som tar utgangspunkt i hvordan Premier League-tabellen hadde sett ut dersom lag faktisk leverte det de har skapt av «Expected Goals» (xG), og det de har sluppet til. 

Gjennomgangsmelodien hele sesongen har vært at Liverpool har fått ekstremt dårlig betalt, og at det er svak uttelling fra egne spillere kombinert med god uttelling fra motstanderne som har ført til at de har havnet i trøbbel med tanke på topp fire. Ifølge xP-tabellen skulle Liverpool bare vært poenget bak Manchester United. I stedet er avstanden 13 poeng.

Har jevnet seg ut

Oversikten fra The xG Philosophy viser at et mildt sagt svakt 2021 har ført til at det har jevnet seg noe mer ut for Liverpool. I slutten av januar toppet Liverpool Sky Sports sin utgave av tabellen. Nå viser den at Liverpool skulle vært på 60 poeng hvis man hadde regnet ut fra xG, men at de bare har klart å ta 57 poeng på den ekte tabellen, som tross alt er den som teller. 

Liverpool.no har tidligere sett på hvordan uttellingen til deler av angrepsrekka har vært meget svak denne sesongen. 

Et lag som har fått ekstremt dårlig betalt er Brighton, som er helt oppe på femteplass på xG-tabellen, men fjerde sist på den ekte tabellen. Fulham er et annet lag som med litt bedre uttelling kunne hatt en mye bedre sesong.

Godt betalt har lag som Manchester United og Leicester fått. Begge har om lag ni poeng mer enn det de ut fra xG hadde fortjent. 

Slipper inn mer enn forventet

Også The Athletic har gjort utregninger på xG denne sesongen, og tallene viser at Liverpool i snitt skaper en xG på 1,64 per kamp. Kun Manchester City har mer, med 1,65. Manchester United er nummer tre med 1,43. Men når man ser på faktisk scorede mål er saken en annen. 

Der har Manchester City 1,91 per kamp, Manchester United 1,71 per kamp, mens Liverpool bare har 1,5 per kamp. 

Når det gjelder baklengsmål er historien ikke helt den samme. Der er både Manchester City, Chelsea og Brighton foran på det man regnes som forventede baklengsmål, mens Liverpool ligger likt med Manchester United.

Men igjen ser vi tendensen - Liverpool har sluppet inn mer enn det man kunne forvente, mens tilfellet har vært motsatt for kveldens motstander Manchester United. 

Hvis den vonde trenden en gang skal snu, hadde i kveld vært en perfekt anledning. Liverpool er avhengig av tolv poeng på de fire siste kampene for å ta seg inn blant de fire beste i Premier League denne sesongen - der de ifølge xP-tabellen hører hjemme.