Klopps bønn blir hørt i ny tv-avtale verdt utrolige fem milliarder pund

Premier League-klubbene har godkjent ny tv-avtale med de britiske distributørene.

13. mai 2021 kl 10.21Jens Bessesen

Premier League bekrefter torsdag at tv-avtalen med Sky Sports, BT Sport, Amazon Prime Video og BBC Sport forlenges med tre år, til og med 2024/25-sesongen.

Ifølge The Times er tv-avtalen verdt svimlende 5,1 milliarder pund, noe som vil gi en årlig sum på 1,67 milliarder pund som skal fordeles til klubbene.

Klopps bønn blir hørt

Det er Sky som får vise flesteparten av kampene. De har rettigheter til 128 kamper. BT Sport har nest flest med 52 kamper, mens Amazon får vise 20 kamper. BBC har rettighetene til å vise høydepunkter fra alle kamper i sitt program «Match of the Day». 

BT Sport har blant annet rettighetene til kampen som vises klokken 13.30 lørdager, et tidspunkt som ikke er særlig populært hos managerne som trener lag i Europa. Jürgen Klopp og Ole Gunnar Solskjær gikk hardt ut mot tv-selskapene som satte opp lag som hadde spilt onsdag kveld til å være klare til tidligkamp igjen lørdag. 

Ifølge journalist Simon Stone i BBC Sport har BT nå hørt på bønnen til managerne. I en uttalelse skriver tv-selskapet at de vil flytte lørdagskampen til 20.45 dersom et lag som har spilt onsdag kveld i Europa er involvert.

Dette vil gjelde fra 2022/23-sesongen.

Drypper på resten av pyramiden

Ifølge The Times hadde en rekke eksperter spådd en liten nedgang når det gjelder verdien på den nye avtalen, men klubbene som har opplevd 14 tøffe økonomiske måneder med tomme tribuner fikk i stedet en god nyhet, da avtalen er mer verdt enn man kunne forvente.

På tv-skjermene i Norge, Sverige, Danmark og Finland er det Nent Group som overtar rettighetene fra og med 2022/23-sesongen. Den avtalen skal være verdt drøyt 20 milliarder kroner. TV 2 går til høsten inn i sin foreløpig siste sesong med rettighetene.

Premier League-klubbene har for øvrig enstemmig vedtatt å gi ytterligere 100 millioner pund i solidaritetsmidler til resten av den engelske fotballpyramiden. Summen skal fordeles ut over tre år. Ifølge Premier League selv vedtok de før pandemien å bidra med halvannen milliard pund til resten av pyramiden over en treårsperiode. De 100 millionene som nå er vedtatt kommer i tillegg. 

Den nye tv-avtalen må godkjennes av regjeringen, men The Times skriver at det etter all sannsynlighet vil bli godkjent der, etter at solidaritetsmidlene ble stemt frem av klubbene.

Slik fordeles kampene

Helt siden fotballen ble sparket i gang igjen etter den tre måneder lange koronapausen i fjor, har hver eneste Premier League-kamp blitt vist på tv. Det har ført til nye kamptidspunkter, som for eksempel lørdag klokken 21.15, men det blir det slutt på fra neste sesong. Da går tidspunktene tilbake til normalen. 

VISER FLEST KAMPER: Jamie Carragher og Gary Neville sin arbeidsgiver Sky Sports får vise flest kamper på balløya.

VISER FLEST KAMPER: Jamie Carragher og Gary Neville sin arbeidsgiver Sky Sports får vise flest kamper på balløya.

I Storbritannia fordeles kampene som følger: 

Sky Sports sitter på rettighetene til 32 kamper lørdager kl. 18.30, 24 kamper søndager kl. 15.00, 32 kamper søndager kl. 17.30, 24 kamper mandager kl. 21.00 eller fredager kl. 20.30 eller 21.00, og 8 kamper på søndager kl. 15.00.

BT Sport har betalt for rettighetene til 32 kamper på lørdager kl. 13.30, 15 kamper fra to midtukerunder, og fem kamper fra perioden klubbene etter planen skal ha vinterpause.

Amazon har rettighetene til 20 kamper per sesong, fra én Bank Holiday og én midtukerunde. Der kan de vise samtlige kamper direkte.

Kampene som spilles lørdag klokken 16 blir normalt ikke vist på tv i England. I Norge får TV 2 lov til å direktesende én av disse kampene. 

Elleville priser

Journalisten David Lynch skrev nylig om tv-avtaler og høye priser i sin ukentlige spalte for liverpool.no. Der spår han at det kanskje blir tv-selskapene som blir neste gjenstand for boikott og protester fra supporterne, etter at de fikk stanset Super League. 

I Storbritannia må du til sammen punge ut med over 1000 pund årlig for abonnement hos rettighetshaverne. I Norge vil prisen til høsten trolig være omtrent det samme hvis man skal se Premier League på Premium-kanalene hos distributørene, altså over 10.000 kroner årlig, mens et Sumo-abonnement med Premier League-tilgang minst vil koste 7788 kroner i året.

Lynch pekte på at Gary Neville var en av de som gikk hardest ut mot klubbeiere og grådighet i fotballen, samtidig som hans arbeidsgiver Sky Sports var i ferd med å sikre seg avtalen verdt over fem milliarder pund. Han spår at Neville og co snart kan få føle supporternes vrede. 

«Så, skulle fansen rette oppmerksomheten mot de latterlige abonnementsprisene og tv-styrte avsparktider, blir det kanskje litt mindre helhjertet støtte fra en av idrettens mest frittalende personer», skrev Lynch i spalten.