Derfor vil ikke Liverpools supportere la FSG slippe unna
Liverpool trakk seg fra The Super League og John W. Henry beklaget. Det holder ikke for de lokale supporterne.
Kommentarfeltene på supporterklubbens Facebook-side viser at mange norske supportere tar til orde for at man må komme seg videre fra Super League-fadesen og tilgi FSG og John W. Henry. Det er ikke en mening alle i Liverpool deler.
Derfor vil man ikke bare tilgi
The Super League var en fadese, og etterspillet har vært voldsomt. Supportere av Manchester United og Arsenal har tatt til gatene for å demonstrere mot sine eiere, i håp om å presse dem ut av klubben, og også Tottenhams supportere har tatt til orde mot Daniel Levy og ENIC.
For Liverpools del har det vært en litt annerledes kamp. Lokale supportere er rasende på eierne, men har det også i bakhodet at alternativene neppe er noe bedre. Å kaste dem ut er ikke løsningen – de må slippe supporterne inn.
Supporterunionen Spirit of Shankly kjørte en spørreundersøkelse på sine medlemmer én uke etter planene om en europeisk superliga ble lekket. Der stemte 89% av medlemmene for at man skulle gå i dialog med FSG og kreve at SOS blir representert på styrenivå i saker som påvirker supportere og menneskene som bor rundt Anfield.
Det er dette unionen nå vil kjempe for, og de sier seg neppe fornøyd før de oppnår målet. Men forholdet til eierne har surnet. Vi spurte John Gibbons fra The Anfield Wrap om hvorfor man bare ikke kan gå videre og la det ligge?
– Fordi de fortsetter å gjøre feil og fortsetter å bevise at de er helt ute av touch med supporterne og deres verdier. Hvis dette var den første store feilen de hadde gjort så kunne nok folk vært villige til å la det gå, men det er det ikke. De lærer ikke og de kommuniserer ikke med supporterne på noen meningsfull måte før de annonserer sånne ting. Så «unnskyld» holder bare så lenge før noe må forandres.
Feilene Gibbons refererer til er blant annet økte billettpriser, permittering av ansatte på skattebetalernes regning under koronapandemien, forsøk på å gjøre navnet «Liverpool» til sitt varemerke, og Project Big Picture-planer. Og nå altså også Super League.
– Tror ikke det påvirker overgangsbudsjettet
– Det er en fundamental mangel på tillit til dem nå. Men de har også brutt “våpenhvilen” mellom supporterne og FSG – forholdet var aldri mer enn en våpenhvile – og nå har folk blitt minnet på at de er sure for mange andre ting som handler om hvordan fotballen drives.
– De ble grådige på alle måter og tok det for langt og nå sier supporterne nei til Super League – men også at vi ikke kan fortsette å holde på på denne måten: de tar avgjørelser og vi protesterer. Fans må være mer involvert i beslutningsprosessen.
– Super League har vært noe som har hengt over fotballen lenge men det føltes alltid bare som en trussel de store klubbene hadde. Å se at det hadde kommet så langt og ble annonsert på den måten var et sjokk og et slag i magen for alle som elsker fotball, ikke bare Liverpool. Det føltes som grådighet og opportunisme, og også som at klubben slo seg sammen med alle de feil folka.
The Super League skulle sikre klubben store pengesummer hver sesong og fotball på øverste nivå. Nå blir kanskje ingen av delene en realitet, men Gibbons tror ikke supportere kommer til å sutre over manglende handling i sommerens overgangsvindu.
– Jeg tror ikke det er noen kobling der. De må bruke penger hvis de vil få Liverpool tilbake på toppen. Det er dog et større spørsmål, om de kan bruke penger hvis vi ikke kvalifiserer oss til Champions League.