Fra Paris til Leipzig til Liverpool: Dette er reisen til Liverpools nye midtstopper

Ibrahima Konaté har vært på litt av hvert, til tross sin unge alder.

28. mai 2021 kl 20.09Øystein Tronstadoysteit

Ibrahima Konaté ble født i Paris 25. mai 1999. Han er yngste av åtte barn, men spesielt tett er båndet med broren Moriba. Guttene er svært like av utseende. Foreldrene så på fotball som en sunn aktivitet som ville holde gutten unna dop og kriminalitet.

Reisen begynner i Paris

Som mange med lignende bakgrunn var gatefotball, fire mot fire, starten. Forbildet var Ronaldo (den brasilianske) og i begynnelsen var han mest aktiv forover på banen.

10 år gammel blir Konaté tatt inn i Paris FC sitt akademi. Klubben må ikke forveksles med «storebror» Paris Saint-Germain (PSG).

Paris Football Club ble stiftet i 1969. Året etter slo de seg sammen med Stade Saint-Germain for å danne Paris Saint-Germain. I 1972 brøt en gruppe ut av PSG og ble Paris FC igjen. 

Tidligere Liverpool-spiller Mamadou Sakho og Gabriel Obertan, kjent fra Manchester United og Newcastle, er andre kjente fotballnavn som har startet karrieren i Paris FC.

Det var også her trener Reda Bekhti lanserte eksperimentet med å flytte han bakover i banen.

Må videre

Da han var 14 hadde ryktene om stortalentet begynt å spre seg. Flere større akademier og klubber var interesserte i den sittende midtbanespilleren.

Det kunne blitt Rennes eller Caen, men til slutt falt valget på Sochaux i 2014. Mye fordi moren hans var fornøyd med hvordan opplegget deres var.

Her var Eric Hely treneren som flyttet han nok et hakk bakover i banen. Etter akademiet gikk han inn i Sochaux B.

Sochaux hadde spilt i Ligue 1 siden de opprykket i 1998, men i 2014 rykket de ned fra toppdivisjonen. Når klubben slet var det vanskeligere å finne rom for unge Konaté i førstelagstroppen.

Førstelagsdebuten i 2017 var likevel minneverdig. Sochaux gjør en god figur i ligacupen mot Monaco, som på den tiden hadde Radamel Falcao, Thomas Lemar, João Moutinho, Bernardo Silva, Tiémoué Bakayoko, Mbappé og Fabinho.

Hans 13 første kamper på seniornivå bød på syv tap. Som 17-åring var Konaté allerede godt over 190 og skilte seg ut. Ikke bare av utseende, men i sin voksne og modne fremtoning.

Flytter utenlands

Sochaux utfordringer førte unggutten på jakt etter grønnere gress og i Tyskland hadde RB Leipzig han på radaren. De ville ha Konaté straks, uten å sende han innom Red Bull Salzburg først.

I 2017 forlot han nivå to i Frankrike og satte kursen for Die Roten og toppserien. Her møtte han en annen fransk midtstopper. Jevnaldrene Dayot Upamecano hadde blitt signert fra Salzburg i januar samme år.

De to franskmennene skulle finne tonen og danne en rå stopperduo. Konaté, som hadde forlatt storfamilien i Paris, omtaler Upamecano som en storebror.

I en aktiv sommer, typisk Red Bull-klubbene, ble navn som Ademola Lookman, Bruma og Jean-Kévin Augustin også hentet til Ralph Hasenhüttl, som nå er Southampton-trener, sitt lag.

Konaté signerte for fem år. Han ankom gratis og skulle bli nok en god business av sportsdirektør og trener Ralf Rangnick.

Lovende debutsesong

I hans første sesong endte klubben på 6.-plass, kun to poeng bak Champions League-spill. Konaté spilte totalt 20 kamper.

Til tross for salget av Naby Keïta til Liverpool, skulle Timo Werner skyte Leipzig til 3.-plass og Champions League-spill i 2018/19. Laget slapp bare inn 29 ligamål, best i Tyskland. Konaté spilte hele 42 kamper og scoret tre mål.

Et av dem kom på Lerkendal 4. oktober. Gjestene rundspilte Rosenborg i Europa League. De som så oppgjøret på norsk TV bet seg merke i fysikken og farten til den høye midtstopperen.

Rosenborg tok likevel en hevn i desember. Et seint hodestøt fra Tore Reginiussen sørget for 1-1 og med uavgjort var RB Leipzig slått ut i gruppespillet i Europa.

Her, fra cirka 3:13, kan du se Konaté få nettsus på Lerkendal.

Ny, ung trener inn

21. juni 2019 annonserte Leipzig at den unge Julian Nagelsmann ville ta over som hovedtrener. Konaté hadde over tiden i Tyskland fått jobbe med så grundige og dyktige trenere som Hasenhüttl, Rangnick og nå Nagelsmann.

Under Nagelsmanns ledelse ble det en ny 3.-plass i Bundesliga, men i Champions League overrasket oksene.

Tottenham og Atlético Madrid, som akkurat hadde slått ut Liverpool, ble passert. Men det ble stopp i semifinalen, som på grunn av korona ble spilt som en enkeltkamp, mot storklubben fra Konatés hjemby, Paris Saint-Germain.

Trener Nagelsmann ble for øvrig den yngste treneren i Champions Leagues historie som vant en sluttspillkamp. For Konaté gjorde skader at han kun fikk tatt del i 11 kamper av suksessen, mens makker Upamecano spilte hele 38.

Tar United-skalpen

Ny opptur for Leipzig i 2020/21-sesongen. Selv om Timo Werner hadde blitt til Alexander Sørloth ble det sølv i Tyskland, «bare» 13 poeng bak suverene Bayern München. 

I Champions League var de med på å slå Manchester United ut av gruppespillet. Etter å ha tapt 0-5 på Old Trafford, vant de 3-2 hjemme og sendte Ole Gunnar Solskjær & Co til Europa League. 

Liverpool ble for sterke i kvartfinalen og vant begge oppgjørene 2-0. Konaté fikk 21 kamper og scoret et mål. Han spilte begge møtene mot Manchester United, men ingen mot Liverpool.

Representerer Les Bleus

I disse dager kan Liverpool-fans få en forsmak på sin nyinnkjøpte mann. Konaté og Frankrike er fortsatt med i EM for U21. Han vil slutte seg til de røde først etter at mesterskapet er over.

PUTTET MOT THREE LIONS: Ibrahima Konaté jubler etter å ha scoret mot England på U16-nivå.

PUTTET MOT THREE LIONS: Ibrahima Konaté jubler etter å ha scoret mot England på U16-nivå.

Frankrike ble nummer to i Gruppe C, bak Carlo Holse og Danmark. Det betyr at de møter Nederland 31. mai. Hos hollenderne spiller en annen midtstopper som tidligere har blitt satt i forbindelse med Liverpool, Ajax-talentet Perr Schuurs.

Av de mer kjente spillerne på det franske laget er Leicesters Wesley Fofana, Matteo Geundouzi (Arsenal), Jules Koundé (Sevilla), Odsonne Édouard (Celtic), Eduardo Camavinga (Rennes) og Leeds-keeper Illan Meslier.

For Konaté er det ikke noe nytt. Han har representert Frankrike på U16-, U17-, U19-, U20- og U21-nivå.

Fokus på fotball

Privat gjør ikke Konaté mye ut av seg. Han viser ikke frem biler, damer, klokker, sko eller fester. Det nærmeste er kaninen Dagouss og den japanske animen Dragon Ball.

I tillegg er han oppvokst med islam fra barndommen av, og det er noe vi kan se glimt av i livet hans.

Kallenavnet hans «Ibu» ble i løpet av tiden i Tyskland til «Ibuprofen». Det kan kanskje love godt med tanke på Liverpools defensive skader den siste tiden?

Denne sommeren får både Konaté og hans «bror» Upamecano sin store overgang. Sistnevnte går til giganten Bayern München 1. juli.

Nå gjenstår det å se hvordan Konatés reise fortsetter i England og Liverpool, under nok en tysk trener.