Ekstrem belastning for spillerne - og stor forskjell mellom lagene

Torsdagens motstander Manchester United sine spillere har fått kjørt seg denne sesongen.

Ole Gunnar Solskjær har ikke vært en blid mann etter at det ble klart at laget hans må spille tre Premier League-kamper på fem dager. Som følge av at kampen mot Liverpool ble utsatt, har de nå kamp både tirsdag (mot Leicester) og torsdag (mot Liverpool) etter at de spilte søndag (mot Aston Villa). 

– Det er uhørt. Dette er lagd av folk som aldri har spilt fotball på dette nivået. Det er fysisk umulig for spillerne. Vi har ikke blitt tildelt gode kort. Vi kommer til å trenge alle vi har til disse fire kampene. Det er kort tid til hvile, men vi må være klare, sa Solskjær til BT etter kampen ifølge Daily Mail.

Roterer sjelden

Han har gjentatt at det kommer til å bli rotasjon på laget, og trolig er det et svært svekket United som møter Leicester tirsdag kveld. 

– Jeg skulle ønske vi kunne gå ut med alt vi har i alle kampene, men det er umulig. Det er snakk om ligaens integritet og sånne ting, men ikke skyld på meg når jeg gjør endringer, for jeg er nødt. Det er ikke trygt for spillerne å spille alle fire kampene, så jeg må prioritere, sier Solskjær ifølge PA-journalist Simon Peach. 

Fra før har nordmannen varslet at én kamp vil bli prioritert over den andre. 

– Én av de andre klubbene blir kanskje ikke fornøyd, for jeg vil bruke ett lag i kanskje én kamp, og 11 andre spillere i den neste. Jeg må ta vare på spillerne. Det kan være at noen er misfornøyd med lagoppstillingen min i en eller to kamper, og det kan gå utover de som jakter fjerdeplassen og Champions League, men det er ikke mitt problem, sa United-sjefen, som fikk støtte fra Klopp.

Dersom Solskjær velger å rotere på laget denne uken, går han utenfor sin vanlige praksis, for nordmannen har en tendens til å stole veldig på sine viktigste spillere når de er tilgjengelige. Og denne sesongen har flere av dem stort sett vært skadefrie. 

Stor forskjell

Vi har sett på hvordan Uniteds mest brukte spillere har blitt belastet sammenliknet med Liverpools mest brukte spillere. Vi har tatt utgangspunkt i minutter i alle turneringer for klubblag. Enkeltspillere som Gini Wijnaldum og Bruno Fernandes har stort sett spilt alt også for landslaget denne sesongen, så totalbelastningen for de spillerne er blitt enorm. 

Denne oversikten viser hvor mange minutter de fire mest brukte spillerne på hver lag har spilt, og hvor mange kamper minuttene er fordelt på. 

Kilde: Instat

Kilde: Instat

Liverpools spillere ligger ganske langt under Uniteds spillere på denne oversikten, men det betyr ikke at belastningen på Liverpool-spillerne har vært liten. I stedet kan vi konkludere med at Uniteds mest brukte spillere har spilt ekstreme mengder fotball denne sesongen. 

For Liverpool-spillerne er allerede rundt eller litt over det som var den totale belastningen i 2019/20-sesongen som ga ligagull. Og den sesongen varte som kjent i nesten 12 måneder, med en tre måneders pause underveis som følge av pandemien. Denne sesongen startet en måned senere enn vanlig, men har inneholdt enda mer fotball. 

At Uniteds spillere ligger høyere har også noe med at de har kommet lenger enn Liverpool i flere cupturneringer. De var i semifinalen i ligacupen, kvartfinalen i FA-cupen og er i finalen i Europa League. Liverpool røk tidlig ut av de hjemlige turneringene, mens Champions League-eventyret endte i kvartfinalen. 

Men tallene viser også klart og tydelig to ting: 

  • Klopp roterer mer på laget enn Solskjær
  • Manchester Uniteds viktigste spillere har holdt seg skadefrie denne sesongen

Uniteds beste spiller Bruno Fernandes har vært på banen i hele 54 klubbkamper denne sesongen og spilt 4510 minutter. I tillegg til en rekke kamper for Portugal. Harry Maguire hadde inntil det var gått 70 minutter av helgens kamp mot Aston Villa spilt samtlige minutter i Premier League denne sesongen, før han måtte ut med en ankelskade. 

Kamper spiltMinutter spilt
Maguire524970
Wan-Bissaka514680
Fernandes544510
Robertson464237
Rashford534116
Salah474055
Trent A-A443903
Wijnaldum473893

Høyt på listen i Premier League

De åtte spillerne som er med i oversikten er de åtte på de to lagene som har spilt flest minutter i Premier League denne sesongen. Maguire, Fernandes, Rashford, Robertson og Wijnaldum er spillerne som har vært på banen i samtlige kamper, men det er som nevnt spilletiden i øvrige turneringer som gjør at totalbelastningen til United-spillerne er høyest. 

  1. Harry Maguire, 3048 minutter, 34 kamper
  2. Andy Robertson, 3026 minutter, 34 kamper
  3. Bruno Fernandes, 2918 minutter, 33+1 kamp
  4. Aaron Wan-Bissaka, 2880 minutter, 32 kamper
  5. Marcus Rashford, 2786 minutter, 32+2 kamper
  6. Mohamed Salah, 2722 minutter, 30+3 kamper
  7. Gini Wijnaldum, 2703 minutter, 31+3 kamper
  8. Trent Alexander-Arnold, 2673 minutter, 30+2 kamper

Kilde: Whoscored

Frem til Virgil van Dijk ble skadet mot Everton hadde han spilt hvert eneste Premier League-minutt for Liverpool siden overgangen fra Southampton i 2018, så Jürgen Klopp har vist at han i likhet med Solskjær stoler på at sine viktigste spillere tåler belastningen. Men i en sesong som er tøffere enn man noensinne har sett, har Manchester United-spillerne fått kjørt seg mer enn noen gang. 

Det har sikret dem topp fire og kanskje et Europa League-trofé, men spørsmålet er om de stiller med fulladede batterier når sesongoppkjøringen starter i juli - etter at et beinhardt EM-sluttspill har gått av stabelen.