Salah-scoring i februar kan sende Liverpool til Champions League på Leicesters bekostning

Det er ikke usannsylig at Liverpool og Leicester vil ende helt likt på tabellen.

17. mai 2021 kl 14.22Einar KvandeEinarKvande

To ligarunder før slutt kjemper Leicester, Chelsea og Liverpool en beinhard kamp om de to siste Champions League-plassene som lagene som blir nummer tre og fire Premier League får, og Chelsea og Leicester møtes innbyrdes allerede i morgen.

Med to ligarunder igjen å spille er ståa som følger mellom de tre lagene:

SPENNENDE: Det er svært jevnt om de to siste Champions League-plassene to serierunder før slutt.

SPENNENDE: Det er svært jevnt om de to siste Champions League-plassene to serierunder før slutt.

For å gjøre det helt klart. Premier League avgjøres først og fremst på antall poeng. Ved poenglikhet er det målforskjellen som avgjør, deretter flest scorede mål om man står likt på antall plusssmål. Men skulle målforskjellen til lagene være helt identisk så er det innbyrdes oppgjør som teller.

Både Leicester og Liverpool har nå 21 plusmål, mens Chelsea har 22 plussmål. 

Dersom Liverpool vinner sine to siste kamper, borte mot Burnley og hjemme mot Crystal Palace, ender de på 69 poeng. Det kan også Leicester gjøre, om de taper for Chelsea og slår Tottenham, eller omvendt, slår Chelsea og taper for Tottenham. Leicester og Liverpool kan også ende likt på 67 poeng eller 66 poeng.

Skulle Leicester og Liverpool havne på samme poeng og identisk målforskjell - og det er ikke usannsynlig - så er det best av innbyrdes oppgjør som gjelder. Det er fordel Liverpool etter 3–0-seier hjemme mot Leicester, og 3–1-tap borte.

Dette kan skje for eksempel ved følgende resultater: Burnley - LFC 3-4, LFC - Palace 1-0, Chelsea - Leicester 1-0 og Leicester - Tottenham 3-0. Da får både Liverpool og Leicester 69 poeng og 68-45 i målforskjell. Et annet scenario er at Liverpool vinner 2-1 i Burnley og slår Crystal Palace 3-2, med samme Leicester-resultater. Her kan det være mange varianter.

Viktig scoring på King Power Stadium utelukker play-off

Målet Mohamed Salah scoret etter 67 minutter på King Power Stadium kan altså bli helt utslagsgivende for om Liverpool kommer med i Champions League. Hadde ikke Leicester sluppet inn det målet ville lagene ha stått helt likt i de overfor nevnte scenarier, og da måtte ligaplasseringen ha blitt avgjort på et playoff mellom Liverpool og Leicester. Det ville i så fall vært første gang i Premier League-historien at noe slikt hadde skjedd. 

Det er også mulig at Liverpool og Chelsea ender på samme poengsum, for eksempel ved at Chelsea spiller uavgjort i sine to siste kamper, samtidig som Liverpool bare vinner den ene av sine, men muligheten for at Liverpool og Chelsea får identisk målscore er forsvinnende liten, ettersom Chelsea to serierunder før slutt har scoret hele åtte mål mindre enn Liverpool, 63 scorede mål vs 55 scorede mål.