Alisson skrev historie på mer enn ett vis

Det hører med til sjeldenhetene at en keeper scorer mål, og Alisson Becker ble den første målvakten i Liverpools historie til å gjøre nettopp dette. Men han skrev også Premier League-historie.

Da Alisson Becker headet inn Liverpools seiersmål i det 95. minutt på The Hawthorns ble han historisk. Han ble nemlig den aller første målvakten i Liverpools historie til å score mål. 10 066 mål hadde blitt gjort tidligere i Liverpools 129 år lange historie, men ingen av de 458 spillerne som gjorde disse målene var en keeper.

Men Alisson skrev ikke bare klubbhistorie, han skrev Premier League-historie også.

Han ble nemlig den første keeperen til å score et vinnermål i Premier League-historien, og den første keeperen i Premier League-historien til å score med en heading.

Samtidig var dette første gangen Liverpool har scoret i det 90. minutt eller senere i tre kamper på rad klubbens historie.

Fem ganger tidligere har det skjedd at en Premier League-keeper har gjort mål, men ingen av dem scoret altså med hodet, og ingen av dem ble matchvinnere slik som Alssion.

Den første som gjorde det var Peter Schmeichel for Aston Villa mot Everton i 2001. Villa-keeperen scoret et trøstemål på volley med høyrebeinet etter en corner i det 90. minutt da Villa tapte 3-2 på Goodison Park.

Friedel scoret, mens Bogdan ble lurt av vinden

Den andre som gjorde det var tidlligere Liverpool-keeper Brad Friedel, for Blackburn mot Charlton i 2004. Amerikaneren satte ballen lavt i mål med venstrefoten fra sju meters hold i det 90. minutt, og trodde han hadde sikret Blackburn ett poeng i London. Men det var fortsatt tid igjen for Claus Jensen til å score et vinnermål på overtid, og sikre vertene seieren i en kamp som også endte 3-2.

Paul Robinson scoret kampens andre mål da Tottenham slo Watford 3-1 i 2007. Den engelske landslagsmålvakten sendte et frispark i mål fra 80 meters hold, da han med god hjelp av vinden satte Watford-forsvaret og keeper Ben Foster fullstendig ut av spill.

God hjelp av vinden fikk også Evertons Tim Howard da han tok et tilbakespill på direkten innenfor egen 16-meter og sendte Everton i føringe mot Bolton i 2012. I Bolton-buret stod en annen keeper som har var innom Liverpool, nemlig Adam Bogdan. Han måtte se ballen sprette over seg i vindkastene, i en scoring som ikke var så ulik Robinson sin, men som altså ikke kom på en dødball. Ungareren og Bolton lo imidlertid sist og best, da en annen tidligere Liverpool-spiller, David Ngog, og Gary Cahill sørget for at gjestene vant 2-1 på Goodison Park.

Den siste som gjorde det før Alissons scoring i går var Stokes Asmir Begovic, som ga sitt lag føringen allerede i det første spilleminutt mot Southampton i 2013. Også hans scoring kom fra eget straffefelt, ved god hjelp av vinden. Kampen endte 1-1.

Før toppligaen i England fikk navnet Premier League scoret også keepere mål for engelske klubber. Charlie Williams var den første som gjorde det, for Manchester City i en kamp mot Sunderland i år 1900. Deretter må vi frem til Pat Jennings for Tottenham mot Manchester United i 1967 og Peter Shilton for Leicester mot Southampton samme år.

Peter Schmeichel har kommet på scoringslisten to ganger, da han også scoret for Manchester United i en europacupkamp mot Rotor Volgograd i 1995.

Lenger ned i divisjonene scoret Jimmy Glass for Carlisle mot Plymouth i 1999, mens Andy Lonergan, som var i Liverpool så sent som i fjor, og som var en del av West Bromwich-troppen i går, scoret for Preston North End i oktober 2004.

To ganger har to keepere scoret i samme kamp

Før 1912 var det ikke så uvanlig at keepere kom på scoringslisten takket være en regel som gjorde at de kunne ta ballen med hendene helt frem til midtstreken. Under disse reglene scoret to motstanderkeepere i samme kamp i Skottland i 1910. Matchen ble spilt mellom Third Lanark og Motherwell, og dette var den eneste gangen to keepere hadde scoret i samme kamp på toppnivå frem til 2. august 2000 da Velez Sarsfield-keeper Jose Luis Chilavert og River Plates Roberto Bonano begge nettet fra straffemerket i en Copa Mercosur-kamp.

Seks keepermål i norsk toppserie

I norsk toppseriefotball er det blitt gjort seks keeperscoringer. Frode Grodås scoret på straffespark da Lillestrøm slo Tromsø 6-1 i oktober 1991. Henning Friise gjorde det samme for Mjøndalen da det ble 1-1 mot Brann året etter. Morten Bakke satte også et straffespark i mål da Molde slo Bodø/Glimt 7-1 i august 2000.

Mannen med hjelmen, Adin Brown, ble den første keeperen til å score utenom på straffespark, da han headet inn 2-2 for Aalsesund mot Rosenborg på Lerkendal i juli 2007. I juli 2013 ordnet Gudmund Taksdal Kongshavn uavgjort for Vålerenga mot Viking, da han headet inn 2-2 på en corner på overtid av overtiden, mens Håkon Opdal scoret på frispark for Start mot Vålerenga i september 2015, takket være en ekstremt slepphendt Sascha Burchert i Vålerenga-målet.