Anfield-floppen er de himmelblås store helt

Han blir husket for et grusomt hjørnespark men Iago Aspas fant suksess borte fra Anfield.

Den 23. juni 2013 bekreftet Liverpool FC at de hadde kommet til enighet med Celta Vigo om en overgang for den populære spissen Iago Aspas, men oppholdet på Anfield ble aldri noen suksess for spanjolen.

Det er egentlig urettferdig, at det første man tenker på når man hører navnet «Iago Aspas» er den corneren.

Et uforglemmelig spark

Datoen var 27 april 2014 og Liverpools tittelhåp levde for første gang på fem år. De røde lå på toppen av tabellen, Suarez klarte ikke å stanse å hamre inn mål, og bare fire kamper gjenstod av sesongen.

Chelsea kom på besøk og Jose Mourinho ville gjøre alt for å stanse festen på Anfield, og han fikk god hjelp av egne spillere samt et par tabber fra de rødkledde.

Det nærmet seg pause da Steven Gerrard sklei og mistet ballen og lot Demba Ba fly gjennom alene mot Simon Mignolet og enkelt sette ballen i mål. I andre omgang måtte Liverpool jakte utligning. Manager Brendan Rodgers valgte å ta av forsvarsspiller Jon Flanagan og erstatte ham med spiss Iago Aspas.

Halvannet minutt på overtid får Liverpool et hjørnespark etter at et knallhardt Suarez-skudd blir slått over mål av Chelsea-keeper Mark Schwarzer. Aspas tar corneren, og i stedet for å sende ballen inn i feltet hvor alle Liverpool-spillerne var klare, sendte han ballen ut i ingenmannsland utenfor sekstenmeteren. I ingenmannsland sto Willian. Liverpool tapte 2-0, og Chelseas andre mål kom et minutts tid etter den grusomme corneren – altså ikke som et direkte resultat av hjørnesparket.

– Jeg tror det er fordi det var den siste kampen min der og vi tapte, sa Aspas til Sid Lowe i The Guardian i 2017 om hvorfor supporterne ikke klarer å glemme det.

– Det var en fantastisk sesong for Liverpool – en av deres beste. Jeg skulle ha likt å spilt en større rolle og den corneren er det siste minnet, så det er sånn de husker meg. Men i fotball kan man ikke leve i fortiden. Ting er konstant i bevegelse, og hver dag gir deg en ny sjanse.

ETT MÅL: Iago Aspas noterte én scoring for Liverpool, den kom mot Oldham Athletic i FA-cupens tredje runde.

Den hjemvendte sønn

Aspas fikk nye sjanser. Han var fortsatt bare 26 år da han sommeren 2014 – bare ett år etter at han kom til Merseyside fra Celta Vigo – ble sendt til Sevilla på lån. Året etter var han permanent tilbake til Spania og de himmelblå hvor han hadde vært siden han var barn.

Det var nok den beste avgjørelsen for alle parter for i Celta har han kommet til sitt rette. Spør man en Celta Vigo-supporter om Iago Aspas, er et hjørnespark på Merseyside det siste de tenker på.

I 1995 startet ni år gamle Aspas på Celtas akademi. Han spilte seg oppover i systemet, først for B-laget før han fikk sin proff-debut på slutten av 2008/09-sesongen. Det var en sesong hvor Celta lekte med nedrykk til tredjedivisjon og i en viktig kamp mot Alavés fikk Aspas sjansen. Etter en times spill og på stillingen 0-0 ble unggutten byttet inn, og 20 minutter senere scoret han sitt første proffmål for klubben. Alavés utlignet da bare et par minutter gjensto, men så var Aspas der igjen og scoret sitt andre. Celta endte sesongen med en fem poengs luke ned til nedrykk.

Tre sesonger senere var Iago Aspas en nøkkelbrikke med 23 nettkjenninger da Celta Vigo klarte å returnere til La Liga. Returen til La Liga ble tøff, og de ble gitt en 4% sjanse til å overleve på slutten av sesongen. Så dukket Aspas opp igjen – først med et avgjørende seiersmål i den nest siste kampen, og så en viktig målgivende i den aller siste for sesongen. De himmelblå overlevde i La Liga, og Iago Aspas reiste til Liverpool og inn kom sårt trengte penger til klubbkassa i Spania.

MÅLMASKIN: Aspas har levert masse mål for Celta Vigo de siste årene. Her feirer han scoring mot Genk i kvartfinalen i Europaligaen i 2017.

Det ene året i Liverpool kan ha vært viktig for Aspas, for der lærte han en lærepenge. Aspas spilte med hjertet i Spania, og kunne miste kontroll over sinnet. Lokalt snakket de om at han trengte en dose ydmykhet og modenhet, og da han kom tilbake etter to år borte, var det med nettopp disse egenskapene innabords.

I 2016 scoret han også viktige mål, blant annet to mål som – hjulpet av at Valencia snublet – tok Celta Vigo til en sjetteplass og til Europa for første gang på et tiår. Takket være Aspas-mål gikk de helt til semifinalen for første gang. I semifinalen ble de slått ut av Manchester United, i to kamper hvor Aspas var desperat etter å score for å blidgjøre Liverpools supportere. Det er omtrent det eneste han har feilet i siden han forlot Anfield.

Prisvinner

Målmaskinen Aspas har vunnet Zarra-trofeet tre år på rad, i henholdsvis 2016/17, 2017/18 og 2018/19. Prisen deles ut til den spanske spilleren med flest mål i La Liga i en sesong og er oppkalt etter Atheltic Bilbao-spiss Telmo Zarra. Med henholdsvis 19, 22, og 20 nettkjenninger var det altså Aspas som var den mest produktive spanjolen i La Liga.

De siste to sesongene har trofeet blitt vunnet av Villareals Gerard Moreno, da Aspas bare har scoret 14 mål i hver sesong. Det holdt for å unngå nedrykk i 2019/20, mens de havnet rett utenfor en plass i Europa før neste sesong.

Aspas er Celta Vigos toppscorer gjennom tidene, med 161 mål totalt og 115 av dem i La Liga. Bare to spillere har spilt flere kamper enn han.