– Dobbel glede når UEFA omsider skroter en meningsløs regel

Roar Stokke har fulgt mesterligaen i en mannsalder som fotballkommentator. Nå jubler han for at UEFA fjerner bortemålsregelen. Det gjør ikke Jamie Carragher.

Torsdag kom nyheten om at UEFA fjerner bortemålsregelen fra alle sine klubbturneringer foran neste sesong. Dette vil gjelde både i Champions League, Europa League og European Conference League. 

Bortemålsregelen ble innført i europeiske turneringer i 1965, og siden den gang har regelen vært gjenstand for både støtte og kritikk. Regelen sier at laget som scoret flest bortemål går seirende ut av et dobbeltoppgjør om det ender uavgjort sammenlagt. 

Nå blir det i stedet ekstraomganger dersom det ikke har vært mulig å finne en vinner innen 180 minutter.

Mange har opp gjennom årene påpekt at bortemålsregelen er spesielt urettferdig i kamper som går til ekstraomganger, fordi hjemmelaget da måtte score to ganger dersom bortelaget scoret en gang.

En av dem som påpekte dette var Atletico Madrid-manager Diego Simeone da hans lag slo Liverpool ut av Champions League i mars 2020. Simeone mente det var urettferdig at hans lag fikk en halvtime ekstra til å score et bortemål i 3-2 seieren deres på Anfield.

– Det jeg har å si, og som jeg også vil si til UEFA på vårt neste trenermøte, er at jeg synes dette er urettferdig. I dag var det urettferdig, for vi hadde 30 minutter med ekstraomganger til å score tre bortemål. Liverpool fikk aldri den sjansen. Vi hadde 30 flere minutter til å score et bortemål, og Liverpool hadde ikke det. Det er ikke rettferdig, sa Atletico-manageren etter kampen.

Bortemålsregelen har blitt direkte avgjørende i bare ni Liverpool-kamper

Liverpool Echo opplyser at det faktisk bare har skjedd ni ganger opp gjennom årene at Liverpools kamper er blitt avgjort på bortemål. 

Sist de røde ble slått ut på bortemål var mot Zenit St Petersburg i Europa League i 2013. Liverpool vant hjemmekampen 3-1, men tapte 2-0 i Russland.

Det avansementet vi husker best på bortemål kom mot Barcelona i Champions League i 2007. Liverpool vant 2-1 på Nou Camp etter scoringer av Craig Bellamy og John Arne Riise i den berømte «golfkølle-kampen». Da hadde det ikke noe å si at det ble tap 1-0 på Anfield et par uker senere.

SLÅR ET SLAG FOR BORTEMÅL: Craig Bellamy med spesiell feiring på Nou Camp, etter en mye omtalt episode med John Arne Riise noen dager tidligere.

SLÅR ET SLAG FOR BORTEMÅL: Craig Bellamy med spesiell feiring på Nou Camp, etter en mye omtalt episode med John Arne Riise noen dager tidligere.

Selv om kampene ikke direkte er blitt avgjort på bortemålsregelen, er det ikke tvil om at regelen har påvirket både tilnærming og taktikk, og også utfallet av mange kamper.

De fleste lag har nok følt at et bortemål setter dem i førersetet i oppgjøret, slik som da Liverpool klarte 1-1 borte mot Arsenal i kvartfinalen i Champions League i 2008. Liverpool tok seg til semifinalen etter å ha vunnet hjemmekampen 4-2, og dermed 5-3 sammenlagt. Det er ikke tvil om at Arsenal ble tvunget fremover i denne kampen, noe som førte til at Liverpool klarte å kontre The Gunners i senk.

Carragher mener UEFA gjør en tabbe

En som ikke liker at bortemålsregelen blir vraket er Liverpool-legenden Jamie Carragher. Sky Sports-eksperten mener at bortemålsreglen gjør europeisk klubbfotball så mye mer spennende, og oppfordret i slutten av mai UEFA til å beholde regelen, fordi han mente det ville være en stor tabbe å fjerne den. Men det viste seg altså at Carra snakket for døve ører.

Carragher siterte en tråd fra Twitter-brukeren Omar Chaudhuri. Han mener at det ikke finnes belegg for å hevde at bortemålsregelen fører til målløse kamper i første oppgjør, da bare 10 prosent av disse kampene har endt 0-0. 

Chaudhuri mener det ikke finnes bevis for at flere kamper ender uten scoringer på grunn av regelen. For det andre tror han at vraking av bortemålsregelen vil føre til at flere kamper går til ekstraomganger og straffespark-konkurranse, og anslår at det vil bli dobbelt så mange kamper som går til ekstraomganger nå. 

Chaudhuri påpeker at bortemålsregelen har vært veldig effektiv i ekstraomganger, og den fordelen bortelaget får med bortemålsregelen mener han veies opp av at motstanderen har hjemmebanefordel. 

Hovedpoenget mener han imidlertid er at bortemålsregelen gir europeisk klubbfotball en dimensjon som andre fotballkamper ikke har. Ett mål kan snu et tap til seier, eller en seier til tap. Chaudhuri mener at bortemålen har gitt fotballen mer drama, flere spennende kamper og øyeblikk. Han trekker frem Eidur Gudjohnsens bom i sluttminuttene mot Liverpool i semifinalen i 2005 som eksempel. Hadde islendingen scoret ville det ha sendt Chelsea til finalen i Istanbul, og ikke Liverpool. 

Stokke jubler

En som er sterkt uenig med Carragher og Chaudhuri er mangeårig fotballkommentar Roar Stokke, som har kommentert flere hundre Champions League-kamper opp gjennom årene. 

Da Liverpool.no kontaktet Stoke torsdag ettermiddag var han i barnebursdag til en som fyller ett år.

– For meg er det dobbel glede med ettårsdag nå som UEFA omsider skroter en meningsløs regel, var hans umiddelbare kommentar.

– Nå er der man skal være. Det laget som scorer flest mål går videre, oppsummerer Stokke.

– Fjerningen av regelen gir forhåpentligvis enda flere kamper med offensiv fotball. Spesielt første kamp i cupspillet er ofte preget av at hjemmelaget spiller kontrollert og er redd for et baklengsmål som i verste fall har betydningen til to mål. 1-1 borte for så å minimalisere risiko hjemme, spille 0-0 og så gå videre. Så har man eksempelvis 1-1 i begge matcher, og så må det ekstraomganger til. Bortelaget scorer først, og dermed må hjemmelaget score to mål for å kompensere og gå videre.

– Jeg er tilhenger av at ett mål skal være ett mål, uansett om det scores hjemme eller borte.

– Om Liverpool spiller 2-2 mot Bayern München på Anfield i kamp 1 og 1-1 på Allianz i kamp 2, etter å ha prestert godt i to ganger 90 minutter, hva er da logikken i at de skal bli slått ut på resultatet 3-3? Da er det bedre at det går til ekstraomganger og eventuelt straffespark-konkurranse.

– Jeg er tilhenger av at det laget som scorer flest mål går videre. Hvorfor UEFA fant på at ett mål skulle regnes som to på likt resultat, dersom målet ble scoret på bortebane, har jeg aldri likt eller forstått. Nå er det omsider skrotet. Heldigvis, avslutter en engasjert Stokke.

Trekningen av gruppespillet i Champions League for 2021/22-sesongen blir foretatt den 26. august.