Er den nye oppkjøringsmetoden kommet for å bli?

Liverpool har valgt en annerledes strategi i oppkjøringen til årets sesong, med flere og kortere treningskamper. Hvorfor, og er det kommet for å bli?

Det er en annerledes og tidligere uprøvd strategi Liverpool FC har valgt i oppkjøringen til årets sesong. 

Laget innledet pre-season med 30 minutters «minikamper» mot FC Wacker Innsbruck og VfB Stuttgart, før de møtte Mainz 05 og Hertha Berlin til vanlige kamper. 

Neste uke møter de rødkledde to forskjellige Bologna-lag til tilsvarende «minikamper», bare dobbelt så lange som oppgjørene mot Wacker Innsbruck og Stuttgart. 

Hvorfor har de valgt denne fremgangsmåten?

Justerer intensiteten

Jürgen Klopp ble spurt om det nye oppsettet etter kampene mot FC Wacker Innsbruck og VfB Stuttgart. 

– Vi ønsket å gi oss selv tid til å finne rytmen, og å justere intensiteten underveis. Det er det vi ønsker å gjøre. Jeg foretrekker at vi gir alt vi har i 30 minutter, uten noe pause. 

Kampene skal være designet for å minke behovet for restitusjon, slik at laget kan trene relativt som normalt dagen derpå. 

– Intensitet er det viktigste i disse kampene, absolutt. At det bare er 30 minutter betyr at vi ikke må restituere i morgen og slike ting, vi kan ha to økter i morgen og fortsette slik. 

– Kampene er veldig viktige i pre-season, men de bryter vanligvis opp rytmen i treningen. Disse kampene gjør ikke det - det er veldig bra, utdypet Klopp om hvorfor de ønsket korte treningskamper. 

NYTT REGIME: Klopp og teamet har valgt en ny tilnærming.

NYTT REGIME: Klopp og teamet har valgt en ny tilnærming.

Naturlig progresjon

Den nye tilnærmingen gir også spillerne muligheten til å få en naturlig stigning i programmet. Et godt eksempel er Naby Keitas sesongoppkjøring.

Den skadeutsatte midtbanespilleren spilte en halvtime mot VfB Stuttgart, før han spilte en omgang mot Mainz 05. Torsdag kveld fikk han en time i beina, og han vil dersom alt går etter planen få en ny time på banen mot et av Bologna-lagene på torsdag. 

I de påfølgende kampene mot Athletic Bilbao (8. august) og Osasuna (9. august) kan flere spillere få opp mot en hel kamp på banen før sesongstarten helgen etterpå.

Det nye regimet gir en mer gradvis oppbygning til seriestarten, kontra en vanlig pre-season hvor man bare ville ha spilt halve kamper før sesongen sparkes i gang. 

SPILLES I FORM: Keita har sett bra ut så langt i pre-season.

SPILLES I FORM: Keita har sett bra ut så langt i pre-season.

Flere muligheter

Et større antall kamper kan også gi flere muligheter til ungguttene som har fått reise med førstelaget på treningsleiren. 

Med over 40 spillere med i troppen er det vanskelig å gi spilletid til alle sammen. De to påfølgende kampene mot Bologna, og de tette kampene mot Athletic Bilbao og Osasuna gir muligheten til å benytte mer enn 22 spillere. 

Da de rødkledde møtte Hertha Berlin torsdag måtte spillere som Owen Beck, Mateusz Musialowski, Conor Bradley og Jake Cain bivåne affæren fra sidelinjen. 

Klopp får sett spillerne mye på trening, men ønsker også å se hvordan de takler kampsituasjoner.  

Kommet for å bli?

Signalene Klopp har sendt tyder på at Liverpool egentlig har ønsket slike treningskamper tidligere, men at de er vanskelige å arrangere. 

– Vanligvis finner man ikke motstandere til slike kamper, sa manageren etter oppgjørene mot FC Wacker Innsbruck og VfB Stuttgart. 

– Jeg er veldig glad for at vi fant to motstandere som ville spille 30 minutters kamper, fortsatte han. 

Intensitet er et ord som har gått mye igjen i Pep Lijnders dagbøker fra treningsleiren, og at den skal økes gradvis gjennom oppkjøringen. Det legger treningskamper med lengre og lengre spilletid til rette for. 

Utad virker Klopp og trenerne veldig fornøyd med hvordan pre-season har vært så langt, og de korte treningskampene har gjort at de kan opprettholde intensiteten på treningsfeltet gjennom oppkjøringen. 

I en vanlig sesongoppkjøring med lukrative treningskamper foran supportere fremstår det mer vanskelig å arrangere, men akkurat denne sommeren virker det som en perfekt løsning.