Er han Klopps egentlige drømmesignering, som klubben ikke har råd til?

Brasilianeren har alle egenskapene som trengs for å spille i Liverpool. Det han mangler er en lav prislapp.

Jürgen Klopp har garantert lagt merke til Raphinha denne sesongen. 

Det var relativt lite ståhei da Leeds United signerte den brasilianske angriperen for 19 millioner pund mot slutten av overgangsvinduet, men det har vist seg å være valuta for pengene for Yorkshire-klubben. 

24-åringen har alle egenskaper Klopp og Liverpool ser etter i en angriper. Men har klubben råd?

Nummer to

Liverpools tyske manager har sansen for spillerne som ikke har hatt den enkleste utviklingen, «nummer to-spillerne» - de som ikke er vant med å være de beste, men som har kjempet seg til toppen. 

Raphinha hadde nok av muligheter til å ta alternative veier i livet under oppveksten i Porto Alegre sør i Brasil. Flere av vennene hans er enten døde eller involvert i narkotika-handelen, men det var fotballspiller Raphinha ønsket å bli. Det var imidlertid ingen enkel vei til toppen for brasilianeren. 

Unggutten klarte ikke å imponere de brasilianske storklubbene Internacional og Gremio nok på prøvespill til å få spille fast for lagene, og måtte til det lille laget Imbituba for å vise seg frem. 

For det lille laget imponerte han etter hvert nok til å bli signert Avai, som har et høyt ansett akademi i landet. Raphinha slet innledningsvis med å finne seg til rette på laget, men fant til slutt fotfeste i klubben.

Siden den gang har det bare gått en vei, selv om den på ingen måte har vært snorrett. 

VITORIA GUIMARAES: Raphinha endte til slutt i portugisisk fotball.

VITORIA GUIMARAES: Raphinha endte til slutt i portugisisk fotball.

Klubbnomade

Etter hans imponerende spill for Avai ble han plukket opp av Vitoria Guimaraes i portugisisk fotball. Etter to sesonger med tilpasning leverte han femten mål og fem målgivende på 32 kamper i 2017/18-sesongen, og ble plukket opp av Sporting. 

I løpet av to sesonger i Sporting ble det bare 14 målpoeng, men han viste allikevel nok potensiale til å bli solgt videre til Rennes i Ligue 1 for 20 millioner pund grunnet økonomiske problemer i Sporting. 

Det ble bare en sesong i den franske toppdivisjonen, men etter å ha levert 15 målpoeng var han ønsket av Marcelo Bielsa i Leeds United. 

Yorkshire-klubben klarte å sikre seg Raphinha for 17 millioner pund, som potensielt kan stige til 23 millioner pund, og under Bielsas ledelse har han tatt store steg. 

Rask og intens

Tallene viser at Raphinha er unik når det kommer til både fart og intensitet i presspillet, egenskaper Klopp setter høyt i sitt Liverpool. 

Da The Athletic så nærmere på statistikken midtveis i 2020/21-sesongen viste det seg at det bare var to angrepsspillere i Premier League som hadde en større gjennomsnittlig toppfart enn Raphinha, og at han var spilleren som hadde klart flest høy-intensitetsløp og spurter i ligaen. 

Angrepsspilleren hadde flest akselerasjon og retardasjoner (nedbremsing) av alle angrepsspillerne i Premier League - langt flere enn eksempelvis Sadio Mané og Mo Salah - og dekket også mer distanse enn de to. 

Egenskapene til Leeds-spilleren fremstår unike, men det er ikke bare presspillet som gjør ham til en perfekt Klopp-spiller. 

GIR ALT: Raphinha tar seg en pust i bakken.

GIR ALT: Raphinha tar seg en pust i bakken.

Skapende

For Raphinha viser seg også å være blant ligaens mest skapende spillere. 

Bare åtte spillere skapte flere skuddsituasjoner enn Leeds-spilleren, og bare to av dem, Jack Grealish og Ross Barkley, spilte for klubber som havnet under Leeds på tabellen. 

Brasilianeren er også spilleren i laget som er best til å frakte ballen oppover i banen, i tillegg til at han har en god dødballfot. 

Han leverte hele ni målgivende i Premier League forrige sesong, og hadde bare fem spillere foran seg på assist-listen. Ved hjelp av vårt analyseverktøy InStat kan vi se at repertoaret er bredt. 

Han kan slå presise dødballer, levere uegoistiske pasninger på tvers av femmeteren og prikke pasninger bak motstandernes forsvar. 

LAGSPILLER: Raphinha er uegoistisk.

LAGSPILLER: Raphinha er uegoistisk.

Målfarlig

Samtidig er ikke Raphinha bare en kreatør, men har også nese for mål. 

Han scoret seks mål i Premier League forrige sesong, og de kom på alle mulige vis. Brasilianeren kan være kjølig alene med keeper, skyter gode frispark og straffespark og har et tungt skudd. 

Det ble seks mål fra en xG på åtte - det var forventet at han skulle score åtte mål ut fra mulighetene sine - som viser at han ikke er den mest kliniske avslutteren. 

Perfekt Klopp-spiller? Nesten, men ikke helt

Alt i alt fremstår Raphinha som den perfekte Klopp-spilleren. 

Han presser mest i ligaen, har en enorm toppfart og makter å stå løpet ut på tross av hans intense stil. Når han i tillegg er både skapende og målfarlig er det lite å utsette på brasilianeren. 

Bare 24 år gammel er han også på vei inn i sin beste tid som fotballspiller.

Med en prislapp på om lag femti millioner pund spørs det om styret i klubben tillater et kjøp av Raphinha, men ikke bli overrasket om det er en spiller Klopp drømmer om å få arbeide med.