«Han var alltid full av moro, og det var kanskje hans største problem»

Han brakk beina til Andy Cole og lekte med kragen til Eric Cantona. Neil «Razor» Ruddock var aldri langt unna en kontrovers og klovneri.

Den 20. juli 1994 signerte Neil Ruddock for Liverpool. De røde overførte 2,5 millioner pund til Tottenham i bytte mot midtstopperens tjenester – og med det ble han den dyreste forsvarsspilleren i Premier League.

Ruddock – populært kalt Razor – kom til Tottenham fra Millwall som 17-åring, hvor han brakk beinet i sin debut mot Liverpool. Det ble 11 kamper for Spurs, før han dro tilbake til Millwall og etterhvert Southampton.

Etter tre år på sørkysten, vendte han tilbake til Spurs igjen i én sesong, før telefonen fra Liverpools reservetrener Sammy Lee kom.

– Jeg møtte Graeme Souness i Liverpool og tenkte «dette er riktig». Da jeg vokste opp var Liverpool et fantastisk lag. Den gamle The Kop var der fortsatt. Ingenting er bedre. Da jeg pleide å løpe ut på Anfield foran 25 000 syngende scousere… Halvannen time før kampen var the Kop full. På vei til banen kunne man høre dem synge. Det er det jeg husker mest og tar med meg fra fotballen, sa han til LFChistory.net.

– Gråt som en baby

Liverpool vant tre av sine fire første kamper med Ruddock og Mark Wright på midtstopperplass, men så tapte de tre på rad.

Et av de mest minnerike fotballrelaterte øyeblikkene med Ruddock i Liverpool-trøya kom da han utlignet mot Manchester United den 4. januar 1994 – med ansiktet. Liverpool hadde ligget under 3-0 men takket være Ruddocks fjes ble det uavgjort.

Bare seks måneder etter at Souness signerte midtstopperen, fikk manageren sparken. Inn kom Roy Evans som skulle forsøke å få orden på sakene igjen etter blant annet et pinlig tap i FA-cupen mot Bristol City på Anfield.

UREDD: Razor Ruddock var aldri redd for en takling.

UREDD: Razor Ruddock var aldri redd for en takling.

Evans hentet inn Phil Babb og John Scales, og endret til en 5-3-2-formasjon med Ruddock i midten av Babb og Scales. Ruddock opererte som sweeper, og spilte 52 kamper i løpet av 1994/95.

Midtstopperen slet med skader i 1995/96-sesongen, men klarte å komme tilbake i kampform tidsnok til FA-cupfinalen mot Manchester United i 1996. Han regnet med å bli tatt ut i kamptroppen, og fikk et slag i magen da Evans fortalte at han ikke ble valgt.

– Jeg er kanskje en stor fyr og har rykte på meg om å være en tøffing, men jeg gråt som en baby da han fortalte det til meg, har han fortalt til LFChistory.net.

FØR FINALEN: Jason McAteer, John Scales, Ruddock og Phil Babb på et fotooppdrag i forkant av FA-cupfinalen.

FØR FINALEN: Jason McAteer, John Scales, Ruddock og Phil Babb på et fotooppdrag i forkant av FA-cupfinalen.

Ruddock ble skadet i åpningskampen i 1997/98-sesongen. Da fulgte en periode med alkohol og damer som ifølge han selv fikk Gazza til å ligne en helgen.

– Jeg var veldig disiplinert fra 16-årsalderen, man låses unna samtidig som vennene dine oppdager alkohol og damer. Jeg ble gift da jeg var veldig ung. Det var en gæren tid. Damer, alkohol, damer og alkohol. Jeg var skadet og ekteskapet gikk dårlig. Når jeg ser tilbake på det var det en veldig dum men veldig morsom periode. Jeg elsket livsstilen, sa han i et intervju med LFChistory.net.

I juli 1998 signerte han for West Ham United for 300 000 pund.

Terget på seg motstandere

Ruddock var aldri langt fra en kontrovers. Etter bare tre kamper inn i Anfield-karrieren ble det baluba under Ronnie Whelans testimonial-kamp mot Newcastle United. Ruddock kræsjet inn i tidligere Liverpool-spiller Peter Beardsley – som spilte for Newcastle – som fikk brudd på tre steder i kinnbenet og måtte opereres. I sin selvbiografi anklaget Beardsley Ruddock for å ha gjort det med vilje, for å tøffe seg for Liverpool-supporterne. Ruddock svarte i sin egen biografi: «Den lille omorganiseringen i fjeset hans gjorde Pete en tjeneste..»

Det var ikke bare Beardsley som fikk kjenne på kreftene til midtstopperen. Andy Cole kom kanskje enda verre ut av det, etter en knallhard takling som resulterte i to brukne ben. Ruddock nektet å beklage til United-spissen, og har sagt at skaden var på grunn av måten Cole falt på.

Ruddock terget også på seg Eric Cantona. Franskmannen spilte som kjent med kragen opp, og Ruddock bestemte seg for å snu kragen hans ned. Han beskrev hendelsen i biografien Hell Razor, gjengitt av LFChistory.net: «Jeg brettet den ned en gang og han smilte til meg. Så brettet jeg den ned en gang til, og han smilte. Så brettet jeg den ned en tredje gang og han prøvde å klappe til meg men bommet, så jeg brettet den ned en fjerde gang og han jaget etter meg og sparket meg i rompa.» 

BIG BROTHER: Ruddock var med på kjendisutgaven av Big Brother i 2013.

BIG BROTHER: Ruddock var med på kjendisutgaven av Big Brother i 2013.

«Han likte en bytur litt for godt»

Souness skrev om Ruddock i sin selvbiografi .

«Da jeg signerte Neil Ruddock for å spille sammen med Mark Wright, var jeg sikker på at jeg hadde en kombinasjon som ville tjene klubben godt over lang tid. “Razor” var stor og ikke redd for å bruke kreftene. Han hadde fysiske til å skremme angripere, en nøyaktig venstrefot, og han var sterk i luften. Han var en livlig karakter, alltid full av moro, men det var kanskje hans største problem. Da jeg signerte ham var han akkurat det jeg lette etter, men når han ser tilbake på karrieren, mistenker jeg at han vil innse at han ikke oppnådde potensialet sitt.»

«Ikke alt i livet hans var enkelt. Han hadde problemer med å kontrollere vekten – han likte kanskje en bytur litt for godt – og det var andre faktorer som bidro til at han ikke oppnådde så mye som han kunne gjort.»

For “Razor” Ruddock virker alt som en spøk. Han var en del av Liverpool-laget som sendte en mynt mellom hverandre i løpet av en kamp, og den som satt igjen med mynten når kampen var over måtte kjøpe drinkene etter kampen.

Han er ofte å se på engelsk TV, blant annet har han vært deltager på realityshowet «I’m a Celebrity…Get me Out of Here!» i 2004, og var ofte innom det lettbeinte fotballprogrammet Soccer AM som er sprekkfullt av såkalt "banter".

Han er også ofte gjest på humorprogrammet «A Leauge of Their Own» sammen med blant annet tidligere lagkamerat Jamie Redknapp. Der er han ikke redd for å by på seg selv, og kommer ofte inn som stripper.

MED KONA: Ruddock fotografert sammen med kona Leah Newman i 2015.

MED KONA: Ruddock fotografert sammen med kona Leah Newman i 2015.

Ruddock var en av de tidligere spillerne som var en del av Harry Redknapp-programmet «Harry’s Heroes: Euro Having a Laugh», hvor de skal prøve å bli kampklare til en oppvisningskamp mot Tyskland. I serien havnet han i en konfrontasjon med Paul Merson om sine drikkevaner. I 2020 fikk han innført en pacemaker på grunn av hjerteproblemer.