Slik fikk spillerne draktnummerene sine:Hvorfor spiller en høyreback med nummer 66, og en midtbanespiller med nummer 3?

Liverpool har noen utradisjonelle draktnumre i førsteelleveren.

Et draktnummer kan være bare det – et nummer på ryggen på en rød drakt. Da Diogo Jota signerte for Liverpool i september 2020 ble han tildelt nummer 20. Han fikk spørsmål om nummeret betydde noe for han:

– Nei, ikke egentlig, sa spissen, som la til at det jo er et fint tall.

Men for noen betyr det litt mer. Her er noen av forklaringene bak Liverpool-spillernes trøyenummere og hvordan de fikk dem.

Da Alisson Becker kom til klubben sommeren 2018 var det ingen tvil om at han skulle bli Liverpools førstekeeper, men nummer 1 var opptatt av Loris Karius. Klubben ønsket ikke å ta fra Karius sitt trøyenummer, så Alisson tok nummer 13. Da Karius etterhvert ble sendt på utlån ble nummer 1 ledig, og før 2019/20-sesongen fikk Alisson nummer 1.

Forsvarerne

Andy Robertson har nummer 26. på ryggen, som også er et uvanlig valg for en venstreback. Han forklarte  valget i en spørsmålsrunde på liverpoolfc.com:

– Det er ingen spesiell mening bak det. Det var det eneste nummeret som var tilgjengelig da jeg spilte for Dundee United. Og så har tilfeldigvis ting skjedd på den 26. siden, blant annet ble sønnen min født på den 26.! Så det betyr mye for meg.

Da Virgil van Dijk kom til Liverpool i januar 2018 var han glad for at nummer 4 var ledig. Det var nemlig det nummeret han spilte med i Groningen og hadde likt veldig godt siden. Dessverre for han var det nummeret tatt da han kom til Southampton og han ønsket ikke å ta det fra kollega Jordy Clasie. Han var nummer 5 i Celtic og nummer 17 i Southampton.

NUMMER FIRE: Van Dijk hadde nummer 4 på ryggen da han spilte for Groningen.

NUMMER FIRE: Van Dijk hadde nummer 4 på ryggen da han spilte for Groningen.

Da Joel Matip signerte for Liverpool i juli 2016 var tradisjonelle tall for en midtstopper tilgjengelige, som nummer 4. og 5. Likevel ba han om å få nummer 32. på ryggen. Nummeret var egentlig opptatt og båret av Cameron Brannagan, men han hadde ingen problemer med å gi fra seg nummeret han hadde spilt med de siste to sesongene. Brannagan tok nummer 25, mens Matip fikk fortsette i nummer 32 – det samme han hadde hatt på ryggen i Schalke 04, og som han hadde gjort det bra i.

Trent Alexander-Arnold er en av de ledende høyrebackene i fotball-Europa. Unggutten kom gjennom Liverpool-akademiet, og slo seg opp på førstelaget i 2016/17-sesongen. Mange hadde nok forventet at han skulle få et lavere draktnummer etter å være førstevalget i sin posisjon på Klopps mesterlag, men det ser ikke ut til å skje med det første – selv om “66” ikke betyr noe spesielt.

HØYT TALL OG LANGT NAVN: Trent har et uvanlig høyt tall på ryggen.

HØYT TALL OG LANGT NAVN: Trent har et uvanlig høyt tall på ryggen.

“Skylden” for at han endte opp med det smått ikoniske 66 på ryggen, skal materialforvalter Lee Radcliffe ha.

– Når det kommer unggutter fra akademiet, gir vi dem med vilje alltid høye nummer. Vi vil ikke gi dem lave nummer slik at de føler at de allerede har lykkes, om du forstår hva jeg mener, sa materialforvalteren i et intervju med Liverpoolfc.com.

– Du velger det fordi nummeret er ledig, og rundt det tallet du tenker. Du gir det fordi de akkurat har kommet. Når du nå ser ham løfte troféer og feire med nummer 66 på ryggen, er det en følelse jeg ikke kan beskrive. Det er så rart å se et så høyt nummer, og at noen er fornøyd med det!

Alexander-Arnold fikk sin første smak på førstelagsfotball mot Swindon Town i pre-season sommeren 2015.

Da brukte han trøye nummer to, uten navn på ryggen. Sommeren etter spilte han borte mot Tranmere, der draktnummer 66 lå klart.

Vanligvis vil en unggutt be om å få bytte nummer når han har klart å spille seg til regelmessig førstelagsfotball, men det har aldri Alexander-Arnold bedt om.

– Etter hans første sesong når du forstår hvor god han kom til å bli, pleide vi å si at det ikke ville være lenge til det ble endret. Vi har alltid ventet så lenge som mulig med treningstøyet og draktene hans i tilfelle vi får en beskjed om at han ønsker et lavere tall. Det har aldri skjedd, så han er åpenbart fornøyd med det, sa Radcliffe.

Trent ble i februar spurt om nummeret sitt da han svarte supporterne på deres spørsmål på Twitter. Da svarte han at han ikke helt visste.

Midtbanespillerne

Fabinho ble signert rett etter at Liverpool tapte Champions League-finalen i Kiev i 2018. Brasilianeren kom fra Monaco, hvor han hadde nummer 2 på ryggen. Det er noe utradisjonelt for en midtbanespiller, men Fabinho spilte i utgangspunktet høyreback da han startet i Monaco og ble flyttet frem til defensiv midtbane i 2014/15-sesongen.

Kanskje han ønsket å beholde nummer 2 da han kom til Liverpool, men den var opptatt av Nataniel Clyne. Ifølge Liverpool Echo hadde ikke Fabinho spesielt lyst på nummer 3, men det er altså med det nummeret han endte opp. Både Nataniel Clyne og Dejan Lovren forlot Liverpool forrige sommer og mange forventet at både Fabinho og Trent Alexander-Arnold ville slå til og kapre henholdsvis nummer 2 og nummer 6, men det skjedde ikke. Kanskje det tyder på at Fabinho har funnet seg til rette med nummer 3 på ryggen.

PÅ MIDTEN: Fabinho med det noe unaturlige trøyenummeret for en midtbanespiller, ved siden av Thiago med et mer passende nummer 6.

PÅ MIDTEN: Fabinho med det noe unaturlige trøyenummeret for en midtbanespiller, ved siden av Thiago med et mer passende nummer 6.

Kort tid etter ble nummer 6 tatt av Thiago Alcantara. Han kom til klubben fra Bayern München, hvor han hadde hatt samme tall på ryggen gjennom syv suksessfulle år.

James Milner bærer en av Liverpools mest ikoniske trøyer, nummer 7. Han fulgte i fotsporene til Luis Suarez, Kevin Keegan og Kenny Dalglish. Med andre ord, store sko å fylle. Det var det samme nummeret han hadde i Manchester City og ville derfor fortsette i samme, men han var klar over hvilken betydning denne spesielle trøya har i Liverpool.

– Jeg vet at syv er et spesielt tall i denne fotballklubben og forhåpentligvis kan jeg bli en spesiell spiller for denne klubben. Forhåpentligvis kan jeg gjøre ære på trøya og vinne mange kamper her, sa han etter overgangen i 2015.

Da Steven Gerrard dro til LA Galaxy i mai 2015, ble draktnummer 8 midlertidig pensjonert. Tre år senere ble den tatt i bruk igjen, da Naby Keita endelig sluttet seg til Liverpool fra RB Leipzig. Det var Gerrard selv som overrakte en drakt med nummer 8 på, da Keita besøkte Melwood august 2017 da klubbene først hadde kommet til en enighet. Gerrard var på den tiden trener for Liverpools U18.

– Det var en fantastisk dag for meg. Han ga meg nummer 8-trøya, fortalte Keita til liverpoolfc.com.

– Når en som han gir deg hans trøyenummer, så tar man det på alvor, og håper å gjøre like mye som han gjorde – det er min motivasjon, sa Keita. Keita spilte for øvrig med nummer 8 på ryggen i gamleklubben også, så hadde neppe noen innvendinger.

NUMMERBYTTE: Da Firmino gikk fra nummer 11 til nummer 9, valgte han å signere draktene som hadde blitt kjøpt med det gamle nummeret.

NUMMERBYTTE: Da Firmino gikk fra nummer 11 til nummer 9, valgte han å signere draktene som hadde blitt kjøpt med det gamle nummeret.

Spissene

Mohamed Salah kom til Liverpool sommeren 2017 og tok trøye nummer 11 – samme som han spilte med i Roma og for Egypt. Da han kom til klubben var nummer 11 allerede i bruk, av Salahs spisskollega Roberto Firmino. I følge Salah måtte klubben spørre brasilianeren om han kunne bytte nummer så nykommeren kunne få sin best mulige start i klubben, og den alltid medgjørlige Firmino gikk med på det.

Firmino valgte da nummer 9, som hadde blitt ledig etter at Christian Benteke forlot klubben i 2016.

Før 2018/19-sesongen gjorde Sadio Mané et trøyebytte. Han byttet ut nummer 19 med nummer 10, som hadde blitt ledig et halvår tidligere da Philippe Coutinho dro til Barcelona. Mané spilte med dette nummeret i RB Salzburg, og der fikk han spørsmål om hvorfor han bruker det.

FEIRET: Sadio Mané kunne juble for nytt trøyenummer i juli 2018.

FEIRET: Sadio Mané kunne juble for nytt trøyenummer i juli 2018.

– Mange store spillere har hatt nummer 10. Det er liksom mellom-nummeret i fotball.

– Bursdagen min er også på den 10., 10. april. Alle mine favorittspillere har brukt det, og derfor føler jeg meg komfortabel med det. Min favorittspiller med nummer 10 er Ronaldinho fra Brasil.