Nå skal Shaqiri lede laget som kaptein – en rolle det har vært mye dramatikk rundt

Sveits har aldri tidligere kommet lenger i et EM.

Da Sveits på mirakuløst vis slo ut Frankrike på fredag, etter å ha ligget under 1-3 med ni minutter igjen av ordinær tid, var det første gang sveitserne kom seg så langt som til en kvartfinale i EM. Kylian Mbappé misbrukte det avgjørende straffesparket, og Sveits gikk videre etter å ha vunnet straffekonkurransen 5-4. Det var en åttendedelsfinale som snudde så fort og hadde et så overraskende utfall, at en fikk vibber til Istanbul 2005.

I 2016 kom de seg til en åttendedelsfinale, som var deres beste plassering i et EM. I VM spilte de kvartfinale i 1934, 1938 og 1954 – så det begynner å bli en stund siden.

Kveldens motstander er Spania, som trolig igjen vil starte med Thiago Alcantara på benken. Liverpools elegante midtbanespiller har kun fått 43 minutter på banen i mesterskapets fire første kamper, fordelt på to innhopp mot Sverige og Slovakia.

Måtte velge ny kaptein

Arsenals utskjelte midtbanespiller Granit Xhaka var helt fantastisk på midtbanen mot Frankrike, men snakket dessverre på seg det gule kortet og mister kveldens kamp.

Det betyr at Shaqiri får kapteinsbindet fra start. Et kapteinsbind det har vært mye dramatikk rundt etter at Stephan Lichsteiner ga seg på landslaget i 2019. Det gjorde nemlig at landslagssjef Vladimir Petkovic skulle finne en ny kaptein – og der sto det mellom lagets to mest profilerte spillere – Shaqiri og Xhaka.

På det tidspunktet var det Shaqiri av de to som hadde flest landskamper, og Liverpool-spilleren er nå nummer sju på Sveits sin toppscorerliste gjennom tidene med 25 landslagsmål. Alexander Frei er tidenes toppscorer for landet med 42.

SLO UT FAVORITTEN: Sveits har slått ut forhåndsfavoritt Frankrike.

SLO UT FAVORITTEN: Sveits har slått ut forhåndsfavoritt Frankrike.

Valget falt på Xhaka, og det gjorde at Shaqiri plutselig var ute av den sveitsiske landslagstroppen høsten 2019. Den offisielle grunnen var at 29-åringen «å konsentrere seg om trening for å spille seg inn på Liverpool». På det tidspunktet hadde han kun fått 11 minutter spilletid for førstelaget.

Mot Spania blir det tredje gang han får starte en kamp som kaptein for landslaget i karrieren.

Xhaka tilbudte å ofre seg

Da det var klart at det var Arsenal-spilleren som skulle få kapteinsbindet, og at det gjorde Shaqiri opprørt, var Xhaka klar for å gi bindet til Shaqiri dersom det var så viktig.

– Han tenkte at det beste var å ikke komme, og det har jeg akseptert. Vi snakker regelmessig med Xherdan, og tok denne avgjørelsen. Det var ikke noe poeng i at han skulle komme dersom han ikke ville gi 100 prosent, sa landslagssjef Petković i 2019.

LAGKAMERATER NÅ: Xherdan Shaqiri og Granit Xhaka spiller sammen på landslaget. Mot Spania er Xhaka suspendert.

LAGKAMERATER NÅ: Xherdan Shaqiri og Granit Xhaka spiller sammen på landslaget. Mot Spania er Xhaka suspendert.

– Spillere vet om de er klar eller ikke. Noen kommer selv om de ikke spiller så mye for klubbene, men han trodde ikke han kunne gi alt for å hjelpe laget.

Xhaka er villig til å gi fra seg kapteinsbindet, dersom det er problemet.

– Dersom kapteinsbindet virkelig er problemet, så kan vi settes oss ned sammen. Vi er voksne nok til å snakke om det, sa Xhaka den gang.

– Dersom han har et problem med det, så kan han få bindet. Det er ikke noe problem for meg, det betyr ikke noe for meg om jeg har det. Jeg vil gi alt for laget, med eller uten bindet, sa han videre.

Kom tilbake året etter

Shaqiri var borte fra landslaget i over ett år, og skulle gjøre comeback i oktober 2020. Det første som da skjedde var at han testet positivt for Covid-19. Dagen etter testet han negativt, og kunne bli med troppen for å gjøre landslagscomeback, og spille Nations League.

Så langt i EM har han to mål og én målgivende på fire kamper. Mot Frankrike ble han tatt av banen etter 73 minutter, og er ikke av de som har 120 minutter fra mandag i beina.

– Vi har vist flere ganger at vi kan mer enn å forsvare oss. Det viste vi mot Frankrike, der vi ikke bare scoret én gang, men tre ganger mot en stor motstander, sa Shaqiri da han stilte på pressekonferanse på torsdag.

– Vi ønsker å spille vårt spill, og treneren vår har forberedt oss godt for å gi 100 prosent på banen. Kan vi gi 100, eller 120 prosent, så mener jeg at at er mulig, sa Liverpool-spilleren.

Han fortalte at han var stolt over at han får muligheten til å lede landslaget.

– Jeg er stolt over at jeg får lede laget i en så viktig kamp, men kommer til å forberede meg som normalt, som om at det er en hvilken som helst kamp. Jeg endrer ikke på noe, og vil ikke gjøre det nå heller selv om jeg får bære kapteinsbindet.

Sveits - Spania spilles på Krestovskij Stadion i St. Petersburg, med avspark kl. 18.00. Kampen vises på NRK 1.