Hvor mye kan Liverpool selge for i sommer?Tryllekunstneren Michael Edwards må jobbe hardere enn noen gang

Liverpools sommersalg er i gang.

Liverpools sommersalg er såvidt i gang. Det er klart at 21 år gamle Liam Millar er solgt til sveitsiske Basel for 1,3 millioner pund, mens den polske keeperen Kamil Grabara går til FC København for 3 millioner pund. 

Drøyt 4 millioner pund er god fangst for to spillere som trolig aldri ville fått sjansen på førstelaget i Liverpool, men hvis de røde skal blande seg inn i sommerens ventede kjøpefest, må nok større summer komme inn på kontoen. Allerede er Ibrahima Konate hentet inn for om lag 36 millioner pund. Skal det komme flere, er nok Liverpool avhengig av å selge flere spillere denne sommeren. 

I denne saken tar vi en titt på hvilke spillere som kan bli solgt denne sommeren. 

Keepere

Vi nevnte at Grabara har gått til FC København. Caoimhin Kelleher og Adrian har signert nye kontrakter, og det er ventet at Alisson Becker vil gjøre det samme innen kort tid. Det betyr at Liverpool går inn i neste sesong med samme trio på førstelaget som de hadde denne sesongen. 

Da er det kun én spiller vi kan regne som tilgjengelig for salg på keeperplass, og det er Loris Karius. Tyskeren som nylig fylte 28 år har bare ett år igjen av kontrakten, og dermed er denne sommeren siste sjanse Liverpool har til å få penger for keeperen som kom til klubben for fem år siden.

– Slik det ser ut nå vil jeg være i Liverpool 12. juli. Det er fremdeles mye som skjer, og overgangsmarkedet kommer sent i gang på grunn av EM og korona. Jeg holder alle muligheter åpne, sa Karius nylig. 

Tidligere har det vært meldt om interesse fra klubber i Tyskland.

Forsvarsspillere

21 år gamle Adam Lewis er lånt ut til skotske Kilmarnock, mens Sepp van den Berg fortsetter på lån i Preston. Ibrahima Konate har kommet inn for å styrke midtforsvaret, og det kan føre til at enkelte spillere vil dra for å finne seg en ny klubb. 

Foreløpig består midtstopperstallen av Virgil van Dijk, Joel Matip, Joe Gomez, Konate, Nat Phillips, Rhys Williams og Ben Davies. 

Liverpool.no har tidligere omtalt at det er interesse fra Premier League-klubber for Nat Phillips, som nå ser ut til å falle nedover i køen. Like etter sesongslutt ble det hevdet at Davies er en mann Klopp ønsker å ha med i stallen kommende sesong. Ozan Kabak har allerede returnert til Schalke etter utlånet, mens det kan gå mot et utlån for Williams, som ikke kan forvente mye spilletid på seniorlaget neste sesong. 

Av midtstopperne kan det se ut til at det mest sannsynlige salget er Phillips, som nylig sa at han trenger å spille kamper for å utvikle seg. Liverpool skal kreve om lag 12 millioner pund for en av heltene fra forrige sesong. 

Et enda mer sannsynlig salg kan være Neco Williams, og flere seriøse medier meldte i løpet av EM at den unge høyrebacken nå ønsker å bli solgt til en klubb der han kan få fast spilletid. Liverpool vil kreve om lag 10 millioner pund for waliseren, og det skal være interesse fra flere Premier League-klubber. 

Midtbanespillere

Flere av spillerne som har vært på utlån de siste sesongene kan nå se ut til å forsvinne på permanent basis dersom det kommer solide bud fra interesserte klubber. En av dem er Marko Grujic, som nylig var klar på at han er åpen for å finne seg en ny klubb. Liverpool skal ønske seg om lag 20 millioner pund for spilleren, og Porto, som lånte serberen forrige sesong, skal være blant de som er interessert. 

KAN BLI SOLGT: Neco Williams og Harry Wilson er to av spillerne som kan forsvinne denne sommeren.

KAN BLI SOLGT: Neco Williams og Harry Wilson er to av spillerne som kan forsvinne denne sommeren.

For ikke lenge siden kom også nyheten om at Porto kikker på Harry Wilson, som tilbrakte forrige sesong på utlån hos Cardiff. Prislappen skal være på om lag 13 millioner pund. Sheyi Ojo, som også var hos Cardiff forrige sesong, er også en mann som kan bli solgt, men foreløpig har det ikke vært meldt om konkret interesse fra noen klubber. 

Xherdan Shaqiri er en spiller som trolig kan forlate klubben om han har lyst og om prisen er god nok. Som vanlig imponerte han for Sveits i mesterskap, og det kan ha ført til at interessen fra kjøpende klubber har økt. Prislapp: 13 millioner pund. 

Angrepsspillere

Nylig ble et meldt at en rekke klubber er interessert i å hente Takumi Minamino denne sommeren. Han har slitt med å spille seg inn i Jürgen Klopps lag, og klubber i Premier League og Bundesliga ønsker seg japaneren. Foreløpig tyder imidlertid ting på at Klopp ønsker å ha med seg 26-åringen videre. 

Divock Origi er en annen som har blitt linket bort til klubben, men The Athletic skrev i forrige uke at Liverpool ikke går aktivt inn for å selge belgieren. Skulle det imidlertid komme bud på 15-20 millioner pund, samtidig som Origi er interessert i å dra, kan det bli aktuelt. 

I starten av juli avslo etter sigende Liverpool et bud fra Anderlecht for Taiwo Awoniyi, som tilbrakte forrige sesong på utlån i Union Berlin. 23-åringen kommer trolig til å bli solgt i sommer, og Liverpool ønsker seg etter sigende åtte millioner pund. 

Kan bli store summer - men vanskelig marked

Blir det salg av alle disse spillerne kan Liverpool kanskje vente seg inntekter på over 100 millioner pund denne sommeren, men det er nok ikke helt realistisk. Samtidig har sportsdirektør Michael Edwards tidligere vist seg å være en tryllekunstner på overgangsmarkedet. Blant annet har det kommet inn 50 millioner pund fra Crystal Palace for Christian Benteke og Mamadou Sakho, og 40 millioner fra Bournemouth for Jordon Ibe, Dominic Solanke og Brad Smith. Forrige sesong gikk Rhian Brewster til Sheffield United for over 20 millioner pund. 

Denne sommeren kan det dog vise seg å være vanskeligere enn noen gang å bli kvitt spillere som ikke er med i førstelagsplanene.

«Det er én ting å bli kvitt disse spillerne og få bort lønnskostnadene, men i dette økonomiske klimaet, i et vanskelig overgangsmarked, gjenstår det å se hvem som vil ta dem imot», skrev Oliver Kay i The Athletic i mai.

«Å bli kvitt uønskede spillere er vanskelig selv i de beste tider. Gjennom overgangsmarkedet i fjor sommer, da Covid-19-pandemien herjet, var det et mareritt for styreledere, direktører, sportsdirektører, managere, spillere og ikke minst agenter. Denne sommeren kan se ut til å bli vel så utfordrende på mange områder», skriver Kay.

Kilder: Goal, The Athletic, Liverpool Echo