Dommerne lar seg inspirere av EM 2020 og tar grep for å gjøre VAR i Premier League bedre

Ny sesong betyr nye spillere, nye lag og også nye VAR-retningslinjer.

Dale Johnson har levert en rekke gode Twitter-tråder om sesongens VAR-forandringer. ESPN-journalisten er den som følger VAR-avgjørelser i Premier League tettest, og pleier å komme med Twitter-tråder som forklarer avgjørelsene tatt etter hver ligarunde.

Nå melder Premier Leagues dommere forandringer på hvordan de skal bruke VAR og

Offside

Mange som følger Premier League har vært fortvilet over hvordan dommerne har tatt i bruk videodømmingen, spesielt de ekstremt pirkete og rigide offside-reglene. Spillere har fått mål annullert på nesehåret, og tvilen kom aldri det angripende laget til gode. Det har blitt stilt spørsmål ved verktøyene dommerne har brukt for å tegne opp strekene.

Bruken av VAR i sommerens EM-sluttspill sto i stor kontrast til hvordan verktøyet brukes på balløya – og nå skal også engelskmennene adoptere metodene som brukes av UEFA.

Spillere vil ikke være i offside med mindre det er tydelig. Hvis linjene til det angripende laget og det forsvarende laget er nær hverandre, vil det vises én grønn linje i stedet for en blanding av rødt og blått som Premier League har jobbet med. Og hvis det er en grønn linje, er situasjonen onside – målet blir stående. Et eksempel på et mål som hadde blitt stående fra forrige sesong, er Hendersons sene scoring mot Everton i oktober 2020.

Premier League vil altså operere med en viss feilmargin. Akkurat hvor stor feilmargin det er snakk om er noe uklart, men en kilde har fortalt Johnson at det dreier seg om fem centimeter. «Det høres kanskje ikke ut som mye, men det hadde reddet 19 målsituasjoner fra forrige sesong», skriver Johnson.

Man merket nesten ikke at VAR var i aksjon under EM 2020, og en av grunnene til det var hvor kjapt avgjørelser ble tatt. Under turneringen hadde de en assistentdommer i VAR-rommet som var spesielt fokusert på offside i hver eneste kamp. Dette vil ikke Premier League ha. Avgjørelsene vil derfor ta like lang tid som forrige sesong, hvor det i gjennomsnitt tok 34 sekunder etter en VAR-gjennomgang.

En annen forskjell denne sesongen er at man ikke vil få se at linjene blir streket opp – man vil bare få se det endelige resultatet.

Johnson trekker frem et eksempel på hvordan en kamp hadde sett helt annerledes ut under denne metoden: Hadde denne metoden vært i bruk forrige sesong, hadde Virgil van Dijk vært onside i kampen mot Everton.

SKULLE SETT RØDT: Jordan Pickford var heldig som fikk bli værende på banen etter taklingen på van Dijk i oktober 2020. Liverpools forsvarskjempe måtte se resten av sesongen fra tribunen.

SKULLE SETT RØDT: Jordan Pickford var heldig som fikk bli værende på banen etter taklingen på van Dijk i oktober 2020. Liverpools forsvarskjempe måtte se resten av sesongen fra tribunen.

Det var her midtstopperen ble brutalt tatt av Jordan Pickford innenfor straffefeltet. Hadde han vært onside, ville Liverpool uten tvil blitt tildelt et straffespark og Jordan Pickford hadde fått rødt kort. 

Høyere terskel for frispark og straffer

Denne sesongen ønsker man også å legge lista litt høyere for hva som regnes som frispark og straffespark.

– La oss lage et frittflytende spill hvor terskelen er litt høyere enn den var forrige sesong, sa dommersjef Mike Riley i forbindelse med annonseringen av de nye reglene.

Dette kommer neppe til å gå helt smertefritt.

«Men i motsetning til forandringene på offside som er basert på linjene, er det vanskeligere å gjøre modifikasjoner på et subjektivt område. Å skape et samkjørt nivå på tvers av 22 dommere (og 23 VAR) kommer ikke til å være enkelt», skriver Johnson.

Dommeren skal se etter om det er kontakt, om kontakten har hatt en konsekvens, og om angriperen har brukt kontakten til å forsøke å vinne et frispark eller et straffespark. Det vil si at et angriper som kaster seg til bakken etter minimal kontakt ikke skal bli tildelt et straffespark.

– Kontakt alene er bare en del av det dommeren må se etter, dommeren må også vurdere konsekvens og motivasjon, sa Riley.

MISFORNØYD: Robertson var mildt sagt misfornøyd med dommernes avgjørelse etter situasjonen med Welbeck. Den kommende sesongen vil ikke en slik situasjon resultere i straffespark.

MISFORNØYD: Robertson var mildt sagt misfornøyd med dommernes avgjørelse etter situasjonen med Welbeck. Den kommende sesongen vil ikke en slik situasjon resultere i straffespark.

En Liverpool-relatert situasjon som hadde sett annerledes ut, er det sene straffesparket tildelt Danny Welbeck og Brighton i november 2020. Det var minimal kontakt mellom Andy Robertson og Welbecks støvler, og Welbeck kastet seg til bakken, tilsynelatende på jakt etter et straffespark. Han lykkes med søknaden, og sørkyst-laget utlignet Liverpools ledelse.

Med de nye reglene skal en slik situasjon ikke gå Welbecks vei, men det er liten tvil om at det kommer til å være gråsoner.

Bruken av sakte film har også virket misledende. Når dommeren har gått til skjermen for å se repriser av situasjonen, har de gjerne blitt vist hendelsen i sakte film, noe som ofte får det til å se verre ut enn det er. Et eksempel på en sånn situasjon er hendelsen i kampen mellom West Ham og Fulham, der Tomas Soucek ble tildelt direkte rødt kort. Det røde kortet kom først etter at dommer Mike Dean hadde blitt vist situasjonen gjentagende, i sakte film, i hele 80 sekunder.

Dette vil det nå bli en endring på. Nå vil dommeren først få se hendelsen i normal hastighet, så i sakte film, og så i normal hastighet igjen.

Handsregelen

Også hands-reglene vil forandres, etter et par forvirrende sesonger. I teorien vil vi her reise et par år tilbake i tid.

Et mål vil kun annulleres hvis det er målscoreren som er borti med hånden og scorer umiddelbart, uavhengig av om handsen er gjort med hensikt eller ei.

ANNULLERT: Callum Wilson sitt mål på tampen av kampen på Anfield mellom Liverpool og Newcastle ble annullert for hands – det ville den også blitt i kommende sesong, selv om det ikke var tilsiktet.

ANNULLERT: Callum Wilson sitt mål på tampen av kampen på Anfield mellom Liverpool og Newcastle ble annullert for hands – det ville den også blitt i kommende sesong, selv om det ikke var tilsiktet.

Hvis ballen er borti hånda eller armen på en spiller ved et uhell, og han sender ballen videre til en medspiller som så scorer, vil målet bli stående. Et eksempel på et mål fra forrige sesong som ble annullert og som ville blitt stående i kommende sesong, er Aymeric Laporte sitt mål mot Tottenham. Ballen var borti armen til Gabriel Jesus, før ballen gikk til Laporte som scoret mål. Etter at Mike Dean tok en titt på skjermen, valgte han å annullere målet. Dette skal da altså ikke skje den kommende sesongen.

Denne nye vurderingen gjelder kun når ballen er borti ved et uhell, ikke når det regnes som tilsiktet. Ifølge Johnson ville Mo Salah sitt mål mot Spurs fortsatt blitt annullert, da det ble regnet som en tilsiktet hands fra Roberto Firmino ved midtstreken i oppbyggingen til målet. At Eric Dier også handset før Firmino i den situasjonen, vil ifølge Johnson være helt irrelevant – man kan ikke gi et angripende lag et frispark gjennom VAR på denne måten.

Hvis spilleren har armen inntil kroppen sin, vil spilleren mest sannsynlig ikke bli straffet. For at det skal blåses for hands, må armen være strukket ut eller i en unaturlig posisjon som skaper en barriere. Alt avhenger av spillerens bevegelse og armens posisjon.