Timingen er riktig for den greske scouseren

Kostas Tsimikas fikk en tung start på Liverpool-karrieren. Nå ligger alt til rette for at han får muligheten.

Andy Robertson var uheldig i søndagens treningskamp mot Athletic Bilbao. Førsteomgang var nesten ferdigspilt da venstrebacken tråkket over. Skotten lå på bakken og vred seg i smerte, og måtte omsider støttes ut av banen.

Sesongstart ryker for favoritten på venstresiden, men han er forventet å være tilbake om noen uker.

Da passer det heldigvis bra at Kostas Tsimikas har hatt en glimrende sesongoppkjøring.

Overbevisende sommer

Lenge før bildene av en nedbrutt Robertson som hinket av banen rullet over tv-skjermene, hadde mange Liverpool-supportere fått øynene opp for Kostas Tsimikas.

For akkurat ett år siden, 10. august 2020, sluttet Tsimikas seg til Liverpool fra Olympiakos. Han var én av tre spillere Anfield-klubben vurderte forrige sommer. Da så Liverpool ut til å sikre seg Jamal Lewis fra Norwich (som endte opp i Newcastle), men de hadde også Tsimikas og Sergio Reguilon på lista. Klubbens speidere hadde fulgt med på han siden han var på utlån til Willem II i Nederland i 2017/18, men det var med Olympiakos i Champions League i 2019/20 at han virkelig tiltrakk seg de rødes interesse.

Liverpool betalte 11,75 millioner pund for hans tjenester og det kan endelig lønne seg.

Den unge grekeren har fått vist frem både angrepsstyrke og innleggsfot over de fem treningskampene hvor han har vært involvert. Han serverte først Mané i kampen mot Stuttgart, etter fint samspill med James Milner.

Han fortsatte finspillet i de andre kampene, og leverte en upåklagelig innsats mot Osasuna mandag kveld. De røde vant 3-1, med mål fra Minamino (dog blir japanerens scoring regnet som selvmål), og to fra Roberto Firmino. Sistnevnte fikk en pasning servert fra venstrebacken, etter fine kombinasjoner mellom Tsimikas og Minamino. 25-åringen ble også sett i munnhuggeri med Osasuna-spiss Chimy Avila, og i diskusjon med kollega Rhys Williams etter Osasuna sene redusering.

FORNØYD MÅLSCORER: Roberto Firmino var strålende fornøyd med leveransen fra Tsimikas i mandagens treningskamp mot Osasuna.

FORNØYD MÅLSCORER: Roberto Firmino var strålende fornøyd med leveransen fra Tsimikas i mandagens treningskamp mot Osasuna.

Han har fortsatt mer å gå på defensivt, men fremover i banen har han denne sommeren vist at han kan være en god erstatter og avlaster for Robertson.

Populær i troppen

Tsimikas har bosatt seg i Formby sammen med kjæresten og hunden sin – i samme liten landsby hvor blant andre Jürgen Klopp bor med sin familie og hund. De to skal ha funnet tonen tidlig på grunn av hundene. I forbindelse med signeringen, FaceTimet de to, men visstnok bare fordi Klopp ville vise frem sin firbente kompanjong, Emma (en retriever, visstnok oppkalt etter Dortmund-spiss Lothar Emmerich). På den tiden savnet Tsimikas sine hunder, som han enda ikke hadde hentet til Liverpool. De er heldigvis på plass nå.

Det er også tydelig fra sosiale medier at Tsimikas er en populær fyr innad i laget. Hvis han poster noe på Instagram, florerer det med støttende kommentarer fra lagkameratene – og mandag kveld var intet unntak. Han skal ha utviklet et godt vennskap til spesielt Mohamed Salah, men har blitt omfavnet av resten av laget.

GODE VENNER: Tsimikas og Salah skal ha funnet tonen.

GODE VENNER: Tsimikas og Salah skal ha funnet tonen.

Også røde fans blir mer og mer begeistret for ham. Supporterne har lagt merke til at grekeren bruker hashtagen #greekscouser på sine innlegg – det faller naturligvis i god jord.

Kamp mot Covid og skader – nå er sjansen her

Tsimikas måtte kjempe mot covid-19, skader og Andy Robertson om en plass på laget forrige sesong. Det ble med stusselige tre kampstarter, og syv kamper totalt. Av ligafotball ble det totalt seks minutter – Robertson startet hver eneste ligakamp for de røde i 2020/21-sesongen. Etter de voldsomme skadeproblemene på midtstopperplass, ønsket ikke Klopp å rullere på backene.

– De første seks månedene her var veldig vanskelig for meg for jeg hadde Covid, og to skader, men andre halvdel av året var veldig bra og jeg trente veldig hardt for å komme tilbake fra skadene. Nå er jeg klarere, og i god form til å gi alt for laget og hjelpe til å oppnå våre mål, sa Tsimikas til Liverpoolfc.com kort tid etter at treningsleiren i Østerrike ble sparket i gang.

Tsimikas la den gang ikke skjul på hvor vanskelig situasjon han fant seg i.

– Jeg vet at jeg må kjempe mot den beste venstrebacken i verden, sa han om Robertson.

AVLASTER: Robertson viker til fordel for Tsimikas i Premier League-kampen mot Manchester City i januar.

AVLASTER: Robertson viker til fordel for Tsimikas i Premier League-kampen mot Manchester City i januar.

– Det gir meg motivasjon til å jobbe hver dag, til å fortsette å jobbe hardt og til å fortsette å gjøre mitt beste.

– Mitt mål for den kommende sesongen er å holde meg frisk, først og fremst, og så spille flere kamper og hjelpe laget.

Muligheten ser altså ut til å by seg litt tidligere enn de fleste hadde forventet. Robertson har skadet leddbåndet i sin høyre ankel, men situasjonen skal ikke være så alvorlig som man først fryktet. Likevel betyr det at han er ute av spill til rundt den første landslagspausen. Det er altså snakk om at han kan gå glipp av tre-fire kamper. Tidligere har Klopp tydd til James Milner som vikar på venstrebacken – men det trenger han antageligvis ikke denne gangen.

Tsimikas har i det minste levert en solid søknad om jobben på venstrebacken når Liverpool sparker i gang den nye sesongen på Carrow Road lørdag.