Han har innstilling som en løve, og vet hvor målet står

Ivan Toney måtte ta ett steg tilbake før han kunne ta to steg frem.

Ivan Benjamin Elijah Toney startet karrieren hos barndomsklubben Northampton Town. Etter elleve mål på 53 kamper i League Two, og 13 mål på 60 kamper totalt for hjembyens lag, hadde han gjort seg såpass bemerket at Newcastle hentet angriperen til Tyneside. 

Toney klarte imidlertid aldri å spille seg til noen fast plass på Newcastles førstelag, og ble i tur og orden lånt ut til Barnsley, Shrewsbury Town, Scunthorpe United og Wigan Athletic. 

I august 2018 ble Toney så solgt til Peterborough United for 650 000 pund. Der begynte han virkelig å finne veien til nettmaskene. Han scoret et hat-trick i desember, og gjorde totalt 23 mål på 55 kamper i sin første sesong i klubben.

Toney startet 2019/20-sesongen med sju mål på de sju første kampene, inkludert et hat-trick i en 6-0 seier over Rochdale. Han gjorde også ni mål på de siste sju kampene før sesongen ble stoppet i mars 2020 på grunn av koronapandemien, og ble kåret til årets spiller i League One.

40 mål på 76 League One-kamper fikk den daværende Championship-klubben Brentford til å punge ut med fem millioner pund to år senere, og i tillegg la London-klubben 10 millioner pund i ulike klausuler i potten. Aldri tidligere hadde Peterborough fått mer penger for en spiller, og Brentford sørget for å få Toneys navnetrekk på en femårskontrakt. 

På det tidspunkt Brentford fikk kloa i Toney ville også Tottenham ha ham som back-up for Harry Kane.

Scoret over 30 mål i Championship

Toney scoret sitt første mål for Brentford, på straffespark, i en kamp mot Millwall den 26. september i fjor. Etter det gjorde han to mål i hver eneste en av de tre neste kampene. Totalt ble det utrolige 31 mål på 45 ligakamper i hans første og eneste sesong i Championship. Totalt gjorde han 33 mål på 52 kamper i fjor. Dermed ble han toppscorer i Championship, og sikret seg EFL Championship Golden Boot for 2020/21. Han ble også kåret til årets spiller av Brentford-supporterne.

Og nå står han allerede bokført med to mål i Premier League.

– Brentford er en veldig fin historie må jeg si. Og Ivan Toney. De fungerer som en enhet. De stoler på ham, og det viser hva du kan få ut av en spiller, sa Jürgen Klopp om Brentford-spissen under sin pressekonferanse fredag.

– Han var på markedet, og jeg er ikke sikker på hvem som var ute etter ham, men Brentford var i alle fall det. Det handler ikke om hvilke problemer du har, men hvilke løsninger du finner.

Ydmyk og rolig

Brentford-manager Thomas Frank beskriver sin spiller som en spiss som spiller med hjertet utenpå drakta.

– Han er en fantastisk fyr, for han er så ydmyk, rolig og med innstilligen til en løve, siteres Frank av Ealing Times.

– Dersom du ønsker å bli en toppspiller må du jobbe hardt, reflektere over egen innsats hele tiden, og ønske å lære. Når man har den selvtilliten som Ivan har, så kommer dette naturlig.

Brentford beviste at de har noe å gjøre i Premier League allerede i ligaåpningen, da de slo Arsenal 2-0. Seier 2-0 ble det også over Wolverhampton sist helg, før de slo Oldham hele 7-0 i ligacupen i midtuken. Lagets eneste tap kom i hjemmekampen mot Brighton den 11. september, hvor gjestene vant 1-0.