Kun tre av spillerne som startet i 2019 er fremdeles i klubben

Porto har i motsetning til Liverpool hatt mange utskiftninger siden lagene sist møttes.

Sist Liverpool møtte Porto var på Estadio do Dragao i midten av april 2019, og for andre år på rad slo Liverpool portugiserne ut av sluttspillet i Champions League. I 2019 ble det 6-1 sammenlagt etter at Jürgen Klopps lag vant 4-1 i den avgjørende bortekampen. Scoringene kom ved den berømte fronttrioen i tillegg til Virgil van Dijk - spillere som fremdeles er viktige brikker i laget og som har vært sentrale i suksessen som fulgte etter seieren over Porto. 

Hele ti av elleve Liverpool-spillere som startet kvartfinaleoppgjøret er fremdeles i klubben - kun Gini Wijnaldum har dratt. Den bakre femmeren var den samme som startet helgens kamp mot Brentford, mens Fabinho og James Milner fikk spille på midten. På topp startet Divock Origi sammen med Sadio Mané. 

Flere har gått til større klubber

For Porto er situasjonen en annen - kun tre av spillerne som startet i 2019 er fremdeles i klubben. Det er midtstopperveteran Pepe, midtbanespiller Otavio og kantspiller Jesus Corona. Førstnevnte er for øvrig usikker til tirsdagens kamp på grunn av skade - og dermed vil trolig kun to av de elleve som spilte i 2019 være aktuelle til tirsdagens kamp i gruppespillet. 

Flere av spillerne som startet kvartfinalen har gått videre til større klubber. Porto startet med følgende lag i 4-3-3 den kvelden: 

Iker Casillas - Eder Miliato, Pepe, Felipe, Alex Telles - Otavio, Danilo, Hector Herrera - Jesus Corona, Moussa Marega, Yacine Brahimi. 

I ATLETICO: Felipe og Hector Herrera spilte for Porto sist de møtte Liverpool. Nå er de hos grupperival Atletico Madrid.

I ATLETICO: Felipe og Hector Herrera spilte for Porto sist de møtte Liverpool. Nå er de hos grupperival Atletico Madrid.

Den legendariske målvakten Casillas har lagt opp, mens tre av fire i forsvarsrekken har gjort store overganger. Militao er nå fast midtstopper i Real Madrid. Felipe er hos rivalen Atletico, som også er i gruppen til Liverpool og Porto. Telles er i Manchester United. 

På midtbanen har to av tre spillere byttet klubb. Danilo spiller nå sammen med Wijnaldum i PSG, mens Herrera i likhet med Felipe spiller for Atletico Madrid. 

I angrepsrekken har også to av tre forsvunnet - kun Corona er igjen. Marega og Brahimi har imidlertid ikke gått til det man vil regne som større klubber. Førstnevnte spiller for Al Hilal i Saudi-Arabia, mens sistnevnte spiller for Al-Rayyan i Qatar.

– Identiteten har ikke endret seg

Det som er felles for begge lag er at managerne er de samme som for to og et halvt år siden. Porto-manager Sergio Conceicao snakket om de mange utskiftningene på mandagens pressekonferanse. 

– Vi har bare beholdt tre spillere siden sist, men vi må være like konkurransedyktige som Liverpool. Og Liverpools identitet har ikke endret seg siden sist. Det har ikke vår heller.

Jürgen Klopp kan også se at det er et nytt Porto han skal møte denne gangen.

– Porto har endret seg litt. De har fått inn noen spillere og noen har dratt, men det er samme manageren. Det er ikke så mye poeng i å tenke på de to forrige kampene. Vi tenker ikke på de, men på denne kampen, sier han.

Flere alternativer

Mens Porto gikk ut i 4-3-3 sist de møtte Liverpool, kan de nå variere mer i stilen. En av spillerne vi kan se er Marko Grujic, som i sommer ble solgt fra Liverpool til Porto etter å ha vært utlånt der forrige sesong. Men så langt har ikke serberen fått mye tillit hos Conceicao. 

Da portugiserne imponerte med 0-0 borte mot Atletico i første kamp, spilte de i 4-4-2 med Grujic sentralt på midtbanen. I midtforsvaret spilte Pepe og Chancel Mbemba. Sistnevnte ble utvist og Pepe er som kjent usikker grunnet skade, så det kan bli to nye spillere i den posisjonen. 

På topp spilte Toni Martinez og Mehdi Taremi, mens kantspiller Corona var flyttet ned på høyrebacken. 

I helgens generalprøve borte mot Gil Vicente spilte Porto med fem på midtbanen i en 4-5-1-formasjon. Klopp er forberedt på at motstanderen har flere måter å sette opp laget på. 

– De har andre måter å sette opp laget og systemet, og vi må forberede oss på det. De spiller vanligvis 4-4-2, men kan også spille 4-5-1. De kan bruke Corona som vingback eller venstreback, sier Klopp.

Tirsdagens kamp mellom Porto og Liverpool har avspark klokken 21.