Afrikamesterskapet brukes som grunn til å utsette kamper i Premier League

Det spørs om ikke Premier League har åpnet opp for en løsning de skulle ønsket de ikke hadde..

Det ble veldig mye støy da Liverpool fikk sin semifinale mot Arsenal utsatt i forrige uke, etter at det hadde vært et smitteutbrudd på AXA Training Centre som etter at kampen skulle blitt spilt viste seg å være «falske positive».

Mindre støy har det vært rundt Leicester City som fikk sin kamp mot Everton på tirsdag utsatt. Kampen ble utsatt allerede før Leicester møtte Watford i FA-cupen, der de stilte et sterkt lag og knuste Claudio Ranieris lag 4-1.

Leicester har, som Liverpool, flere spillere i Afrikamesterskapet. Det gjelder Daniel Amartey, Kelechi Iheanacho, Wilfred Ndidi og Nampalys Mendy. Det som har vært kontroversielt, er at Afrikamesterskapet ble brukt som en grunn til å utsette kampen mot Everton.

I pressemeldingen fra Premier League sto det: «Styret i Premier League har akseptert Leicesters forespørsel, ettersom klubben ikke har det nødvendige antall spillere tilgjengelig for kampen (13 utespillere og en målvakt) på grunn av Covid-19, skader og spillere på landslagsoppdrag i Afrikamesterskapet». 

Flere er provosert

Daily Mails fotballkommentator, Martin Samuel, var blant de som ble provosert av det.

«Vi kan med sikkerhet anta at Leicester visste hvor spillerne var fra da de kjøpte dem, og var ikke usikre på nasjonaliteten deres. Dette er menn fra Afrika, født i Afrika, som ville kunne forvente å representere landene de kom fra», skriver han. «Som at dette var uforutsette hendelser, utenfor Leicesters kontrol…l», skriver han videre. 

– Jeg håper veldig sterkt at dette ikke er tilfelle, for ellers vil jeg blir veldig, veldig sint, sa Thomas Tuchel på fredagens pressekonferanse før kampen mot City, da han fikk spørsmål om reglene, utsettelser av kampene og om faren for at noen utnytter reglene.

– Vi gjør alt vi kan for å få spilt kamper, og vi har blitt tvunget til å spille kamper vi tenkte at vi kanskje ikke burde spilt. Jeg kan bare håpe sterkt at det er de samme reglene som gjelder for alle, sier han ifølge Daily Mail

På fredagens pressekonferanse gikk Leicester-sjef Brendan Rodgers i forsvar.

– Etter regelverket, hadde vi åtte spillere. Vi brukte unge spillere i FA-cupen, men de er ikke klare til å spille på Premier League-nivå. Bare fordi du har spillere, så betyr ikke det at de er klare. Det handler om ligaens integritet, sier han ifølge Liverpool Echo

FIKK UTSETTELSE: Leicester Citys kamp mot Everton ble utsatt, og Afrikamesterskapet ble brukt som grunn.

FIKK UTSETTELSE: Leicester Citys kamp mot Everton ble utsatt, og Afrikamesterskapet ble brukt som grunn.

Etter pressekonferansen ble Leicesters kamp mot Burnley utsatt. Det var Burnley som denne gang kom med forespørselen, og denne gang ble ikke Afrikamesterskapet nevnt i pressemeldingen fra Premier League, selv om Sean Dyche må klare seg uten Maxwel Comet som representerer Elfenbenskysten.

Arsenal neste

Den siste kampen som står i fare, er derbyet i nord-London mellom Tottenham og Arsenal, etter at Arsenal har kommet med en forespørsel til Premier League. Denne skal bli behandlet på lørdag, og Tottenham skal være sinte, ifølge Daily Mail.

Arsenal-supportere var rasende da semifinalen på Emirates mellom Liverpool og Arsenal ble utsatt i forrige uke, men nå er det altså deres eget lag som har kommet med en forespørsel, og det gjelder foreløpig ikke covid.

SMITTET: Martin Ødegaard er per i dag det eneste kjente smittetilfellet i Arsenal.

SMITTET: Martin Ødegaard er per i dag det eneste kjente smittetilfellet i Arsenal.

Martin Ødegaard er det eneste kjente smittetilfellet i Arsenal, og i en pressemelding skriver de: «Vi har motvillig tatt dette steget, men vi har mange spillere som nå er utilgjengelige i stallen vår, som følge av covid, skader, og spillere som er borte med landslagene sine i Afrikamesterskapet».

Arsenal har Pierre-Emerick Aubameyang, Thomas Partey, Mohamed Elneny og Nicolas Pepe i mesterskapet i Kamerun.

Mot Liverpool måtte Cedric Soares og Bukayo Saka ut med skader, og faktisk kan det ha vært det direkte røde kortet på Granit Xhaka som gjør at han er suspendert som tippet det over til at de ikke har nok spillere tilgjengelig.

Utsatte Premier League-kamper denne sesongen

Skulle blitt spilt

Kamp

12. desember

Brighton vs Tottenham

14. desember

Brentford vs Man Utd

15. desember

Burnley vs Watford

16. desember

Leicester vs Tottenham

18. desember

Man Utd vs Brighton

18. desember

Southampton vs Brentford

18. desember

Watford vs Crystal Palace

18. desember

West Ham vs Norwich

18. desember

Aston Villa vs Burnley

19. desember

Everton vs Leicester

26. desember

Liverpool vs Leeds

26. desember

Wolves vs Watford

26. desember

Burnley vs Everton

28. desember

Leeds vs Aston Villa

28. desember

Arsenal vs Wolves

30. desember

Everton vs Newcastle

1. januar

Leicester City vs Norwich City

11. januar

Everton vs Leicester

15. januar

Burnley vs Leicester

Det kan tas med at Arsenal har lånt ut Ainsley Maitland-Niles og Folarin Balogun denne uken. Spillere med førstelagserfaring som kunne bidratt.

Hva sier reglene?

Premier League vil behandle hver enkelt forespørsel individuelt, og finne ut om det er grunnlag for å utsette kamper. Når det har vært smitteutbrudd som gjør at klubbene må stenge treningsanleggene, har det hver gang blitt utsettelse så langt. 

Det som er nytt denne uken, er at Afrikamesterskapet brukes som en grunn, og allerede har blitt godtatt som en gyldig grunn.

I reglene fra Premier League står det at kamper må utsettes dersom en klubb ikke kan stille med 13 utespillere og en målvakt fra de registrerte førstelagsspillerne, eller U21-spillerne som har erfaring fra førstelagsfotball.

Bare det at skader har blitt brukt som grunn var kontroversielt, men at et internasjonalt mesterskap alle har visst om hele tiden skal være godkjent grunn, er i alle fall kontroversielt.