Dette er Fabio Carvalho

Liverpool klarte bare nesten å sikre seg Fulham-talentet Fabio Carvalho før vinduet stengte i januar. Tenåringen har store, personlige mål.

Denne saken var først publisert da overgangsvinduet stengte i januar.

Fabio Carvalho er et av de mest ettertraktede navnene i Europa, og 19-åringen sin kontrakt med Fulham går ut denne sommeren. Derfor kom Liverpool på banen. Anfield-klubben la inn bud på tenåringen søndag, og forhandlingene fortsatte på Transfer Deadline Day. 

Dessverre ble det ingen overgang i januar, da papirarbeidet ikke kom inn i tide. Nå meldes det at han kommer til å bli Liverpool-spiller til sommeren.

Så hvem er denne tenåringen som Liverpool er på jakt etter?

– Rabona-innlegg fra hjørneflagget

Carvalho er av østtimoresisk opphav, ble født i Lisboa og startet sin karriere i Benfica, der han spilte fra han var åtte til han ble elleve år. Da flyttet familien til England. Der spilte han først for Balham FC.

– Jeg husker en turnering i Guildford, like før alle speiderne begynte å komme, fortalte en av Carvalhos første trenere, Greg Cruttwell, til The Athletic i fjor.

– Han var utpå banen og gjorde ting som rabona-innlegg fra hjørneflagget. Han var blendende, umulig å spille mot. Som et lag strålte vi virkelig i sekser-turneringene, på grunn av fotballstilen vår. Men han var helt latterlig. Han var overalt; en strålende atlet, han bare gled over gresset.

– Han kom alltid til å bli en playmaker, en dynamisk spiller. Han leverte assists og mål og påvirket hver eneste kamp.

Det ble fort snakk om gutten i Balham som hadde Ronaldinho som sitt store idol, og speidere kom fra blant annet Chelsea, Arsenal og Manchester United.

Etter tre år i Balham, fikk han spørsmål om å komme på prøvespill i Fulham. Han imponerte da han scoret to mål og leverte tre målgivende i en kamp mot Tottenham. Tottenham ledet 3-0, men Carvalho og Fulham snudde og vant 5-3. Han sluttet seg til Fulhams akademi i 2014. Der gikk han gradene gjennom akademiet.

Fabio Leandro Freitas Gouveia Carvalho

Født: 30. august 2002, Lisboa

Posisjon: Offensiv midtbane eller ving

Premier League: 4 kamper/1 mål

Championship: 18 kamper/7 mål

Han har representert England på U16- og U18-nivå, noe han kvalifiserer til med sitt dobbelt statsborgerskap som følge av å ha flyttet tidlig og bodd lenge på balløya. Han regnes som en av de mest lovende talentene i England, og Portugal har vært veldig interessert på å lokke ham tilbake for å representere hjemlandet. Hans doble statsborgerskap gjør at han regnes som «homegrown» og at han blir enda mer attraktiv for engelske klubber.

REPRESENTERER ENGLAND: 16 år gamle Carvalho for England U17 i oktober 2018.

REPRESENTERER ENGLAND: 16 år gamle Carvalho for England U17 i oktober 2018.

Som 15-åring spilte han seg inn på Fulhams U18-lag, og scoret hat-trick i hans første start da Reading U18 ble slått 4-0 i februar 2018. To år senere vant han prisen for klubbens beste unge spiller. Debuten for førstelaget kom kort tid etter at han fylte 18 år, da han fikk spille de siste 12 minuttene i en Ligacup-kamp mot Sheffield Wednesday.

– Et av få lyspunkt i Fulham

Det øverste nivået i England skremmer ikke Carvalho – i hans første fulle Premier League-kamp mot Southampton i mai i fjor, scoret han mål. Da var han 18 år.

– Carvalhos opptreden overrasket meg ikke, han er i laget fordi vi har lett etter mål, vi har lett etter noen som kan sette ballen i nettet og vi har lett en liten stund. Han kom inn i laget for å gjøre det, sa daværende manager Scott Parker etter Southampton-seieren, da Fulham allerede hadde rykket ned.

– På U23-nivå scorer han mål og han har vist på treningsfeltet at han kan gjøre det så han var i laget i dag fordi han fortjener det. Jeg er glad på hans vegne. Det er et lyspunkt i dag, og det er Fabio, så det var et stort pluss.

Det var hans andre kamp i Premier League – han spilte også 12 minutter mot Chelsea to uker tidligere. Carvalho rakk å få henholdsvis 63 minutter og 90 minutter mot Manchester United og Newcastle, før Fulham rykket ned til Championship.

– Det var få høydepunkter i Fulhams siste Premier League-sesong. Så fort nedrykket var bekreftet, kom det noen høydepunkter. En av de største lyspunktene var Fabio Carvalho, fortalte FourFourTwo-redaktør og Fulham-fan James Andrew til egen nettside.

I Championship har han etablert seg som en nøkkelspiller for Marco Silva, som nærmest har bygd laget sitt rundt tenåringen, sier Andrew. Han spilte i samtlige av de fem første kampene, og scoret tre mål, før en skade i tåa etterfulgt av korona holdt han ute av spill fra august til i slutten av oktober.

FORNØYD MANAGER: Marco Silva er strålende fornøyd med sin playmaker.

FORNØYD MANAGER: Marco Silva er strålende fornøyd med sin playmaker.

– Han er ikke den største spilleren, men han er sterk. Tradisjonelt sett er ikke en fysisk liga som Championship det beste stedet for en span, kreativ spiller å briljere i. Men Carvalho har bevist at han er mer enn klar for en kamp og ikke redd for å utfordre store, fysiske midtstoppere, sa Andrew.

– Det er ingen garantier i fotballen, men jeg tror Carvalho er god nok – og vil bli enda bedre med flere kamper og jo eldre han blir – til å klare seg på toppen av spillet.

Vil vinne Ballon d’Or

Carvalho er allsidig. Han kan brukes sentralt som offensiv midtbane, men kan også brukes på begge vingene. I Fulham spiller han bak spiss Aleksandar Mitrovic, og har scoret syv mål og notert fem målgivende pasninger på 18 ligakamper.

Fulham ligger godt an til å returnere til Premier League. The Cottagers topper Championship-tabellen med 58 poeng. Det er fem poeng foran Blackburn på andreplass, som i tillegg har én kamp mere spilt.

– Fabio er et naturtalent, og det er det første store steget mot en stor karriere og mot å komme på topp, sa Silva etter at Birmingham hadde blitt slått 6-2. Carvalho scoret to mål og leverte én målgivende pasning.

– Men Fabio har også andre ting som er veldig viktige. Han kommer inn hit hver dag og jobber hardt, han har riktig tankesett og ønsker å lære, og han er ydmyk.

Ydmyk, hardtarbeidende, og tydelig ambisiøs. I et intervju i et av Fulhams kampprogrammer forrige sesong, fortalte han om målene sine.

– Jeg vil score mål og hjelpe Fulham tilbake til Premier League. Jeg tar det steg for steg, men om noen år vil jeg kjempe for Ballon d’Or. Det er mitt personlige mål. Jeg sikter høyt. Det må man.

«Prisen er ikke i nærheten av det han er verdt»

I Liverpool vil Carvalho bli gjenforent med en tidligere lagkamerat, nemlig Harvey Elliott. Elliott ble hentet fra Fulham i 2019. De to spilte på samme aldersnivå en kort periode.

Der Liverpool-supportere kanskje kan glede seg til hva de kan se fra tenåringen til sommeren – som fyller 20 år den 30. august – er Fulham-supporterne fortvilte over å miste enda ett av sine store talenter. På supporternettsiden Fulhamish skriver Dan Cooke at «Fabio kommer til å dra, for en pris som ikke er i nærheten av det han er verdt. […] Liverpool kommer neppe til å gi seg på overgangssummen, men de vet godt at hvis de ikke sikrer en avtale for han i løpet av dagen, kan det hende at de ikke får ham i det hele tatt.»

Carvalho sin kontrakt går som sagt ut til sommeren, spilleren har gjort det klart at han ikke kommer til å forlenge med Fulham, og en annen klubb kunne derfor i teorien ha sikret seg ham gratis til sommeren.

Nå rapporteres det at Liverpool har klart å komme til enighet med Fulham om en overgangssum. Fabio Carvalho vil signere for Liverpool frem til sommeren 2027, og bli Liverpool-spiller til sommeren.