Trent og Robertson sin fantastiske ferd til hundre målgivende pasninger

Assistkongene på backene til Liverpool er på topplistene i verden, og ser bare ut til å fortsette leveransen.

Først og fremst må vi bare akseptere at det alltid vil variere litt fra kilde til kilde når det kommer til antall målgivende pasninger en fotballspiller har. For eksempel sier Transfermarkt at Trent Alexander-Arnold har 58 målgivende, mens lfchistory.net sier 57 og journalist Andrew Beasley mener tallet er 56. Når det gjelder Andy Robertson virker det å være relativt unison enighet om at tallet er 44 målgivende pasninger for Liverpool. 

Av hensyn til saken, som tross alt dreier seg om at backene nå er oppe i hundre målgivende pasninger til sammen for klubben, velger vi denne gang å stole på Beasley, som bruker å være til å stole på når det gjelder statistikk i Liverpool. Få er mer oppdatert omtrent uansett hvilke tall det gjelder. 

Fra Trents første målgivende for klubben, til Divock Origi i en ligacupkamp høsten 2016, har han sammen med Robertson altså slått ytterligere 99 målgivende pasninger. 

Helt i europatoppen

Vi kan jo begynne å se litt nærmere på Alexander-Arnold, som skaper mer enn noen annen spiller i Premier League. Denne sesongen har han ti målgivende pasninger i ligaen, mer enn noen annen spiller. Han klatret i helgen forbi Mohamed Salah. Etter to målgivende mot Arsenal i ligacupsemifinalen har han 14 totalt i alle turneringer. Nærmeste Premier League-spiller står med ti. 

Målgivende pasninger i Premier League 2021/22: 

10 - Trent Alexander-Arnold
9 - Mohamed Salah
7 - Jarrod Bowen, Paul Pogba, Gabriel Jesus
6 - Andy Robertson, Michail Antonio

– Jeg vet ikke om noen som er som Trent. En høyreback som har så mye innflytelse i avgjørende øyeblikk. Totalpakken til Trent er utrolig, sa Jürgen Klopp på fredagens pressekonferanse. 

BEST: Klopp mener Trent er verdens beste høyreback.

BEST: Klopp mener Trent er verdens beste høyreback.

Totalpakken handler om mer enn bare målgivende pasninger, selv om det er der han skinner mest. The Times skriver at Alexander-Arnold har slått 79 flere pasninger inn i motstanders 16-meter enn nestemann på listen i Premier League. Alexander-Arnold har slått 242 slike pasninger. Bruno Fernandes følger tettest med 163. Nærmeste back på lista er Joao Cancelo med 135. Tallet blir selvsagt styrket av at Alexander-Arnold tar flesteparten av Liverpools hjørnespark, men det forteller uansett litt om hvor viktig han er for de rødes offensive spill. 

At pasningene fører til sluttprodukt er det ingen tvil om. Opta skriver at Alexander-Arnold er på tredjeplass i Europas topp fem-ligaer når det kommer til målgivende pasninger de siste tre og en halv sesongene. Trent står med 42 målgivende i ligaen siden starten av 2018/19-sesongen. Kun Thomas Müller (64) og Lionel Messi (47) har flere. Andy Robertsons 36 i samme periode står heller ikke tilbake for mange. 

Verdens beste backer

Klopp har tidligere vært klar på at Alexander-Arnold er verdens beste høyreback, og torsdag bekreftet han at han mener Liverpool har verdens beste venstreback også. Robertsons ferd til 44 målgivende pasninger har vært veldig imponerende. 

– For meg er han det. En fantastisk spiller. Egenskapene kombinert med mentaliteten gjør ham til en spesiell spiller, sa Klopp på spørsmål om han ser på sin nummer 26 som verdens beste venstreback. 

– Du kan se at han er en god fotballspiller når han har ballen, men den største forbedringen siden han kom er viljen til å forsvare seg med alt han har, sa Klopp ifølge Empire of the Kop. 

Robertsons første assist for klubben kom i desember 2017, da Philippe Coutinho scoret mot Bournemouth på Anfield. Når det kommer til målgivende pasninger i Premier League, ligger han faktisk et par hakk foran sin gode venn på motsatt back - riktignok med noen kamper ekstra, ettersom han spilte et par sesonger i toppdivisjonen for Hull før han kom til Liverpool. 

Listen over forsvarsspillerne med flest målgivende pasninger i Premier League er imponerende: 

53 - Leighton Baines (420 kamper)
45 - Andy Robertson (204 kamper)
44 - Graeme Le Saux (327 kamper)
43 - Trent Alexander-Arnold (148 kamper)

Kilde: William Hill/Anfield Watch

Forbedringer

Det er passende at Klopp har snakket om begge backene sine denne uken, etter at de nådde hundre målgivende totalt for klubben torsdag kveld. Det er interessant å høre at backene har blitt jobbet mye med på treningsfeltet, og kanskje spesielt i den defensive delen av spillet. 

FORBEDRING: Andy Robertson hadde en del å jobbe med i starten av sin Liverpool-karriere.

FORBEDRING: Andy Robertson hadde en del å jobbe med i starten av sin Liverpool-karriere.

Robertson var langt fra et ferdig produkt da han kom til klubben i 2017 og måtte kjempe med Alberto Moreno om spilleti. 

– Han var et enormt talent, men det var noen utfordringer i starten. Vi var ikke helt overbevist over den defensive delen av spillet. Men han gjorde store forbedringer, og nå har han hele totalpakken, sa Klopp torsdag. 

– Det er spillere som dette som gjør at vi har oppnådd suksess tidligere. Vi har spilt mye bra fotball fordi guttene utgjør en strålende gruppe, sa Klopp.

Når det gjelder Alexander-Arnold er ankepunktet ofte at han ikke er helt til å stole på defensivt. Et misforstått synspunkt, mener manageren, som viste til at 22-åringen klarte seg bra mot Arsenals driblesterke og hurtige Gabriel Martinelli torsdag. 

– Det er ikke sånn at han leverer hver eneste dag. Det er fremdeles rom for forbedring. Det jobber vi med hele tiden. Egenskapene hans er interessante, for å si det sånn. Han har vel om lag 15 år igjen der han kan spille, skape, score, lære og forbedre seg. Men de siste fem årene har vært en bra start på en karriere, sa Klopp ifølge liverpoolfc.com.

De beste assistene

Litt av grunnen til at vi valgte Beasley som kilde var også at statistikeren har oversikten over hvem som har dratt mest nytte av backduoens kreative egenskaper. Aller flest målgivende er det Sadio Mané som har fått fra Robertson og Alexander-Arnold. Senegaleseren har 19. Bak ham følger Mohamed Salah med 17, Roberto Firmino med 13 og Diogo Jota, som allerede har fått 11 målgivende fra de to backene. 

Alexander-Arnold har assistert Robertson tre ganger, men har til gode å få gjengjeldt tjenesten til en scoring selv. 

Når vi ser listen over de som har fått én målgivende pasning fra backene, må vi nesten sette sammen noen høydepunkter over de målgivende pasningene vi kan huske best. La oss starte med en heading på The Hawthorns i mai i fjor. Vi tåler å se den noen hundre ganger til.

En annen berømt corner kom to år tidligere. Igjen var det Alexander-Arnold som stod bak. 

Vi kunne tatt med mange flere målgivende fra Trent, men velger denne fra King Power Stadium fordi det var høyrebackens og en av lagets beste kamper vi kan huske.

Når det gjelder Robertson husker vi denne fra kampen mot Manchester City godt. 

Mot Chelsea da Premier League-trofeet ble løftet, leverte han en herlig assist til Alex Oxlade-Chamberlain.

Vi tar også med en herlig assist til Daniel Sturridge mot PSG i Champions League. 

At duoen også er herlig underholdning utenfor banen, er en fin bonus. Vi tillater oss å anbefale serien Wingmen på Youtube mens vi gleder oss til hundre nye målgivende pasninger.