Derfor får Liverpool og Manchester United en tøffere jul enn Premier League-rivalene

Da TV-selskapene endelig offentliggjorde juleprogrammet i Premier League tirsdag ettermiddag, var det neppe særlig mange som var fornøyde på Anfield og Old Trafford.

Jürgen Klopp og Erik ten Hag kviet seg nok allerede til jul før TV-kampene kom tirsdag ettermiddag, men høstmørket ble om mulig enda mørkere rundt Anfield og Old Trafford etter at TV-selskapene presenterte det endelige Premier League-programmet for romjulen og nyttårshelgen.

Verdensmesterskapet i fotball sparkes som kjent i gang i Qatar den 20. november, og avsluttet med finale den 18. desember. Det fører til en enda tettere terminliste i julen enn tilfellet var i fjor. Premier League tar nå pause fra 13. november, og sparkes igang igjen seks ukere senere, med sju kamper på Boxing Day, altså 26. desember.

Liverpool spiller på Boxing Day

Liverpool er ett av lagene som skal i aksjon på Boxing Day. Og i går fant Jürgen Klopp ut at laget hans skal spille tre kamper på bare 168 timer. Det samme gjorde Erik ten Hag i Manchester United.

Dette i motsetning til det to topplagene i Premier League for øyeblikket, Arsenal og Manchester City, som begge har fått 24 timer mer på seg til å fullføre de tre kampene i juleprogrammet. Deres kamper er nemlig blitt fordelt på ni dager, mens Liverpool og United må gjøre unna sine tre kamper på åtte dager.

Ingen lag blir tvunget til å spille to ganger i løpet av 48 timer denne gangen. Liverpool møter Aston Villa på Villa Park klokken 18.30 på Boxing Day, før de er vertskap for Leicester på Anfield klokken 21.00 fire dager senere, den 30. desember. Tre dager etter det igjen reiser Liverpool til vest-London for å møte Brentford.

Manchester United har fått fri på Boxing Day i år, og starter sin andre halvdel av sesongen først 27. desember, da de er vertskap for Nottingham Forest på Old Trafford. Salford-klubben gjester så Wolverhampton på nyttårsaften, og møter deretter Bournemouth den 3. januar.

Manchester City får vente helt til 4. juledag, 28. desember, før de tar fatt på andre halvdel av sesongen, borte mot Leeds. Deretter spiller de mot Everton på nyttårsaften, og så mot Chelsea først 5. januar. 

Arsenal møter West Ham på Boxing Day, Brighton på bortebane på nyttårsaften, og så Newcastle den 3. januar.

Newcastle har på sin side samme opplegg som Arsenal, og spiller med andre ord på de eksakt samme datoene som The Gunners.

Spurs og Chelsea har et spesielt gunstig program

Tottenham får hele seks dager mellom sine to første kamper i julen. De spiller London-derby mot Brentford på Boxing-Day, og skal først nesten en uke senere i ilden igjen i hjemmekamp mot Aston Villa på årets første dag i 2023. Deretter besøker de Crystal Palace i et nytt London-derby drøye to døgn senere. 

Med andre ord blir Spurs sine kamper fordelt på hele ti dager, noe som er to dager mer enn Liverpool og Manchester United får fordele kampene på. Og på toppen av det hele får Spurs spille tidligkampen på Boxing Day.

Chelseas tre kamper blir også fordelt på ti dager. Blåtrøyene starter med hjemmekamp mot Bournemouth 3. juledag, og deretter går det fem dager til neste kamp, da de møter Nottingham Forest på City Ground på årets første dag i 2023. Deretter går det fire nye dager før de skal i aksjon mot Manchester City på Stamford Bridge torsdag 5. januar.

Et på papiret enda gunstigere program enn Spurs har, og ergo det gunstigste av alle storklubbene.

Sa sitt om Qatar-VM før sesongen startet

Et tett og tøft juleprogram er intet nytt for Klopp etter sju år i England, men tyskeren har ikke nølt med å uttrykke sin misnøye med TV-selskapene når de gang på gang har gitt laget hans et tett program i romjulen. Allerede før sesongstart uttrykte Liverpool-manageren bekymring over at juleprogrammet ville bli tøft rett etter at mange av hans spillere har kommet hjem fra Qatar-VM.

– VM betyr det samme for alle de store klubbene, og spesielt i England, for vi må spille igjen rett etter VM. Dersom spillerne dine når VM-finalen eller bronsefinalen, vil de spille ligakamp igjen bare en uke senere. Og da skal det spilles både 26. desember, 31. desember og 2. januar. Toppene i Premier League liker selvsagt dette. Vi har påpekt dette ofte nok, men ingen bryr seg om spillernes helse i slike tider. Slik er det bare, sa Klopp før sesongstart.

Nå fikk han altså kamp 30. desember isteden for nyttårsaften, uten at det gjør saken særlig mye bedre.

Premier League-programmet i jule- og nyttårshelgen

Mandag 26. desember

Brentford v Tottenham (13.30)

Crystal Palace v Fulham (16.00)

Everton v Wolverhampton Wanderers (16.00)

Leicester City v Newcastle United (16.00)

Southampton v Brighton & Hove Albion (16.00)

Aston Villa v Liverpool (18.30)

Arsenal v West Ham United (21.00)

Tirsdag 27. desember

Chelsea v Bournemouth (18.30)

Manchester United v Nottingham Forest (21,00)

Onsdag 28. desember

Leeds United v Manchester City (21.00)

Torsdag 29. desmeber

Ingen Premier League-kamper

Fredag 30. desember

West Ham United v Brentford (20.45)

Liverpool v Leicester City (21.00)

Lørdag 31. desember

Wolverhampton Wanderers v Manchester United (13.30)

Bournemouth v Crystal Palace (16.00)

Fulham v Southampton (16.00)

Manchester City v Everton (16.00)

Newcastle United v Leeds United (16.00)

Brighton & Hove Albion v Arsenal (18.30)

Søndag 1. januar

Tottenham Hotspur v Aston Villa (15.00)

Nottingham Forest v Chelsea (17.30)

Mandag 2. januar

Brentford v Liverpool (18.30)

Tirsdag 3. januar

Everton v Brighton & Hove Albion (20.45)

Leicester City v Fulham (20.45)

Arsenal v Newcastle United (21.00)

Manchester United v Bournemouth (21.00)

Onsdag 4. januar

Southampton v Nottingham Forest (20.30)

Leeds United v West Ham United (20.45)

Aston Villa v Wolverhampton Wanderers (21.00)

Crystal Palace v Tottenham Hotspur (21.00)

Torsdag 5. januar

Chelsea v Manchester City (21.00)