Dette er spissen som har fått Arsenal-fansen til å håpe igjen

Den tidligere Arsenal-spilleren Ray Parlour sammenligner Gabriel Jesus med Thierry Henry. Hvordan skal Liverpool stoppe Artetas målmaskin på søndag?

Gabriel Jesus ble hentet til Manchester City av Pep Guardiola i 2017. I løpet av fem sesonger på Etihad fikk ikke brasilianeren, som har rukket å bli 25 år, den spilletiden han håpet på. I perioder spilte han fast, og godt i den lyseblå drakten, men det ble som oftest like mange innhopp som kamper fra start. 

Det var derfor ikke spesielt overraskende at han ville prøve noe nytt denne sommeren. Hans tidligere trener på Etihad, Mikel Arteta, var også på spissjakt. Arsenal hadde akkurat gått glipp av en Champions League-plass, og Alexander Lacazette og Pierre Emerick-Aubameyang hadde forsvunnet ut dørene. Da ringte spanjolen til en gammel kjenning, nemlig Pep Guardiola i Manchester City.

Etter åtte kamper, fem mål og tre målgivende i Premier League er det få som tviler på brasilianerens kvaliteter. På søndag er det Virgil Van Dijk og co som må bryne seg på 25-åringen. Det blir ingen enkel oppgave.

FA CUPEN: Gabriel Jesus og Virgil Van Dijk møttes sist i semifinalen på Wembley. Da var det nederlenderen som trakk det lengste strået.

FA CUPEN: Gabriel Jesus og Virgil Van Dijk møttes sist i semifinalen på Wembley. Da var det nederlenderen som trakk det lengste strået.

Likte ikke rollen sin i City

I Arsenal-drakten har Gabriel Jesus blitt en umiddelbar favoritt. Han er en av de første i lagoppstillingen før hver kamp, og 25-åringen har endelig fått spille helt fremst i banen over tid. Det har bæret frukter for et Gunners-lag som øyner en tittelkamp denne sesongen.

I Manchester City ble det mye spill i en kantposisjon, og da Guardiola helt tydelig mente det var bedre å spille uten spiss enn med Jesus på banen forrige sesong rant begeret over for brasilianeren. Angrer City-treneren seg nå? Neppe, for en viss annen spiss har tatt plassen Jesus kunne hatt forrige sesong. Han forlot Etihad med 58 mål og 32 målgivende på 159 kamper.

Det er liten tvil om at spissen har det bedre i London enn i Manchester.

– I City var det annerledes (enn i Arsenal). Spissen var ikke så mye borti ballen, og det kunne man se i kampene. Og når jeg først skulle ha ballen, var det ikke jeg som skulle ha den, for Guardiola endte opp med å bruke ha en midtbanespiller i det rommet også. Ok, greit, så da bestemte jeg meg for å endre meg.

– Jeg snakket mye med Arteta om Arsenals spillestil. Han kjenner meg, jeg kjenner ham. Jeg forstod hva han ville ha fra meg. Jeg har en åpen rolle på gressmatten, og spiller fotball med et smil om munnen, sa Jesus før Tottenham-kampen forrige helg.

Sammenlignes med Premier League-legende

I Arsenal har Jesus blitt en av flere som har fått optimismen til å gå i taket på Emirates. I en trio med Bukayo Saka og landsmann Gabriel Martinelli har The Gunners scoret 20 mål. Det er bare Manchester City som har scoret flere så langt.

Det er også verdt å nevne at brasilianeren er en av Artetas mest erfarne spillere, selv om spissen bare er 25 år. I en toppet lagoppstilling er det bare Granit Xhaka (30), Thomas Parter (29) og Oleksandr Zinchenko (25) som er eldre. Det er kanskje også en grunn til å tro at det også kan bli enda bedre tider i Nord-London i årene fremover.

I fronten av den eventuelle suksessen vil Jesus en viktig bærebjelke. Hans start på Arsenal-karrieren har vært så bra at tidligere storspillere drar opp heftige sammenligninger.

– Han er den største stjernen i Arsenal. I City var han en ut-og-inn spiller, og han fikk aldri spilt fast over tid. Nå er han blitt en skikkelig spiss, som beveger seg ofte ut mot venstre. Det gjorde også en annen Arsenal-spiss, Thierry Henry. Han er en helt annen spiller selvfølgelig, men han har vært en åpenbaring siden han kom til Arsenal. Han er livlig, og det er umulig å få kontroll på ham om han får litt fart. Han er så god teknisk med ballen foran mål, sa Ray Parlour på TalkSports morgenshow fredag.

En allsidig spisstype

Et element i Gabriel Jesus sitt spill er at han er en ekstremt allsidig spisstype. 25-åringen kan spille på venstrekanten, høyrekanten, i en dyp rolle på topp eller som en måltyv på offside-linjen. Det er vanskelig å stoppe ham, og han kan score på mange forskjellige typer måter også.

Så langt denne sesongen står brasilianeren med fem mål i Premier League. To av dem har kommet fra hodet, to av dem er scoret med venstrefoten og det siste med høyrefoten. Hvordan stopper man en spiss som er så god i flere aspekter av spillet?

Det er det store spørsmål, og et av flere Jürgen Klopp har diskutert med trenerapperatet denne uken. Tyskeren slet nemlig med å holde Jesus i sjakk da han spilte for Manchester City. I løpet av tolv kamper mot Liverpool har han fem mål, og levert tre målgivende. 

Da hjelper det heller ikke at Liverpool har slitt stort med forsvarsspillet denne sesongen. Det så bra ut mot Rangers i den nye 4-4-2 formasjonen, men tørr Klopp å satse så offensivt når man har spillere som Jesus å bryne seg på? Det hadde ikke vært overraskende, men da må tyskeren ha en god plan på å stoppe brasilianeren.

Det blir vanskelig, men ingenting er umulig. Fasiten legges frem fra 17.30 på søndag, for da er det kampstart mellom Liverpool og Arsenal. Kampen sendes på V Sport Premier League.