Er tiden inne for å prøve fire på topp?

Kanskje Jürgen Klopp og hans trenerteam pønsker på en ny taktisk vri.

Det har ikke vært mulig å gjøre det veldig mange ganger denne sesongen, men underveis i enkeltkamper har vi sett at Jürgen Klopp har gått fra tre til fire angrepsspillere på banen samtidig i jakten på scoringer.

I skrivende stund er Liverpools fem angrepsspillere friske. Mohamed Salah, Darwin Nunez, Roberto Firmino, Diogo Jota og Luis Diaz kjemper om de tre plassene på topp i Liverpools formasjon.

Spørsmålet nå er om tiden er inne for å gjøre tre til fire i de rødes angrepsrekke?

Skadesituasjonen

Klopp påpekte i august at selv om det på et tidspunkt bare var fem midtbanespillere tilgjengelig, var det ikke mer enn tre av de fem angrepsspillerne som var friske heller. Det medførte at tyskeren ikke hadde så mange muligheter til å eksperimentere med laget selv om resultatene uteble.

Nå er situasjonen en annen. Spissene er spilleklare, mens det fremdeles lugger litt på midtbanen. Jordan Henderson er akkurat tilbake etter sin skade, mens det er trioen Curtis Jones, Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain fremdeles er ute.

Harvey Elliott har gjort plassen til høyre i midtbaneleddet til sin så langt denne sesongen, men som vi har sett tidligere kan det gjøre Liverpool mer sårbare for kontringer fordi dekningen for den offensive Trent Alexander-Arnold har uteblitt.

UT: Jordan Henderson og Harvey Elliott må kanskje vike for å rydde plass til fire angrepsspillere.

UT: Jordan Henderson og Harvey Elliott må kanskje vike for å rydde plass til fire angrepsspillere.

Thiago og Fabinho er selvskrevne på midtbanen, og kanskje holder det med de to på midtbanen i enkeltkamper?

Vinnermålet kom

Klopp nølte ikke med å legge om til fire på topp i den første kampen der alle fem angrepsspillerne var tilgjengelig. I bortekampen mot Everton 3. september ble Fabio Carvalho byttet ut til pause, og inn kom Firmino for å danne spisspar med Darwin Nunez.

Kampen endte 0-0, men at Liverpool skapte mye mer etter hvilen var det ingen som helst tvil om.

Mot Napoli noen dager senere var kampen avgjort til pause, og andre omgang handlet bare om å redde stumpene. Men i hjemmekampen mot Ajax ble Liverpool igjen giftigere med fire på topp i jakten på et ledermål.

Da andre omgang var halvspilt kom Firmino og Nunez inn og dannet spisspar, mens Salah og Diaz holdt bredden ute på kantene. Liverpool skapte mange sjanser før vinnermålet til slutt kom på et hjørnespark da Joel Matip stanget ballen i mål.

Har prøvd det før

Kjøpet av Diogo Jota endret dynamikken i Liverpools angrepsrekke. Han gjorde rett og slett verdens beste fronttrio om til en kvartett og tvang seg inn i Klopps lagoppstilling.

Ofte var det på bekostning av Firmino i en trio, men i 2020/21-sesongen så vi eksempler på at Klopp også forsøkte seg på 4-2-4 ved enkelte anledninger.

FUNGERTE: Diogo Jota scoret og sørget for at et poeng ble med hjem da Liverpool stilte i 4-2-4 borte mot Manchester City for to år siden.

FUNGERTE: Diogo Jota scoret og sørget for at et poeng ble med hjem da Liverpool stilte i 4-2-4 borte mot Manchester City for to år siden.

Borte mot Manchester City og hjemme mot Sheffield United og Newcastle startet Salah, Jota, Firmino og Sadio Mané sammen i angrepet.

Om det betalte seg veldig godt kan vel diskuteres. Eksperimentene ga fem poeng og bare 3-2 i målforskjell, og i ettertid er det helst for å gjøre grep underveis i kampene at Klopp har gått for en liknende variant.

Alternativene

Men nå er dynamikken i angrepet en litt annen. Nunez er enda lenger unna Firmino i sin spillestil enn det Jota er. Uruguayaneren er en klassisk nummer 9 som helst ønsker å være i eller rundt sekstenmeteren så mye som mulig. De to andre har mer å bidra med i det oppbyggende spillet.

Dermed har Liverpool gått fra å ha en falsk nier til en veldig ekte nier når Nunez starter i 4-3-3-formasjonen, og det fører selvsagt til at formasjonen og spillet blir annerledes.

Kanskje kan Nunez være enda bedre med en spiller som Firmino eller Jota rundt seg, som kan binde opp en midtstopper og rydde plass til storscoreren?

Eller blir laget enda farligere om Nunez og Salah kommer tettere sammen i tospann, slik vi så da de kombinerte og sikret et poeng i bortekampen mot Fulham i sesongåpningen?

En sesongstart under pari etterfulgt av en uforventet lang kamppause har gitt Klopp rom for å gruble. Vi ser ikke bort fra at en ny formasjon er noen han har vurdert, enten du kaller det 4-2-4 eller 4-2-3-1.