Får nesten aldri frispark: «Tallene gir ikke mening»

Det skal mye til for at Mohamed Salah får frispark av dommerne i Premier League.

– Jeg vet ikke hva Mo må gjøre for å få et frispark. Det er så mange situasjoner, sa Jürgen Klopp etter 1-0-seieren over Manchester City på søndag. 

Til tross for klare fellinger fra både Rodri og Bernardo Silva gikk Mohamed Salah av banen uten å ha fått et eneste frispark av dommer Anthony Taylor. 

Dessverre er det ikke slik at det bare er Taylor, bare er mot Manchester City eller bare i enkeltkamper at Salah får lite medhold hos Premier League-dommerne når han går i bakken. Slik har det vært helt siden han ble hentet til Liverpool for litt over fem år siden. 

Tallenes tale er ganske utrolig, og viser at egypteren er ekstremt langt unna mange andre angrepsspillere i ligaen når det kommer til antall frispark han får av dommerne. Denne sesongen har faktisk Salah fått flere frispark mot seg enn han har fått for, og da han fikk sitt ene frispark mot West Ham på onsdag, var det første gang på over 430 minutter med ligafotball at det skjedde. 

Har gått nedover

FBref.com har en fantastisk statistikkdatabase - blant annet har de full oversikt over hvor mange frispark hver spiller får, og hvor mange frispark hver spiller lager. 

Slik ser tallene ut for Mohamed Salah: 

Miscellaneous Stats Table
SesongTurnering Kamper spiltFrispark mot Frispark forStraffespark vunnet
2017-20181. Premier League32.314401
2018-20191. Premier League36.125415
2019-20201. Premier League32.018241
2020-20211. Premier League34.223322
2021-20221. Premier League30.713302
2022-20231. Premier League9.7860
Provided by FBref.com: View Original Table
Generated 10/20/2022.

Vi ser altså at han har gått fra å få 40 og 41 frispark i sine to første sesonger i Liverpool, til å være nede i 32 og 30 de to seneste sesongene. I gullsesongen 2019/20 fikk han bare 24 frispark. 

Denne sesongen har imidlertid vært enda verre. Egypteren har bare fått seks frispark på sine ti kamper - 0,62 frispark per 90 minutter spilt - ned fra 0,98 forrige sesong og 1,55 i sin første sesong i Liverpool. 

Kanskje ikke så rart når vi ser hva som ble oversett av dommeren i kampen mot Manchester City. Men det er ikke bare Anthony Taylor eller Premier League-dommerne som gir Salah tøff behandling. I sin siste sesong i Roma lå han også underkant av ett frispark per kamp, og i Champions League har det vært større variasjoner. 

Til sammenlikning har Luis Diaz på motsatt kant fått 22 frispark denne sesongen, nesten fire ganger så mange som Salah på færre kamper, og et snitt på 3,24 per 90 minutter. Kanskje colombianeren har enda bedre dribleferdigheter enn Salah, men også Jota får flere frispark enn Liverpools nummer elleve. Til tross for at han bare har spilt litt over to hele kamper til sammen, har Jota fått like mange frispark som Salah denne sesongen. Forrige sesong fikk portugiseren også flere frispark enn Salah til tross for å ha spilt færre minutter.

En av driblekongene i Premier League er Wilfried Zaha. Han har fått 31 frispark denne sesongen, 25 mer enn Salah. Forrige sesong fikk ivorianeren 124 frispark - nesten hundre mer enn Salah. 

De andre ligger langt høyere

De to Premier League-dommerne som var minst glad i å gi Mohamed Salah frispark, Kevin Friend og Jon Moss, har nå lagt opp. De andre som ligger under snittet er Chris Kavanagh, Martin Atkinson, Anthony Taylor og Andre Marriner, viser tall lagt ut på Twitter av statistikeren Andrew Beasley. 

Det er Craig Pawson som er mest glad i å gi Salah frispark, med et snitt 1,23 per 90 minutter han dømmer egypteren. Michael Oliver, Paul Tierney og Stuart Attwell ligger også litt over snittet på 0,99 frispark per ligakamp som Liverpool-spiller.

Men selv om Pawson og co er litt snillere enn resten, er det likevel langt unna hva mange andre angrepsspillere ligger på. 

The Tomkins Times gikk dypt i materien da de omtalte temaet i vår. Der kan du se de utrolige tallene som ikke gir helt mening, all den tid Salah er og lenge har vært blant de som har ballen mest inne på motstanders tredjedel i Europa. For øvrig hevder Tomkins å sitte på statistikker som viser at antall straffespark Liverpool får henger veldig sammen med hvor mange engelske spillere de har i laget. Det får bli en annen artikkel. 

På en av grafene vi kan se i Tomkins-saken er ikke Salah å se. Grunnen er at han får så mange færre frispark enn andre spillere i posisjonen. For eksempel fikk Jack Grealish flere frispark i 2019/20-sesongen enn det Salah har fått i hele sin Liverpool-karriere.

«Men hvorfor har han blitt så røft behandlet av dommerne etter debutsesongen for de røde? Føler de at han må jekkes ned et hakk eller to? Har dommerne blitt lurt av antakelsen om at han er en filmer til tross for at han har fått færre gule kort for filming på fem sesonger enn det Everton fikk i 4-1-tapet mot Liverpool på Goodison Park i desember?», skriver Beasley i en artikkel i Liverpool Echo.

«Salah har dominert forsvarsspillere i verdens beste liga i et halvt tiår, men bare blitt belønnet med et gjennomsnitt på ett frispark per kamp. Tallene gir ikke mening, uansett hvordan du ser på dem». 

Klopp i vantro

Søndag var ikke første gang Klopp fikk frem hvor forbauset han er over den utrolige frisparkstatistikken. 

– Det er helt hvilt hvor få frispark han får. Han er stadig i dueller med forsvarsspillere og blir tatt hele tiden, men må bare komme seg opp igjen. Sammenliknet med andre spillere i toppklubber er Salah den som får færrest frispark. Du må spørre dommerne, for jeg vet ikke. Vi synes han blir felt hele tiden, og de som anklager han for å være en filmer burde skamme seg, sa Klopp i mars ifølge The Guardian

– Vi får ikke i nærheten av det antallet frispark vi burde ha. Dere må spørre noen andre hvordan det er mulig, for Salah er en spiller som har ballen rundt sekstenmeteren hele tiden, men aldri får frispark. Hvordan kan det være slik? Det er ikke mulig, sa Klopp.

Statistikkene i artikkelen er hentet inn før lørdagens kamp mot Nottingham Forest og helgens serierunde.