Hva må til for at Liverpool skal klare å kvalifisere seg til Champions League?

Ligamesterskapet kan Liverpool se langt etter, men er deres beste sjanse til å kvalifisere seg til Champions League neste sesong å vinne årets turnering?

Niendeplass på tabellen etter 16 poeng på tolv serierunder var ikke akkurat hva Liverpool-fansen så for seg foran sesongen. Det er hele 15 poeng opp til ligaleder Arsenal, og avstanden ned til lagene under streken er mindre enn avstanden opp til en topp fire-plass som gir innpass i Champions League neste sesong. Opp til Newcastle på den viktige fjerdeplassen er det nå åtte poeng.

Er Champions League-toget i ferd med å gå fra perrongen for Liverpool?

– Vi klarer ikke å kvalifisere oss til Champions League dersom vi er så ustabile som vi er nå, innrømmet Jürgen Klopp på pressekonferansen etter 2-1-tapet for Leeds på Anfield.

Enklere å vinne årets Champions League enn å ta fjerdeplassen?

Paul Gorst i Liverpool Echo mente etter kampen at Liverpools beste sjanse til å spille Champions League neste sesong er gjennom å vinne årets turnering, samtidig som han meldte at det vil sende Anfield-klubben mange år tilbake dersom de ikke kvalifiserer seg til Europas gjeveste klubbturnering.

Da er det greit å minne om at ingen Liverpool-manager har tatt klubben videre fra gruppespillet i Champions League seks år på rad tidligere, slik Klopp har gjort denne sesongen.

Men også James Pearce i Athletic mener at det nå er overhengende fare for at Liverpool går glipp av Champions League-spill neste sesong. 

Å kvalifisere seg til Champions League er hovedmålsettingen til Anfield-klubben foran hver eneste sesong. Fenway Sports Group og Jürgen Klopp har alltid understreket hvor viktig dette er for klubben. Det er pengene fra Champions League som har hjulpet Klopp å sette samme laget som vant Premier League og Champions League, og som har ført til at Liverpool kan betale lønningene som kreves for å henge med i pengekarusellen som heter Premier League.

Foran Klopps første hele sesongen i Liverpool hadde klubben bare en topp fire-plassering i Premier League på de siste sju sesongene. Siden har de vært inne blant det gode selskap i Europa. De seks siste sesongene har gitt fjerdeplass, fjerdeplass, andreplass, førsteplass, tredjeplass og andreplass i Premier League.

Dette har gitt finansiell stabilitet i en klubb som eierne legger opp til at skal være selvfinansierende.

Tjente over 100 millioner pund på Champions League forrige sesong

Forrige sesong, da Liverpool tok seg helt til Champions League-finalen i Paris, kunne klubben innkassere 100 millioner pund for dette. Nå står disse inntektene i fare, da Liverpool har falt som en stein de siste tre månedene.

Liverpool har bare tatt 16 poeng av 36 mulige så langt denne sesongen. Det samme antall poeng som etter tolv kamper under Roy Hodgons forferdelige regjeringstid i 2010/11-sesongen. For å sette dette i perspektiv så avga Liverpool bare 22 poeng hele forrige sesong. Etter tolv kamper har de altså avgitt hele 20 poeng denne sesongen. 

For to sesonger siden berget Klopp Champions League-kvalifisering med et nødskrik, blant annet takket være en susende overtidsheading av målvakt Alisson Becker, i en sesong der skadene truet med å sende de røde ut av det gode selskap.

Denne sesongen truer skader nok en gang med å sende Liverpool ut av det gode selskap. Kan Klopp gjøre et lignende comeback som da hans lag gjorde en kjempeinnspurt i ligaen for to sesonger siden?

Da avsluttet Liverpool med å vinne åtte av sine ti siste kamper, og spille uavgjort i de to andre. Etter 28 ligakamper lå da Liverpool på åttendeplass på tabellen med 43 poeng. Det var sju poeng opp til Chelsea på fjerdeplass. 

Må ha et sted mellom 66 og 76 poeng

I de seks siste sesongene, hvor Klopp har ledet Liverpool til Champions League i samtlige, har laget som har endt på fjerdeplass tatt henholdsvis 76 (Liverpool), 75 (Liverpool), 71 (Tottenham), 66 (Chelsea), 67 (Chelsea) og 71 (Tottenham) poeng.

For å komme opp i 66 poeng denne sesongen må Liverpool plukke 50 poeng på de 26 siste kampene. Det gir et poengsnitt på nesten to poeng per kamp (1,92). Det betyr igjen at Liverpool maksimalt kan avgi 28 poeng på sine 26 siste kamper. De har nå altså avgitt 20 poeng på de første 12 kampene.

Kreves det det ti poeng mer, 76 poeng, for å kapre fjerdeplassen, blir oppgaven straks noe vanskeligere. Da kan ikke Liverpool avgi mer enn 18 poeng på sine 26 gjenværende kamper. Altså maksimalt seks tap til, om det skal omregnes i tap.

Vanskelig ja, men ikke umulig. Uansett krever det en markant bedring av lagets form.