Bjørnebye til liverpool.no: – Som opplevelse er det helt på høyde med alle finaler

Stig Inge Bjørnebye var første nordmann til å vinne ligacupen da han løftet trofeet sammen med Liverpool i 1995.

Etter det vi kjenner til er Stig Inge Bjørnebye den første nordmannen som har vunnet ligacupen i England. Det skjedde etter finalen mot Bolton i 1995, da Liverpool vant 2-1 etter to scoringer av Steve McManaman. Og et stolpeskudd av Liverpools venstreback Bjørnebye. 

– Jeg husker ikke så mye fra fotballkamper som ble spilt for 27 år siden. Men jeg erindrer at vi var best og fortjente å vinne. Og så husker jeg at jeg skjøt i stanga. Det ble kommentert av spillerne etterpå. Vi hadde allsanger på banketten, og den ene handlet om meg som skjøt i stanga på Wembley. Selvsagt bare flåseri, men vi feiret dette. Det var en stor opplevelse, sier Bjørnebye til liverpool.no.

Foran 75.000 tilskuere på gamle Wembley kunne Liverpool feire seieren denne aprildagen i 1995. Søndag har de mulighet til å vinne cupen for niende gang og dermed trone alene på toppen på listen over turneringens vinnere. 

Stor dag på Wembley

– Hvor høyt rangerer du dette trofeet? 

– Alle titler henger høyt som enkeltopplevelser. Jeg spilte to ligacupfinaler i England og én i Norge. Alle var store opplevelser, og at alle tre endte med seier hjelper jo også, sier Bjørnebye. 

SUKSESSHISTORIE: Stig Inge Bjørnebye spilte åtte år i Liverpool.

SUKSESSHISTORIE: Stig Inge Bjørnebye spilte åtte år i Liverpool.

27 år etter at han selv vant turneringen, tror han statusen til ligacupen kan ha falt noe hos både klubber og supportere. Men for både spillere og supportere har ikke turnering mye å si når man spiller foran et fullsatt Wembley. 

– FA-cupen er regnet som størst, men som opplevelse er ligacupen helt på høyde med alle andre finaler. Det er fulle stadioner og akkurat samme rutiner. Vi spilte på gamle, ærverdige Wembley, og når du først er der er det samme uansett hvilken turnering som spilles, sier han. 

Tre år var gått siden forrige trofé, FA-cupen i 1992, da Bjørnebye og co slo Bolton 2-1 på Wembley, og for supporterne var det godt å kunne juble for en stor triumf igjen. 

– Supportere vil ha titler. De fyller stadioner og skaper stort engasjement når det er cupfinale. Det ser vi også i Norge - det er ikke mange som bryr seg frem til semifinalene. Cupfinale er noe spesielt, også i England. Det er en opplevelse for supportere og spillere, og dette var noe vi absolutt hadde lyst til å ta med hjem, sier han.  

Foreldrene på besøk

Stolpeskuddet er noe av det Bjørnebye husker fra kampen, men det er vel så mye rammene rundt finalen som dukker opp når han skal mimre tilbake til den store dagen. 

– Det jeg husker aller best var at jeg fikk av besøk av foreldrene mine fra Elverum hele helgen. Jeg hadde lagd et opplegg for dem - en langhelg i London som toppet seg cupfinalen, der jeg inviterte dem ned i spillerslusen etter kampen og tok med pokalen ut fra garderoben. Så fikk vi tatt bilder sammen, sier han. 

Den trofaste venstrebacken med 184 kamper i rødt husker godt hvor spesielt det var å være på gamle Wembley. 

– Det var monumentale forhold der. Man kjørte bussen inn i stadion og rett inn i garderobene. Gamle Wembley var spesiell, og å spille der for fullsatt stadion ar selvfølgelig en opplevelse som var viktig å ha med seg. 

– Jeg har ikke vært tilhenger av å fremheve enkeltkamper eller -opplevelser, for hele karrieren og totalen har vært det viktigste for meg. Men det at foreldrene mine var til stede var en stor opplevelse, sier Bjørnebye. 

Bjørnebye fikset ikke bare billetter til foreldrene - det var mange andre nordmenn, medlemmer av Liverpools norske supporterklubb, som fikk seg en billett. 

– Vi fikk tilgang til veldig mye billetter som spillere, så brorparten av mine billetter gikk til norske supportere for veiledende pris, sier han. 

Godt forhold til klubben

Bjørnebye hadde en flott karriere i England fra 1992 til 2003, der de tre siste sesongene ble tilbrakt i Blackburn. I tillegg var han en viktig del av det norske landslaget, og spilte 76 kamper i det som var storhetstiden til våre beste menn. 

SPORTSDIREKTØR: Stig Inge Bjørnebye er i dag sportsdirektør i AGF Aarhus.

SPORTSDIREKTØR: Stig Inge Bjørnebye er i dag sportsdirektør i AGF Aarhus.

Etter karrieren var hedmarkingen assistenttrener på landslaget og hovedtrener i Start før han gikk over til en rolle som sportsdirektør. Det var han i Rosenborg fra 2015 til 2019, før et nytt utenlandsopphold ble startet i fjor vår da han ble sportsdirektør i AGF Aarhus i Danmark. Nylig fikk de mye oppmerksomhet da de hentet tidligere Arsenal-profil Jack Wilshere til klubben. 

– Det har vært et interessant første år, der vi måtte gjøre store endringer på kort tid. Elleve spillere var på vei ut da jeg kom, og vi måtte hente inn ti nye. Det tar tid å sette et lag, så det ble tre poeng på de første sju kampene. Men de siste elleve kampene er vi nummer to på formtabellen, sier Bjørnebye. 

Han har fremdeles mye kontakt med gamle venner i Liverpool og følger godt med på klubben. 

– Jeg følger med på absolutt alt jeg kan. Noen kamper går jeg glipp av på grunn av andre ting. Jeg har mye kontakt med klubben og er over når jeg kan. Vi har også samtaler i forbindelse med jobben jeg har nå. Det hadde vi også da jeg var i Rosenborg, sier Bjørnebye. 

Han husker tilbake til tiden i England som en veldig fin periode i livet. 

– Ikke bare som fotballspiller, men tiden der var fantastisk, hvor jeg fikk mange gode venner. Det er alltid hyggelig å komme tilbake og besøke venner, og jeg blir veldig godt mottatt i klubben, sier Bjørnebye. 

Søndag kan han få muligheten til å se gamleklubben løfte nok et trofé i ligacupen - denne gang på nye Wembley - 27 år etter at han selv fikk oppleve det. 

Ligacupfinalen mellom Liverpool og Chelsea spilles søndag kl. 17.30, og vises på V4 og Viaplay.