Ekspertene forklarer hvorfor Liverpool ikke har vunnet noen av de tre siste kampene mot Brighton

Liverpool har bare tatt to poeng på de tre siste kampene mot Brighton, men hva er grunnen til at Graham Potter har et så godt tak på Jürgen Klopp? Et knippe fotballeksperter har gitt Liverpool.no sin forklaring på dette.

Da Brighton gjestet Anfield i slutten av oktober så det lenge ut som Liverpool skulle ta en etterlengtet seier mot laget fra sydkysten. Liverpool ledet 2-0 før 25 minutter var passert, etter tidlige scoringer av Jordan Henderson og Sadio Mané, men Enock Mwepu reduserte fire minutter før pause, og midtveis i annen omgang utlignet Leandro Trossard. Liverpool klarte ikke å komme tilbake og avgøre kampen, og måtte nøye seg med poengdeling.

Da Brighton gjestet Anfield i februar i fjor, gikk det slett ikke bedre. Liverpool tapte kampen 1-0, etter en scoring av Steven Alzate ni minutter ut i annen omgang.

Heller ikke sist Liverpool besøkte Amex Stadium, klarte de røde å få med seg alle poengene. I slutten av november 2020 endte nemlig kampen 1-1. Diogo Jota ga Liverpool ledelsen etter en times spill, men Pascal Gross utlignet på et omdiskutert straffespark tre minutter på overtid.

Gode i pasningsspillet

Hva er så grunnen til at Graham Potters Brighton tilsynelatende har et så godt tak på Jürgen Klopps mannskap? Liverpool har stilt spørsmålet til fotballekspertene Simen Stamsø Møller, Lars Tjernås og Erik Thorstvedt.

– At Brighton matchet et Liverpool i forsvarskrise forrige sesong var ikke merkelig i det hele tatt. Poenget på Anfield i høst var mer imponernede, mener Stamsø Møller.

– Brighton er blant de aller beste i Premier League til å holde ballen i laget, og kombinere seg fremover på banen. Når Liverpool scorer et par mål, føler seg trygge og skrur ned intensiteten et par hakk, er Brighton en skummel motstander, slår han fast.

– Dersom Liverpool er påskrudd, slik de ser ut for tiden, er Brighton med sin ambisiøse spilloestil en fin motstander. Da kan det bli gunstige brudd og mye rom å kose seg i, spår TV 2-eksperten om lørdagens kamp.

Lars Tjærnås befinner seg i Bodø for å kommentere Bodø/Glimt når Liverpool.no kontakter ham. Han tror det er tilfeldig at Brighton har fått så gode resultater mot Liverpool i de tre siste kampene.

– Over tre kamper kan det være tilfeldig. Slik jeg husker kampene har Liverpool skapt nok sjanser til å vinne, men Brighton har en smart manager som har skapt en god struktur, som det er vanskelig å bryte ned, sier han. 

Også den gamle keeperkjempen Erik Thorstvedt mener det kan være tilfeldigheter som spiller inn.

– Tre kamper er jo et lite utvalg kamper. Men jeg har registrert at Brighton er så gode i pasningsspillet at Liverpool ikke greier å overmanne dem med presspillet sitt, slik de gjør med mange andre lag.

– Brighton beholder roen, og har nesten alltid mye ball, uansett motstander. Men ikke bare holder Brighton roen, selv mot Liverpool greier de å finne pasningsvinkler som gjør at de skjærer seg inn mellom linjene, og finner de små rommene som mange andre lag ikke greier å finne. 

Svak form

Den tidligere landslagskeeperen påpeker imidlertid at Brighton har vist svært svak form i det siste. De har tapt de fire siste kampene i tur og orden for Manchester United (2-0), Burnley (3-0), Aston Villa (2-0) og Newcastle (2-1).

Før dette vant de 2-0 over Watford, men før den seieren igjen spilte de uavgjort i tre kamper på rad, mot Crystal Palace, Chelsea og Leicester. Alle disse tre kampene endte 1-1.

– Det kan være frustrerende å spille mot Brighton. De er ikke et topplag, men det kjennes sannsynligvis slik ut når du som motstander løper rundt utpå der. Men nå har de fire tap på rad, med ett scoret mål, så vi får se hvordan dette går, sier Thorstvedt.

Liverpools visitt til Amex Stadium er den første kampen i helgens serierunde. Tittelrival Manchester City avslutter rundten med bortekamp mot Crystal Palace mandag kveld.

Brighton ligger på 13. plass på tabellen, men har slitt med hjemmeformen denne sesongen, og er nede på 16. plass på hjemmetabellen, med 3 seiere, 5 uavgjortkamper og 5 tap. 10 scorede mål og 16 innsluppne gir en negativ målforskjell på seks mål hjemme på Amex.

Brighton - Liverpool spilles lørdag klokken 13.30, og blir vist direkte på TV 2 Sport Premium