Slik vant Liverpool den psykologiske kampen i straffesparkkonkurransen

Norsk straffeekspert har analysert søndagens straffesparkkonkurranse. Liverpool gjorde flere ting riktig på vei til triumfen.

Etter at det hadde gått 120 minutter på Wembley søndag kveld sto det - utrolig nok - fortsatt 0-0, og det hele måtte avgjøres på straffekonkurranse.

Ironisk nok etter den målløse kampen visste samtlige av utespillerne på begge lag tydelig hvor målet sto, og det var til slutt målvaktene som ble utslagsgivende.

Den tidligere spissen Caoimhin Kelleher satte sitt forsøk fra krittmerket sikkert i mål, mens Kepa dundret sitt forsøk himmelhøyt over.

Norske Geir Jordet, som av flere regnes som verdens største straffeekspert, har forklart noen av grepene som ble gjort.

Forsvarer Tuchels avgjørelse

Nordmannen forsvarer Chelsea-sjef Thomas Tuchels avgjørelse om å sette innpå Kepa, selv om det ble utslagsgivende til slutt.

«Tuchels avgjørelse om å bytte målvakt var rimelig. De har gjort det med suksess tidligere (med Kepa). Han har vært med i deres tre siste seire i straffekonkurranser og han har bedre tall enn Mendy», skriver han på sin Twitter.

Bare 71% av straffene mot Kepa har blitt satt i mål, mot Mendys 94%.

Jordet viser også til tall som viser hvorfor det er så sjeldent at målvaktene må ta straffespark.

«Når en straffekonkurranse går langt, må alle straffene fra nummer fem og videre settes i mål. I forskningen vår har vi funnet at bare om lag 60% av disse straffene scores på»

Både Chelsea og Liverpool scoret på seks slike straffer før det var målvaktenes tur.

Hysjing vs feiring

Mens Chelseas spillere var mest opptatt av å hysje på Liverpools supportere feiret de aller fleste Liverpool-spillerne eksentrisk foran egne supportere. Det er et viktig element ifølge eksperten.

«Fansen bak mål kan hjelpe dersom man ikke lar det bli ekstra press, men at man tar det positive fra det. Fem Liverpool-spillere feiret målene sine intenst, mot null Chelsea-spillere. Å feire scoringer øker sannsynligheten for seier»

HYSJET: Liverpool-fansen kom inn i hodet til flere av Chelseas spillere.

HYSJET: Liverpool-fansen kom inn i hodet til flere av Chelseas spillere.

Mislykket utpsyking

I motsetning til Kelleher prøvde Kepa aktivt å psyke ut Liverpools straffetakere. Det fungerte dårlig.

«Kepa var sen til målet sitt, hadde noen håndbevegelser og valgte en skjev utgangsposisjon til van Dijks straffespark. Det er mange målvakter som gjør mye mer» 

«Med unntak av VVD-posisjonen var Kepa forutsigbar og lett å takle for skytterne»

Fotballskribent James Nalton påpeker at Kelleher også spilte en rolle i at Liverpools straffetakere ikke ble psyket ut.

«En enkel ting Liverpool gjorde for å stoppe Kepa fra å psyke ut spillerne var at Kelleher tok ballen etter Chelseas straffespark og rullet den ut til lagkameratene. Dette minket muligheten for å bryte inn»

Liverpools spillere var også nøye med å vente til Kepa var blitt geleidet til streken før de gikk frem til straffemerket.

På sitt eget straffespark gjorde også spanjolen en stor feil. Statistikken viser at jo raskere man tar straffesparket etter dommerens signal jo større sannsynlighet er det for å bomme, og Kepa var den raskeste av alle.

Det skal sies at James Milner og Virgil van Dijk også var kjappe med sine forsøk etter dommerens signal, men begge de to ble satt sikkert i mål.

Vitenskapelig hjelp

At Liverpools spillere klarte å holde fokuset på tross av Kepas forsøk på å psyke dem ut skal nok ekspertene på nevrovitenskap som har arbeidet med spillerne ha sin del av æren for. Det tyske selskapet, ledet av tyskerne Niklas Hausler og Patrick Hantschke, har arbeidet med Klopps menn siden sommeren og spesialiserer seg på å få spillere «i sonen». 

– Vi arbeidet med neuro11 i pre-season. Dere skulle ha sett spillerne da. De har trent på dødballer med spillerne de siste ukene og hver spiller har hatt en skikkelig psykologisk gjennomgang av straffer, frispark og hjørnespark. 

– Fra spiller nummer syv og utover hadde vi ikke en liste av straffeskytterne. All honnør til spillerne og til neuro11 - de har gjort en fantastisk jobb med spillerne, sa Klopp til Liverpools hjemmeside, gjengitt av The Times

I en tweet fra Neuro11 kan man se Hausler og Hantschke feire triumfen de var del av. 

Liverpool ser nok en gang ut til å ha funnet den neste måten de skal være bedre enn konkurrentene sine, og nå har det allerede gitt avkastning i form av ett trofe. 

For nervenes skyld håper vi Klopps menn unngår flere straffekonkurranser, men om de står i samme situasjon igjen i Champions League eller FA-cupen er de rødkledde godt forspent.