Flere spillere har spilt for både Liverpool og Benfica – med variert suksess

Fem spillere har spilt for både Liverpool og Benfica. Overgangene har stort sett handlet om krangling og skuffelser, og de fleste kan takke Graeme Souness.

Liverpool var nok godt fornøyd med at det var «Benfica» det sto på lappen som ble trukket ut av bollen i Nyon 18. mars. Lisboa-laget ligger på en 26. plass på UEFAs klubbrangering – 23 plasser bak de rødkledde.

Liverpool er ikke helt fremmede for portugiserne. Lagene har møttes i ti offisielle kamper – Liverpool har vunnet seks, Benfica fire.

Det finnes også en liten liste med såkalte «double agents» – spillere som har spilt for begge klubber. Den lista hadde vært betraktelig mye kortere, hadde det ikke vært for Graeme Souness.

Michael Thomas

At Michael Thomas skulle bli en Liverpoolhelt noen år senere, var det neppe mange på Anfield som trodde den 26. mai 1989.

Liverpool hadde hatt en tre uker lang pause fra fotballen etter Hillsborough-tragedien den 15. april 1989, og i løpet av pausen hadde Arsenal gått forbi dem på toppen av tabellen. En herlig kamp om tittelen utspilte seg mellom de to lagene. Etter en målløs kamp på Goodison Park i den første kampen etter pausen, vant Liverpool fire kamper på rad. Det hele skulle avgjøres på sesongens siste dag, så sent som 26. mai, da nettopp Liverpool og Arsenal møttes på Anfield. Liverpool hadde best utgangspunkt. De hadde råd til et tap – men de kunne bare tape med ett mål. Arsenal tok ledelsen i starten av andre omgang, men klokken tikket og gikk. Nervøse supportere på Anfield-tribunene ble mer og mer trygge på at dette skulle gå veien – at Liverpool skulle vinne ligatittelen igjen. Da det gjensto noen få sekunder av overtiden fikk Arsenal tid til et siste angrep – og Michael Thomas skjøt ballen forbi Bruce Grobbelaar og i mål.

To og et halvt år senere signerte Thomas for Liverpool. Det var Graeme Souness som hentet han til Merseyside. Skotten likte at han var en atletisk spiller, og han var allsidig og kunne spille både høyreback, midtstopper og på midtbanen. Thomas fant seg fort til rette, og skrev seg inn i Liverpools historie ved å score ett av målene mot Sunderland i FA-cupfinalen i 1992 – bare et halvt år etter at han ble Liverpoolspiller. Det var ikke bare et mål – det var et nydelig mål.

MÅLSCORERNE: Ian Rush og Michael Thomas feirer  triumfen i FA-cupen i 1992 etter at begge scoret mot Sunderland.

MÅLSCORERNE: Ian Rush og Michael Thomas feirer triumfen i FA-cupen i 1992 etter at begge scoret mot Sunderland.

BENFICA-SPILLER: I 1998 slo Graeme Souness på tråden og hentet Thomas for andre gang, denne gang til Benfica.

BENFICA-SPILLER: I 1998 slo Graeme Souness på tråden og hentet Thomas for andre gang, denne gang til Benfica.

Thomas pådro seg en akillesskade og var ute av spill i halvannen sesong, før han var tilbake igjen under Roy Evans.

Souness, som hadde hentet Thomas fra Highbury til Anfield, fikk managerjobben i Benfica i november 1997. Sommeren 1998 repeterte han grepet fra 91 og signerte Thomas til den portugisiske klubben. Det ble ingen suksesshistorie. Etter endt sesong fikk Souness sparken og erstattet av Jupp Heynckes. Heynckes fant ingen plass til Thomas, som ble forvist til benken i en sesong, før han returnerte til England og Wimbledon sommeren 2000.

Dean Saunders

Liverpool satt britisk overgangsrekord da de signerte Dean Saunders for 2,9 millioner pund fra Derby County i juli 1991. Spissen spilte ved siden av sin landslagskollega Ian Rush, og den ene sesongen han fikk på Anfield kulminerte i seier i FA-cupen.

Saunders scoret totalt 23 mål i alle turneringer – blant annet fire mål i én kamp da Kuusysi Lahti ble slått 6-1 i UEFA-cupen – men bare ti av målene kom i ligasammenheng. Det var ingen spesielt god sesong for Liverpool, utenom i FA-cupen, og de rødkledde endte på en sjetteplass.

ÉN SESONG: Dean Saunders fikk bare én sesong i Liverpool-trøya. Her blir han forsøkt taklet av Leeds David Batty.

ÉN SESONG: Dean Saunders fikk bare én sesong i Liverpool-trøya. Her blir han forsøkt taklet av Leeds David Batty.

Han ble Liverpools toppscorer den 1991/92-sesongen, men likevel var hans tid på Merseyside over i september 1992, da Liverpool lot han gå til Aston Villa. «Graeme (Souness) kalte meg inn en dag og sa at han trengte en midtstopper og at han kunne få pengene han trengte ved å selge meg til Aston Villa. Jeg kunne ikke forstå at han ville la meg gå, men han følte at partnerskapet med Rush ikke fungerte og Rush skulle ingen steder. Så det var det», fortalte Saunders senere. Spissen fikk sin revansje da Villa møtte Liverpool ni dager senere og han scoret to mål.

Souness hentet flere engelskmenn til Benfica den perioden han var manager der, og i 1998 tok Saunders følge med Thomas til Portugal. Det ble bare én sesong – 17 kamper og fem mål.

Steve Harkness

Liverpool betalte 75 000 pund for Steve Harkness i juni 1989. 18-åringen hadde imponert Kenny Dalglish da hans Carlisle møtte Liverpool på ungdomsnivå, og hadde bare 13 kamper for Carlisles førstelag da Liverpool hentet ham. Harkness gikk ikke rett inn i laget – David Burrows var Dalglish sin foretrukne venstreback. Da Dalglish sa opp som manager i februar 1991 hadde Harkness fortsatt ikke spilt en offisiell kamp for førstelaget, så det var i stedet Souness som ga Harkness sin debut. Det var to år etter overgangen, på hans 20-årsdag, og Liverpool slo Queens Park Rangers 1-0.

Konkurransen om plassen var stor, mot nevnte Burrows men også Julian Dicks, Steve Staunton og Stig-Inge Bjørnebye. I løpet av de ti årene han var tilknyttet Liverpool, var han på utlån til Huddersfield Town og Southend United.

Da Liverpool gikk gjennom en skadekrise fikk han en ny mulighet i den røde trøya. Han signerte en ny treårskontrakt, og var førstevalg i starten av 1995/96-sesongen. Den gode trenden kom til en brutal slutt i april, da han ble taklet stygt av en Coventry-spiller og brakk benet.

HENTET LIVERPOOL-SPILLERE: Graeme Souness hadde nærmere to sesonger som manager i Benfica, og hentet tre Liverpool-spillere til Portugal.

HENTET LIVERPOOL-SPILLERE: Graeme Souness hadde nærmere to sesonger som manager i Benfica, og hentet tre Liverpool-spillere til Portugal.

MÅTTE GÅ: Harkness var en av de første spillerne som måtte forlate Anfield etter at Gerard Houllier kom til klubben. Da ble han gjenforent med Souness i Benfica.

MÅTTE GÅ: Harkness var en av de første spillerne som måtte forlate Anfield etter at Gerard Houllier kom til klubben. Da ble han gjenforent med Souness i Benfica.

Harkness var en av de første som måtte gå etter at Gerard Houllier kom til Anfield. Da var det tid for gjenforening med Souness i Benfica, i en overgang verdt 750 000 pund den 9. mars 1999. Men etter bare én måned i Portugal fikk Souness sparken, og Harkness havnet i en krangel med klubbpresidenten som gjorde at han ble bannlyst fra førstelagsfotball. Harkness sitt portugisiske mareritt ble avsluttet etter bare fem måneder. Da returnerte han til England og Blackburn Rovers.

Abel Xavier

Fargeklatten Abel Xavier var noe så sjeldent som en spiller som gikk direkte fra Goodison Park til Anfield. Backen hadde spilt 49 kamper for Everton før han i januar 2002 spaserte gjennom Stanley Park og skrev under kontrakt med Liverpool. Ni år tidligere var han Benfica-spiller, og hjalp Lisboa-klubben til ligagull i 1994.

På Portugals landslag gjorde han seg også bemerket, men huskes kanskje best for en uheldig hands innenfor sekstenmeteren i semifinalen i EM i 2000. Frankrikes Zinedine Zidane scoret på straffesparket de fikk tildelt og det avgjorde kampen. Xavier var så rasende på dommeren at han ble suspendert fra landslagsfotball i seks måneder.

Liverpool la 800 000 pund på bordet for backen, som skulle være ekstra backup etter Markus Babbels sykdomsproblemer. Xavier scoret aldri i løpet av sine to og en halve sesong i Everton. Han brukte 16 minutter på å score i sin Liverpool-debut mot Ipswich. Han scoret også mot Bayer Leverkusen i Champions League.

Manager Gérard Houllier ga han tillit inn i 2002/03-sesongen og lot han starte de første fire ligakampene, men så skar det seg. Manager og spiller skal ha havnet i en krangel, og Xavier var ute i kulden.

Spilleren var desperat etter spilletid for å kunne kjempe om en plass i Portugal-troppen før EM på hjemmebane i 2004, men fikk det ikke lengre i Liverpool. «Det eneste jeg nå er lei meg over, er at jeg ikke fikk muligheten til å vise hva jeg er god for i Liverpool. Da det begynte å gå dårlig i høst, forventet jeg å få en ny sjanse. Jeg ventet og ventet, men til slutt skjønte jeg at det ikke kom til å skje og jeg bestemte meg for at jeg måtte reise», sa Xavier etter at han forlot Anfield.

FORTSATT FJONG: Dersom du lurer på om Abel Xavier fortsatt er opptatt av håret sitt, kan vi bekrefte. Her er portugiseren fotografert på Benficas hjemmebane i august 2021.

FORTSATT FJONG: Dersom du lurer på om Abel Xavier fortsatt er opptatt av håret sitt, kan vi bekrefte. Her er portugiseren fotografert på Benficas hjemmebane i august 2021.

I januar 2003 ble han sendt på lån til Galatasaray ut sesongen. Det var ingen vei tilbake til Liverpool for backen med de mange frisyrene.

Totalt spilte Xavier profesjonell fotball i syv land: Portugal, Nederland, Italia, Spania, England, Tyrkia og USA, hvor han avsluttet karrieren med LA Galaxy i 2008.

Lazar Markovic

I motsetning til de øvrige spillerne på denne listen, gikk Lazar Markovic andre veien. Markovic ble født i Čačak, sentralt i Serbia, der han spilte barnefotball for lokallaget. Som 12-åring ble han FK Partizan-spiller, hvor han spilte seg oppover i gradene.

Benfica kjøpte den lettbeinte angriperen for 8,8 millioner pund sommeren 2013. Han fikk debuten fort portugiserne i august samme år, og i sin tredje kamp for Lisboa-laget viste han hvorfor han var et av de mest ettertraktede navnene i fotball-Europa på den tiden. I storkampen mot Sporting Lisboa, fintet han seg forbi tre motspillere før han scoret med en tunnel på målvakten.

Markovic startet ofte på benken i den ene sesongen i Benfica, og spilte en super-sub-rolle. Markovic hadde en femårskontrakt i Portugal, men Liverpool kom med et tilbud klubben ikke kunne si nei til – 20 millioner pund for vingen. Luis Suarez hadde byttet ut Anfield med Camp Nou og de røde var ikke redde for å bruke pengene de hadde tjent på Uruguayaneren. I ettertid ser det nok litt desperat ut. Til tross for at det ble med én sesong i Benfica, spilte Markovic flere kamper for portugiserne enn han gjorde på sine fem år i Liverpool.

ETTERTRAKTET: Lazar Markovic som Benfica-spiller i 2013 – da et meget ettertraktet navn i fotball-Europa.

ETTERTRAKTET: Lazar Markovic som Benfica-spiller i 2013 – da et meget ettertraktet navn i fotball-Europa.

Han fikk debuten i den andre ligakampen, da han kom inn som innbytter for Philippe Coutinho da det ble 3-1-tap for Manchester City. Det ble klart i løpet av den første sesongen at det kanskje ikke var den smarteste signeringen Liverpool har gjort. Den første sesongen på Merseyside fikk han bare starte elleve Premier League-kamper – i tillegg åtte innhopp. Inkludert alle turneringer fikk han være på banen i totalt 34 kamper og han scoret tre ganger.

Men allerede sesongen etter kom det første i rekken av utlån for Markovic.

Søndag 30. august 2015 bekreftet Liverpool at serberen hadde blitt sendt på lån til Fenerbahçe for hele sesongen. Der var han med å bringe Fenerbahce til andreplass i den tyrkiske ligaen. Han scoret to mål og var involvert i tre assist, i en sesong hvor han lenge var plaget av skader.

På Deadline Day i 2016 ble Markovic, uten å ha vært med i troppen til Liverpools fire første kamper, lånt ut til Sporting Lisboa for hele 2016/2017. Han fikk spille fem kamper i Champions League for den portugisiske klubben, men oppholdet ble ingen suksess og han fikk bare seks kamper i ligaen i tillegg til tre cupkamper. I januar 2017 ble han hentet tilbake og lånt ut til Hull i Premier League for resten av sesongen.

Der gjorde han det bedre, og scoret to mål på 14 kamper, men kunne ikke forhindre at tigrene rykket ned til Championship.

På Deadline Day i januar 2018 ble det klart at Markovic skulle spille i Anderlecht på lån ut 2017-2018-sesongen. Der scoret han ett mål på åtte kamper.

Sommeren 2018 ble Liverpool og Anderlecht enig om en overgangssum på 2,9 millioner pund – men Markovic dro ikke da heller. Han ble ikke enig med laget om de personlige betingelsene.

På januarvinduets siste dag, i 2019, klarte Liverpool endelig å skille lag med serberen, som tok turen til Fulham. Da hadde han ikke spilt en førstelagskamp for Liverpool på 1370 dager. I løpet av det tidsrommet hadde han håvet inn lønninger verdt 9,75 millioner pund fra Liverpool, ifølge Liverpool Echo.

Markovic fikk én kamp for Fulham, og i sommeren 2019 reiste han tilbake til hjemlandet og signerte for Partizan.

Benfica - Liverpool spilles tirsdag kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium.