Sjeldent stor avstand mellom Liverpool og Everton

Bare 966 meter skiller Anfield og Goodison Park men avstanden mellom Liverpool og Everton er enorm.

47 poeng skiller Liverpool på andreplass og Everton på 17. plass når 32 (Liverpool) og 31 (Everton) kamper er spilt. Det 240. Merseyside-derbyet er en kamp mellom to lag med vidt forskjellige skjebner. Liverpool kjemper om ligatittel, Everton kjemper for å unngå nedrykk til Championship.

Kjemper mot nedrykk

Mens Liverpool ser foran seg på tabellen og har spist innpå Manchester City og redusert luken fra 14 til ett poeng, må Everton se bak seg. Frank Lampards menn ligger på en 17. plass på tabellen før runden sparkes i gang. Det er bare én plass over nedrykk, og på 18. plass finner vi Burnley som spilte og vant en god kamp over Southampton torsdag kveld. Seieren over Southampton gjør at Burnley ligger bare ett poeng bak Everton, selv om de blå har én kamp til gode.

Burnley møter Wolves på Turf Moor tidlig søndag, og vil med seier gå forbi Everton. Når kampen på Anfield sparkes i gang, kan det altså være at Liverpool møter et Everton på nedrykksplass. Det er noe mange Everton-supportere ser som en stor sannsynlighet, hvis meldinger på sosiale medier er noe å ta utgangspunkt i.

Den største avstanden

Avstanden mellom Liverpool og Everton virker nærmest astronomisk – som om de opererer på to forskjellige planeter. Bare 966 meter skiller Anfield og Goodison Park, men de lever i forskjellige verdener for tiden. Søndag møtes de, og en seier til Everton hadde vært et stort plaster på såret for nedbrutte Toffees.

47 poeng skiller lagene nå, og med seks gjenstående kamper ligger Liverpool godt an til å slå sin rekord.

SIDE OM SIDE: Banene ligger 966 meter fra hverandre og supporterne bor side om side. Likevel er avstanden mellom Liverpool og Everton enorm.

SIDE OM SIDE: Banene ligger 966 meter fra hverandre og supporterne bor side om side. Likevel er avstanden mellom Liverpool og Everton enorm.

Den største avstanden mellom klubbene i Premier League-årene er de 50 poengene som skilte lagene i 2019/20. Det var en sesong hvor Liverpool endte 30 års ventetid på ligatittelen. Everton hadde startet med Marco Silva som manager, men Silva fikk sparken etter at Liverpool slo dem 5-2 i desember. Da lå Everton på nedrykksplass.

Silva ble senere erstattet av Carlo Ancelotti, som løftet the Toffees til 12. plass.

Ancelotti og Everton startet 2020/21-sesongen sterkt, og lå på en fjerdeplass ved årsskiftet. De tok full utnyttelse av Liverpools heftige skadeproblemer og vant sin første kamp på Anfield siden 1999 i februar 2021. 2-0 ble resultatet i ekkoet fra de tomme pandemi-tribunene. Det var første seier på lenge på Anfield, og første seier i Merseyside-derbyet på over ti år, og seieren tok Everton helt opp i ryggen på Liverpool på tabellen. De hadde da like mange poeng – 40 – og Liverpool på sjetteplass hadde én kamp mere spilt.

Det lå an til å bli en katastrofesesong for de regjerende ligamesterne, men Klopps menn klarte å snu den negative trenden og vant de fem siste kampene. Dermed klarte de tredjeplassen og kvalifiserte seg til Champions League. 

Største avstand mellom Liverpool og Everton i Premier League:

Sesong:Poeng Liverpool:Poeng Everton:Poeng-forskjell:

2019/20

99

4950

2018/19

97

54

43

2001/02

80

43

37

2005/06

82

5032
200/01694227

For Evertons del ble det en skuffende avslutning på sesongen der de endte på en tiendeplass, ti poeng bak Liverpool.

Før Premier League

Selvfølgelig startet ikke fotballen først da Premier League ble introdusert før 1992/93-sesongen.

Everton har spilt 118 sesonger i engelsk toppdivisjon – flere enn noen andre. I kun fire sesonger, siden Football League ble stiftet i 1888, har de blå spilt i andredivisjon, og de har spilt kontinuerlig på det øverste nivået av engelsk fotball siden 1954.

Liverpool har vært på øverste nivå siden 1962.

Everton ble stiftet før Liverpool, og de fleste vet at Liverpool Football Club er et resultat av at Everton forlot Anfield, der hvor de pleide å spille sine hjemmekamper. De blå flyttet til Goodison Park på grunn av en tvist med Anfield-eier John Houlding, som i stedet stiftet sin egen klubb og omsider kalte den Liverpool FC. Mer om det her.

DOMINERTE: Det var usedvanlig god stemning på Wembley da lagene møttes i FA-cupfinalen i 1989. Everton- og Liverpool-supportere sto side om side.

DOMINERTE: Det var usedvanlig god stemning på Wembley da lagene møttes i FA-cupfinalen i 1989. Everton- og Liverpool-supportere sto side om side.

Everton er altså storebror, selv om resultatene skulle tilsi noe annet. På 80-tallet var de to Merseyside-klubbene dominerende i fotball-England. De møttes i FA-cupfinaler to ganger, Liverpool vant begge gangene. Liverpool vant ligaen seks ganger – Everton to.

Før 1981/82-sesongen innførte EFL et nytt poengsystem som skulle gjøre at lagene kjempet hardere for seier. Frem til da hadde man fått ett poeng for uavgjort, og bare to poeng for seier. Nå skulle man belønnes med tre poeng for seier, noe som skulle inspirere lagene til å kjempe hardere for poengene i stedet for å nøye seg med uavgjort.

Siden poengsystemet var annerledes før i tiden, er ikke de store avstandene like enkle å peke ut som nå.

I 1979/80 ble Liverpool ligavinnere for 12. gang, med 60 poeng – to poeng foran Manchester United. Omregnet til dagens poengsystem ville de ha endt opp med 85 poeng. For Everton var det ganske mye mørkere, de endte helt nede på en 19. plass – rett over nedrykksstreken med 35 poeng. Omregnet til dagens system er det 44 poeng.

Avstanden var altså hele 41 poeng mellom Bob Paisleys menn og Gordon Lees.

21 poeng skilte lagene i 1921/22, men omregnet til nåtidens poengsystem ville det vært 31 poeng. Liverpool vant ligaen, Everton endte på en 20.plass. På den tiden var det 22 lag i øverste divisjon, og de blå var fire poeng fra nedrykk.

Everton på topp

Også Everton har ligget godt foran Liverpool ved noen anledninger. Everton endte på en andreplass i 1894/95, med 42 poeng. Liverpool rykket ned med sine 22 poeng, og med dagens poengsystem ville de blå vært 31 poeng foran.

Liverpool rykket ned etter 1903/04. De sto med 26 poeng da sesongen var over. Everton endte på en tredjeplass med 43 poeng. Med dagens poengsystem ville Everton ha vært 27 poeng foran sine naboer.

I 1938/39 endte de på førsteplass i ligaen med 59 poeng – 17 poeng foran Liverpool på en ellevteplass. Regnet om til dagens system, var Everton 30 poeng foran Liverpool – 86 mot 56.

I 1962/63 sesongen var det også Everton som ble vinnere med 61 poeng, 17 poeng foran Liverpool på en åttendeplass. Regnet om til dagens poengsystem var det en avstand på 25 poeng. Det var Liverpools første sesong tilbake på øverste nivå siden 1953/54. Den sesongen rykket de altså ned – samme sesong som Everton rykket opp fra andredivisjon.

Everton holdt seg i den tidligere førstedivisjonen i de åtte årene Liverpool spilte i andredivisjon, og Liverpool var i førstedivisjon de tre årene Everton var i andredivisjon.